måndag 31 december 2012

Sammanfattning av 2012

Hjälp. Det har gått ett helt år sedan jag skrev ett sådant här inlägg senast. Det känns som om det bara var några veckor sedan. Tiden går så fort!
    Jag har haft ett fantastiskt bra år, både inom bloggning, läsning och annat. Tänkte berätta lite om det som rör bloggandet och läsningen, svara på en enkät om de mest utstående böckerna jag läst under året, göra en liiten lista på några av de böckerna som kommer ut 2013 som jag är sugen på att läsa samt skriva lite om nyårslöften!

Lite bokrelaterade saker som hänt under året:

• Jag började skriva längre och bättre recensioner. I början skrev jag väldigt korta recensioner och det var någon gång i januari/februari som jag började utveckla dem och skriva dem bättre och längre ;)
• Jag började läsa många fler bloggar! Jag gjorde min lista som man kan se på bloggens vänstra sida där jag la till alla mina favoritbokbloggar och sedan dess har den bara fyllts på. Jag började läsa om vilka böcker som var populärast för tillfället och blev sugen på att läsa dem och jag fick många tips från andra bokbloggare.
• Jag var på bokmässan! Absolut en av de allra bästa sakerna jag någonsin gjort. Jag kom hem med 20 nya böcker (rekord för mig), träffade författare och förstås en massa underbara bokbloggare! Det kändes verkligen som att träffa gamla vänner och vi hade hur mycket som helst att prata om :D Ser fram emot att träffa er allihop (och gärna fler) nästa år! Längtar!
• För bara några dagar sedan var jag ju hos Alba :) Vi hade otroligt kul och gjorde några videorecensioner (som blev lite misslyckade eftersom det inte riktigt gick som vi hade tänkt oss) och vi pratade även om ett litet projekt vi kom på tillsammans med några andra bokbloggare. Mer om det någon annan gång :)
• Jag har läst 165 böcker! Jag är jättenöjd med det :)

En bokenkät om årets läsande:


Årets sorgligaste bok: "Flyga drake" för att den är så realistisk och man blir så otroligt ledsen över karaktärernas öden och "The Fault in Our Stars" för att ja... Blir man inte berörd av den så har man inget hjärta. John Green skriver så äkta och ärligt om cancer och döden.

Årets roligaste bok: "Själlös" av Gail Carriger! Jag älskar verkligen karaktärerna, de är så otroligt roliga, och det är först och främst de och deras kommentarer som gör boken så rolig - precis min humor :) Läste "Chanslös" med, tvåan i serien, och den är lika rolig fast just för att "Själlös" var första boken väljer jag den. 

Årets mest tänkvärda bok: "Before I Fall" av Lauren Oliver för att den verkligen får en att tänka efter på vad man vill göra i sitt liv - man har ju trots allt bara ett.

Årets mest spännande bok: "Eld" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren! Älskade ju ettan, "Cirkeln" med, men tvåan var snäppet bättre och ännu mer spännande. Trots bokens sidantal läste jag ut den på en kväll och en förmiddag.

Årets läskigaste bok: "Under Tiden" av Stefan Casta som är en av de bästa och läskigaste böckerna jag någonsin läst. Det är något med stämningen i den som gör den så läskig, och man vet inte riktigt hur allt hänger ihop och hur det ska gå!

Årets mest romantiska bok: "Anna and the French Kiss" av Stephanie Perkins! Älskar miljön, språket, karaktärerna... Allting med den helt enkelt. Kärleken i den boken är så fin och så äkta att jag inte ens kan beskriva den med ord (eller något annat, för den delen).

Årets bästa klassiker: "Jane Eyre" som verkligen är en av mina absoluta favoritböcker någonsin! Älskar karaktärerna, språket, beskrivningarna, att den är tjock så det finns mycket av den... Åh, vill verkligen läsa om den snart :)


Årets överraskning: "Himlen börjar här" av Jandy Nelson. Ännu en bok man inte kan beskriva med ord! Hade inga förväntningar när jag började läsa, trodde inte ens den skulle vara så särskilt bra, beställde den mest för omslagets skull. Men jag fastnade vid första sidan och förälskade mig verkligen i hela boken - den är unfreakingbelivable! Kommer fortfarande ihåg hur jag sparade på slutet för att jag inte ville att boken skulle ta slut... 

Årets besvikelse: "Persikosommar" av Jodi Lynn Anderson - ville verkligen gilla den här boken på grund av omslagets skull. Älskar alla pocketomslag i den serien och skulle vilja äga allihop, men orkar inte lägga pengar på böcker med usla karaktärer och kasst språk som jag inte ens vill läsa. :(

Årets bästa serie: "Vampire Academy" - vad mer behöver jag säga? Så bäst att man inte ens kan förklara det.

Årets bästa uppföljare: "Monstrets dotter" av Kristin Cashore, som är fortsättningen på "Tankeläsaren"! Blev inte det minsta besviken på den, absolut en favoritbok. :)

Årets bästa avslut på en serie: "Yttersta offret" som är sista delen i Vampire Academy-serien - allt slutade som jag ville att det skulle sluta! :D

Årets bästa omläsning: "Harry Potter and the Sorcerer’s Stone" förstås, men läste även om Hungerspelstrilogin och den är ju otroligt fantastisk den med. 

Årets bästa författare: Sarah Dessen och Lauren Oliver! Jag hittade Sarah Dessens böcker det här året och har nu läst fyra av dem. Jag älskar hur hon skriver så man fastnar och alla hennes böcker känns så mysiga och somriga samtidigt som de är sorgliga och fina! Lauren Oliver hittade jag också det här året och hon är nog den författare som har det finaste språket av alla författare jag läst något av. 

Årets bästa debut: "Incarnate" av Jodi Meadows! Älskar verkligen den boken och författaren är otroligt duktig, det märks knappt att det är en debut.

Årets finaste omslag: "Incarnate", "Switched", "The Body Finder", "Jellicoe Road" och "Himlen börjar här", kolla bara liksom (tryck för större bild):


Årets favoritkaraktär: Det blir nog Dimitri Belikov och Rose Hathaway från Vampire Academy-serien, men älskar till exempel Augustus Waters från "The Fault in Our Stars" och S:t Clair från "Anna and the French Kiss" med! :)

Årets mest minnesvärda bok: "Jellicoe Road", för den är så otroligt fin och... tänkvärd. Kan inte sluta tänka på den - har verkligen aldrig läst något liknande. :)

Årets sämsta bok: "Message From Venus" av Tessa Krailing... Vill inte ens prata om den. Några andra böcker som inte var några höjdare är "Persikosommar" av Jodi Lynn Anderson, "Besatt" av Anne Cassidy, "The Forest of Hands and Teeth" av Carrie Ryan samt "Sex veckor" av Kate Cann! 

Böcker som kommer ut 2013 jag vill läsa:
(Länken leder antingen till adlibris eller bokens Goodreads-sida. Finns det ingen länk betyder det att boken inte har någon sida där än.)

"Hemligheternas rike" (originaltitel: "Bitterblue") av Kristin Cashore släpps på svenska till våren! Har inte läst den på engelska just för att jag har de andra böckerna på svenska och nu klarar jag snart inte att vänta mer. Ska bli så otroligt kul att läsa den!
"Pandemonium" av Lauren Oliver släpps på svenska. Jag har ettan på både svenska och engelska så kommer nog beställa den som recensionsex (alltså på svenska) - det blir billigast så ;)
• "Asunder"av Jodi Meadows, som är fortsättningen på "Incarnate", släpps! Måste ha den! Det omslaget är lika snyggt som det första, yeey :D
"Korsad" av Ally Condie, som är fortsättningen på "Matchad", släpps på svenska. Kommer läsa den på svenska eftersom jag har ettan på svenska ;)
• "Mind Games" av Kiersten White släpps. Har inte läst något av författaren innan men är väldigt nyfiken på den boken :)
"Poison"av Bridget Zinn är jag verkligen otroligt sugen på att läsa! Den verkar fruktansvärt bra - hade inte hört om den förrän typ igår och när jag läste om den blev den direkt en av de böcker jag är mest nyfiken på just nu.
"The Moon and More" av Sarah Dessen släpps, och jag älskar ju Sarah Dessen så vill absolut läsa den :)
• "The Summer I Became a Nerd" av Leah Rae Miller låter riktigt intressant!
• "Beautiful Creatures" av Kami Garcia och Margaret Stohl släpps på svenska. Funderar på att läsa den på svenska, det blir billigare så - recensionsex ni vet ;)
• "Nyckeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, alltså fortsättningen på "Cirkeln" och "Eld", släpps till hösten! Längtar verkligen! :D
• Sedan släpps ju "Berättelser från Engelsfors", som är ett seriealbum om Engelsfors som "Cirkeln", "Eld" och "Nyckeln" utspelar sig i, till våren med. Längtar verkligen otroligt mycket efter att läsa den även fast jag tycker sådär om tecknarstilen ;)
Och så många fler böcker förstås...

Och så var det ju det här med nyårslöften...

Förra året satte jag de här nyårslöftena:

• Skriva upp alla böcker jag läser [✔]
• Recensera alla böcker jag läser [✔]
• Läsa minst 50 böcker [✔]
• Läsa 20 engelska böcker [✔]

Och det gick ju väldigt bra :D Och i 2013 hade jag tänkt...

• Läsa 50 böcker. Har ju bytt skola nu så hinner inte läsa lika mycket, och trots att jag läste nästan tre gånger fler böcker än vad mitt mål var sätter jag 50 i år igen!
• Läsa 20 böcker på engelska, av samma anledning som står precis över.
• Recensera alla böcker jag läser.
• Skriva upp alla böcker jag läser.
• Läsa så många av mina olästa böcker som möjligt! Just nu har jag ungefär 40 stycken och det tycker jag är alldeles för många. Självklart är det bra att ha lite oläst så man vet att man har något att läsa, men jag tänker ha som mål att läsa mina egna böcker och inte bara låna eller köpa nya! Jag tänker inte ha som mål att läsa ut alla, men i alla fall några av dem. :) Beställa recensionsex är okej om det är böcker jag har velat läsa länge! 

GOTT NYTT ÅR ALLIHOP!
Och grattis världens bästa mamma på födelsedagen ♥


3 kommentarer:

  1. Ja, oj så roligt vi hade. Skrattade 90% av den tid vi umgicks ;D

    SvaraRadera
  2. Härlig sammanfattning! Hoppas du hade en bra nyårsafton :)

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺