lördag 14 april 2012

Som jag vill vara

Författare: Katarina von Bredow
Antal sidor: 283 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Kärlek

Det är valen som formar ens liv. Varje litet val man gör spelar roll. Vissa val är lätta, andra är svåra.
    Femtonåriga Jessica står framför ett av de svåraste valen man kan tänka sig.
    Det var fest, och Arvid var där. Arvid som Jessica varit kär i jättelänge. Dessutom var Arvid där för Jessicas skull, och det ena ledde till det andra.
    Arvid är verkligen en underbar pojkvän, och Jessica känner sig verkligen lycklig. Tills en dag, då hon upptäcker att mensen inte kommer som den ska...

Egentligen är Katarina von Bredows böcker rätt lika varandra: de handlar om en tjej som blir kär i en kille, tjejen har oftast en bästa kompis som hon nästan alltid bråkar med någon gång i boken. Men Katarina von Bredow vet hur man skriver för att göra det otroligt spännande, bra och känslosamt, och hon har gjort varje bok unik på sitt sätt.
    Denna boken tar upp ett väldigt viktigt ämne: om man ska göra abort eller inte när man blir gravid vid femton års ålder. Hur säger man det till dem i sin omgivning, och hur i hela fridens namn ska man kunna bestämma sig?
    Jag förstår precis hur Jessica tänker och jag gillar verkligen henne som huvudperson. Som vanligt har Katarina von Bredow beskrivit människorna jättebra och gett alla en alldeles egen personlighet.
    Boken är väldigt, väldigt svår att släppa, som alla andra böcker jag läst av samma författare. Jag sträckläste denna i går kväll, för den är, som det står på baksidan : andlöst spännande från början till slut! (Visserligen är det sagt om en annan bok av samma författare men det stämmer in på denna också.) Man fastnar direkt, efter bara några meningar är det omöjligt att lägga ifrån sig boken!
    Framsidan tycker jag inte så mycket om, hade jag inte läst andra böcker av Katarina von Bredow innan hade jag nog inte plockat upp denna, jag gillar nämligen inte framsidor med suddiga bilder. Sedan är färgen så stark, och tillsammans med det gör det boken svår att titta på.
    Språket är ungdomligt och beskrivande, det passar perfekt in på människorna i boken. Det är svårt att tänka sig att författaren är 45 år, det känns som att hon är i femton-tjugoårsåldern. Hon har verkligen beskrivit ungdomslivet verklighetstroget!

Minnesvärt citat:
"... det är något så bra och begripligt med pussel. Antingen så passar bitarna ihop, eller så gör de inte det. Det finns inga mellanting, inget som är halvrätt eller halvfel. Inga svåra val att ta ställning till.
    Gör man rätt växer bilden fram som den ska, enligt en given förlaga. Gör man fel så är det bara att plocka bort och börja om. Det tar lite längre tid, men ingen skada är skedd. Bilden blir lika perfekt ändå, så småningom. Så fungerar inte resten av livet. Nej, där kan ett litet misstag vara irreparabelt och ödelägga allt man hoppats på. Varje sekund är en bit av helheten och den kommer aldrig tillbaka. Går inte att ändra eller flytta."

Bokens första mening:
Det blev inte precis som hon tänkt sig.

Betyg 8 av 10
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺