tisdag 25 december 2012

Ankomsten

Författare: Shaun Tan
Antal sidor: -
Förlag: Kabusa Böcker
Serie: -
Utgiven år: 2006
Originalets titel: The Arrival
Genre: Bilderbok, livsöde

En man lämnar sin familj för att försöka hitta ett ställe där de kan leva ett bättre liv. Han reser över ett stort hav med bara en resväska i handen. Han kommer till en ny och väldigt annorlunda stad och trots att han inte kan språket måste han försöka hitta mat, bostad, arbete - och hopp.

_______________________________________________________________________

Den här boken är så otroligt fin. Titta bara på framsidan - jag älskar titeln, att den ser gammal ut och det jag älskar allra mest är det lilla djuret - det är så otroligt gulligt!

Jag trodde först det skulle vara lite svårt att förstå handlingen då boken inte innehåller ett enda ord utan bara bilder, men det är inte svårt alls. Shaun Tan är otroligt bra på att rita och han har gjort bilderna alldeles lagom tydliga och fått med det man behöver se för att förstå historien. Och bilderna är verkligen fantastiska! Jag kan inte förstå hur någon kan rita så otroligt fint. Man blir helt förtrollad av varenda liten bild och kan knappt slita blicken från dem.

Handlingen är lika fin som bilderna. Historien om mannen som försöker hitta ett bättre ställe för sin familj att leva på är bara så... fin. Det finns så mycket känslor i bilderna och man blir verkligen berörd! Jag älskar detaljen med att man förstår vad mannen försöker säga till folket i den nya staden genom att rita bilder på det han letar efter - de pratar inte samma språk så de förstår inte vad han säger. De gör att läsaren också förstår vad mannen vill/menar/letar efter.

Det allra bästa med handlingen är absolut slutet - det är så fint! Det hänger ihop lite med början och sedan det allra sista som händer... Så fint. Ni som läst boken förstår. Och ni som inte läst den - gör det! Det tar bara tio-tjugo minuter (det beror på hur länge man tittar på varje bild, det kan ta både kortare och längre tid) och den här boken borde verkligen inte lämna någon oberörd! En bok jag kommer minnas länge. Shaun Tan är definitivt en ny favoritförfattare - och den här boken är en ny favoritbok. :)

Lite smakprov på några av de finaste bilderna i boken (tryck för att se bilderna i större format):
1 kommentar:

  1. Läste den här (eller läste och läste ... vet inte vad man ska kalla det för då det bara är bilder, haha) för någon vecka sedan och gillade den riktigt mycket! Otroligt fin! Älskar hur författaren lyckades förmedla så många känslor utan att skriva ett ord.

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺