måndag 5 december 2016

Favoritböcker 2016

Även om jag gärna hade haft ännu mer tid åt läsning under året som (snart) har gått har jag ändå hunnit läsa en hel del riktigt bra böcker. Här kommer topp fem böcker jag läst (hittills) under 2016!

5. The Martian - Andy Weir
Då den här boken är skriven av en rymdnörd för rymdnördar passade den mig perfekt. Det känns verkligen som om man läser en bok baserad på en sann historia, både då all fakta känns så logisk men också för att karaktärer och allt känns så verkligt.


4. We Were Liars av E. Lockhart
Det är inte ofta man läser böcker som överraskar en som den här boken gör. Hur förberedd man än tror sig vara på plot twisten i slutet blir man ändå så förvånad så man vill läsa om boken direkt för att förstå allt man missat. Dessutom är alla karaktärer och miljöer otroligt bra beskrivna.

3. More Than This - Patrick Ness
Hade verkligen inga förhoppningar på den här boken när jag började läsa, men den överraskade mig helt. Kommer fortfarande på mig själv med att tänka på berättelsen och karaktärerna ibland, för kan verkligen inte släppa dem. Allt är så otroligt bra beskrivet att det känns som att tänka tillbaka på gamla minnen. Saknar dessutom karaktärerna - det är inte vanligt att de berör så mycket som i den här boken.


2. Björnstad - Fredrik Backman
Wow. Den här boken. När jag började läsa förväntade jag mig en väldigt bra bok men fick så mycket mer än så - man blev helt indragen i världen, karaktärernas öden och hela staden. Det var omöjligt att sluta läsa för en boken tagit slut och när den väl hade gjort det ville man helst börja från början igen. Som hockeyfan gjorde det säkert att jag gillade boken ännu mer. Recension kommer inom kort!


1. The Raven King - Maggie Stiefvater
Avslutningen på en av mina favoritserier - såklart kommer den på första klass. Gansey, Blue, Adam, Ronan och Noah är några av mina favoritkaraktärer någonsin och det verkar inte som om Maggie Stiefvater någonsin gör en besviken. Inte många serier har gett mig en så speciell känsla som The Raven Cycle har. (Dessutom - Maggie Stiefvater håller på att skriva böcker med Ronan som huvudperson, vilket verkligen inte kan bli annat än bra.) 



söndag 4 december 2016

Finnikin of the Rock

Författare: Melina Marchetta
Antal sidor: 399 st
Förlag: Candlewick Press
Serie: Lumatere Chronicles 1
Utgiven år: 2008
Originalets titel: Finnikin of the Rock
Genre: Fantasy, kärlek
Språk: Engelska

Finnikin och sir Topher har inte varit i sitt hemland Lumatere på tio år. Inte sedan de mörka dagarna, när kungafamiljen mördades och hela kungadömet förbannades.
    Men plötsligt träffar de Evanjalin, som säger sig veta att prins Balthazar av Lumatere inte alls dog den kvällen, utan fortfarande är vid liv. Finnikin vågar hoppas igen - kanske kommer han få se sin vän Balthazar igen, kanske kommer han till och med få se sin far och sitt hemland. Men Evanjalin är inte den han tror hon är, och kommer Finnikin fortfarande tro på henne när han får reda på sanningen?


Jag har velat läsa den här boken sedan jag för första gången läste författarens Jellicoe Road, men av någon anledning gjorde jag det inte förrän tidigare i höstas. En fantasyberättelse om ett förbannat kungadöme och mystiska karaktärer som dessutom är skriven av Melina Marchetta, kan det låta mycket bättre än så?

Fantasyberättelsen är verkligen bra skriven. Man dras in i världen och det är aldrig särskilt svårt att hänga med när det gäller namn eller platser. När man läser märker man att flera saker inte är det man tror de är, och man längtar efter att få allt förklarat för sig längre fram. Vissa detaljer, som är svåra att beskriva utan att avslöja för mycket, gör att världen blir unik utan att vara alltför speciell.

Jag gillar verkligen att karaktärerna inte är helt perfekta eller felfria, utan har både positiva och negativa sidor. De känns väldigt äkta och relationerna mellan dem växer fram på ett realistiskt sätt. Alla huvudpersoner är mer än man tror de ska vara och man bryr sig verkligen mer och mer om dem ju längre in i boken man kommer.

Det enda som var lite negativt var att man aldrig riktigt fastnade helt - det var aldrig jättesvårt att lägga boken ifrån sig, men det var heller inte tråkigt att läsa. Det gick kanske lite för långsamt fram för att man verkligen skulle ha svårt att sluta bläddra framåt.

Men annars är det här en väldigt fin fantasyberättelse jag verkligen uppskattade. Rekommenderar den till alla som vill läsa något som får en att tänka till, berättelsen stannar kvar långt efter att man läst klart den sista sidan!

lördag 3 december 2016

Fantastic Beasts and Where to Find Them - filmrecension

Den 16 november var jag och såg Fantastic Beasts and Where to Find Them på bio, första föreställningen i Växjö och allt (märks det att jag hade längtat?). Jag skulle ljuga om jag sa att mina förväntningar inte var skyhöga - med tanke på trailern, skådespelarna, handlingen och allt annat gick det inte att hoppas på något annat än en ny favoritfilm. Och J.K. Rowling och de andra gjorde mig inte besviken. Redan när man hörde Harry Potter-filmmusiken i början kunde man känna hur bra det skulle bli.

För det första funkar storyn jättebra. Både bakstoryn med Grindlewald, som fanns i med hela tiden och som ska bli jättekul att se mer om i kommande filmer, och den med Newt och hans väska med alla djur (eller vidunder). Det fanns även flera mindre storylines som gjorde att man alltid satt på helspänn, som även de kan komma att betyda mer i kommande filmer. De som gjort filmen kom också ihåg att avsluta och knyta ihop saker, samtidigt som allt slutade med en cliffhanger som gör att man ser fram emot de kommande filmerna.

För det andra - karaktärerna. Jag fullkomligt älskade Newt, och Eddie Redmayne gjorde verkligen ett väldigt bra skådespelarjobb. Jacob, Tina och Queenie var alla underbara karaktärer som man vill se mer av i kommande filmer. Även alla beasts (djur? vidunder?) var väldigt bra uttänkta och fint gjorda.

Berättelsen är ofta väldigt rolig, men den är också både mörk och sorglig emellanåt. Man kan alltid lita på att J.K. Rowling skriver berättelser som får en att känna ungefär alla känslor samtidigt. Men min absoluta favoritscen var ändå den när Newt och Jacob var nere i Newts väska - det var precis så magiskt som en film som utspelar sig i Harry Potter-världen borde vara.

Och det som är kanske allra bäst, både med den här filmen och de kommande filmerna, är att man inte riktigt kan förvänta sig något mer än en bra film. Man kan inte klaga på något som inte fanns med i boken eller att något blir fel, för det finns ingen berättelse att jämföra den med. Det är något helt nytt, och det känns väldigt bra på många sätt.

Helt ärligt är det svårt att komma på något negativt med en här filmen. Den överträffade till och med mina höga förväntningar, vilket säger mycket. Jag rekommenderar den till alla - särskilt till Harry Potter-fans som vill tillbaka till världen och magin!


fredag 2 december 2016

Nya böcker och kommande recensioner


Här är lite böcker jag samlat på mig på sistone: 
Du, bara av Anna Ahlund har varit väldigt populär inom bloggvärlden och därför var jag ju tvungen att läsa den, recension kommer inom kort.
Holding Up the Universe är skriven av Jennifer Niven, som också skrivit en av mina favoritböcker, All the Bright Places. Har inte hunnit läsa den än men ser verkligen fram emot att göra det!
Ingenting och allting av Nicola Yoon håller jag på att läsa just nu, har hört mycket om den och gillar den hittills.
Björnstad av Fredrik Backman har jag läst och... Herregud. Vet inte ens vad jag ska säga. Recension på den borde också komma snart.
Sjung ditt liv med alla Håkan Hellströms texter var jag ju också tvungen att köpa, såklart. Något att läsa mellan den senaste konserten jag var på (för en vecka sedan) och Ullevi till sommaren. <3


lördag 22 oktober 2016

Skärvor av minnen

Författare: Laurie Halse Anderson
Antal sidor: 367 st
Förlag: Lavender Lit
Serie: -
Utgiven år: 2014
Originalets titel: The Impossible Knife of Memory
Genre: Livsöde, kärlek

Hayley och hennes pappa har under många år flyttar runt i USA, utan att någonsin stanna länge på samma plats. Under hennes pappas flykt från sina minnen av kriget har Hailey följt med, och aldrig kunnat varken rota sig, gå i skolan eller skaffa vänner.
    Men nu är de tillbaka i staden som en gång varit deras hem, och Hayley ska gå klart skolan. Ska hennes hemstad, gamla vänner och Finn som inte vill lämna henne ifred kunna få Hayley att äntligen känna sig som hemma?


Laurie Halse Anderson har verkligen lyckats beskriva relationerna i den här boken. Relationen mellan Hayley och hennes pappa, till exempel, är väldigt realistisk och sorglig. Sedan finns relationen mellan Hayley och Finn, som växer fram snabbt men trovärdigt - alla karaktärernas känslor och reaktioner är väldigt realistiska.

Hayley är en karaktär som verkligen sticker ut, och som man inte kan låta bli att bry sig om. Även om hon kan vara väldigt envis och ganska snarstucken märker man verkligen allt som ligger bakom, och hennes tankar är smarta och roliga att läsa om. Hennes konversationer med Finn är väldigt bra skrivna och det känns nästan som man känner dem i verkligheten. Hayley har alltid lagt mycket tid på sin pappa och deras hem, och i boken får man läsa om hur hon försöker bryta sig loss mer och lägga mer tid på sig själv och sina vänner. Hennes tankar fram och tillbaka är verkligen lätta att relatera till.

Det är inte bara karaktärerna som driver handlingen framåt - man vet inte allt som hänt Hayley och hur det blivit som det blivit, så man läser vidare för att se hur allt hänger ihop. Det finns även en sak i boken som man väntar på fast inte vill ska hända, och man är alltid lite orolig för att något dåligt ska inträffa.

Det kanske inte är den bästa boken om ett livsöde som någonsin skrivits, men ändå stannar berättelsen om Hayley, Finn, hennes pappa och hennes vänner kvar långt efter man läst klart boken. Jag rekommenderar "Skärvor av minnen" till de som vill läsa en sorglig bok som samtidigt innehåller ljuspunkter, och även till alla som vill läsa en fin kärlekshistoria!

tisdag 18 oktober 2016

Book Haul: födelsedagsböcker

För några veckor sedan fyllde jag 17, och då fick jag de här fina böckerna i present. "Lady Midnight" är skriven av Cassandra Clare, en författare jag verkligen gillar, och är första delen i "The Dark Artifices"-serien. "Dans för en död prinsessa" är skriven av Lo Kahn (vilket är en pseudonym), och är första delen i en trilogi. Ser verkligen fram emot att läsa dem!


(Passade även på att beställa hem lite böcker igår, böcker jag verkligen vill läsa och som dessutom har fått väldigt bra recensioner. Det borde komma upp en ny book haul inom kort!) 

lördag 8 oktober 2016

En annan

Författare: David Levithan
Antal sidor: 340 st
Förlag: Gilla Böcker
Serie: Hänger ihop med "Jag, En" av samma författare
Utgiven år: 2015
Originalets titel: Another Day
Genre: Kärlek

I "Jag, En" av David Levithan får man möta En som vaknar upp i olika kroppar varje dag. Han har aldrig riktigt hittat något som verkligen fått honom att vilja ta sig tillbaka till någon av de människorna han varit - förrän han träffar Rihannon.
    I "En annan" får man läsa Rihannons version av berättelsen. Hon vet att varken hennes familj eller vänner gillar hennes pojkvän Justin, men hon vet att han är den rätte för henne. Hon blir bara mer säker efter de delar en perfekt dag på stranden ihop.
    Men några dagar senare blir hon uppsökt av an främling som påstår att det inte var Justin hon spenderade den där dagen på stranden med, utan någon annan. Vad ska Rihannon tro nu?


Jag har alltid gillat David Levithans böcker. De är lätta att komma in i, och när man väl börjat läsa dem vill man helst inte sluta. Precis så var det även med "En annan", trots att man redan vet hur berättelsen ska sluta.

Nu var det några år sedan jag läste "Jag, En", vilket gjorde att jag inte kom ihåg berättelsen helt, men det gjorde också att det verkligen aldrig blev tråkigt. Men efter att jag läst klart den här boken kom jag på mig själv med att bläddra igenom "Jag, En" för att påminnas om Ens del av berättelsen, så jag kan ändå rekommendera att läsa de här böckerna med lite kortare mellanrum.

Något som var väldigt intressant att läsa om var Rihannons och Justins relation. I "Jag, En" får man mest bara se Justins negativa sidor, eftersom En verkligen inte gillar honom, men i den här boken får man se andra sidor av honom vilket gör att man förstår Rihannon bättre. Man får också en mycket bättre bild av Rihannon som karaktär, vilket gör att hon känns mer äkta och man gillar henne ännu mer.

Eftersom man får läsa om hur Rihannon tänker blir den här boken nästan djupare. Hon vill vara med En, men vet att de aldrig kommer kunna ha ett liv ihop, och man förstår verkligen hennes känslor och tankegångar. Hennes reaktioner på de olika kropparna En befinner sig i är också väldigt naturligare och gör henne till en djupare karaktär på många sätt.

Jag kan inte riktigt svara på vilken av böckerna jag gillar mest, men jag rekommenderar verkligen att man läser båda. Jag tror man kan uppskatta dem mest om man läser "Jag, En" först, men det behöver nog egentligen inte spela så stor roll. Jag rekommenderar dem båda till de som vill läsa en väldigt annorlunda och vacker kärlekshistoria där känslorna känns så äkta att man nästan kan ta på dem.

Min recension av "Jag, En" finns här.

lördag 1 oktober 2016

We Were Liars

Författare: E. Lockhart
Antal sidor: 225 St
Förlag: Hot Key Books
Serie: -
Utgiven år: 2014
Originalets titel: We Were Liars
Genre: Livsöde
Språk: Engelska

Familjen Sinclair är perfekt - rika, vackra, atletiska. De spenderar sina somrar på en privatö där de förtränger alla sina problem. I familjen Sinclair pratar man inte om saker.
    Kusinerna Cadence, Mirren och Johnny samt deras vän Gat har spenderat nästan alla sina somrar på ön. The Liars, kallas de av deras familjer, för de ställer nästan alltid till med något.
    Men den sjuttonde sommaren är den något som är annorlunda på ön. Hemligheten ingen pratar om växer sig större och större och hotar att krossa allt.


Jag bestämde mig för att läsa den här boken efter att ha läst och gillat "Den ökända historien om Frankie Landau-Banks", utan att egentligen veta vad den här boken handlar om. Jag tror att det kanske är det bästa sättet att läsa den här boken på - utan att veta särskilt mycket om den och utan förväntningar.

Stämningen i den här boken är verkligen speciell och så fort man öppnar den känns det som om man är där på ön med Cadence och de andra. Man blir fäst vid karaktärerna och berättelsen så det är nästan omöjligt att lägga boken ifrån sig. Relationerna mellan de olika karaktärerna är väldigt realistiskt beskrivna och trots att boken inte är särskilt lång känns det som om man vet allt om familjen Sinclair.

Den här boken är känd för sitt slut, och om man vill bli överraskad rekommenderar jag den verkligen. Slutet är verkligen inte förutsägbart men det är däremot väldigt sorgligt. Det kändes som att de sista sidorna bara flög förbi för att man ville veta hur allt hängde ihop, men när man väl fick reda på det ville man bara spola tillbaka några kapitel till när allt var bra.

Det här är en väldigt bra bok - särskilt karaktärerna, som man fortfarande tänker på långt efter att boken är slut, och det otroligt bra skrivna slutet. E. Lockhart har verkligen lyckats knyta ihop berättelsen på ett överraskande och sorgligt sätt!

lördag 24 september 2016

More Than This

Författare: Patrick Ness
Antal sidor: 480 st
Förlag: Walker Books
Serie: -
Utgiven år: 2013
Originalets titel: More Than This
Genre: Dystopi
Språk: Engelska

Seth dör.
    Vatten fyller hans lungor, han får ingen luft, han känner hur hans huvud slår i klipporna.
    Sedan vaknar han. Blåslagen, törstig och ensam, men vid liv.
    Hur kan han fortfarande leva? Ju mer Seth ser sig om, ju mer får han en känsla av att han varit där förut. Har han hamnat i något skruvat helvete, fast för alltid helt ensam på en plats han definitivt sett förut? Eller finns det mer till livet än det han lämnat bakom sig?
   

När det står ""Just read it" - John Green" på en bok måste man ju självklart plocka upp den, det är nästan lag. Dessutom hade jag inte läst något av Patrick Ness innan, så jag var verkligen intresserad av att läsa den här boken, trots att jag egentligen inte visste vad den handlade om.

Från första sidan kastas man in i berättelsen om Seth och hans annorlunda liv efter detta. Alla beskrivningar är så verkliga att den känns som om man är där med honom och känner precis det han känner. Det finns många böcker som får läsaren att känna så, men den här boken går verkligen ett steg längre - när man ser upp från boksidorna blir man förvånad över att se sitt eget rum, och när man tänker tillbaka på den är det som att tänka tillbaka på riktiga minnen.

Historien går framåt i precis lagom takt och trots att boken är nästan 500 sidor lång går det fort framåt. Man är lika nyfiken som Seth på vad det är som egentligen händer och sidorna bara flyger förbi. Dessutom blandas den intressanta berättelsen upp med fina tillbakablickar av Seths tidigare liv som blir mörare ju längre in i boken man kommer, och man kan inte lägga boken ifrån sig för man vill verkligen veta hur allt knyts ihop och varför Seth egentligen hamnat där han är.

Dessutom får man lära känna fler karaktärer - Tomasz, som man inte kan låta bli att älska, Regine, som skulle göra allt för honom, och Gudmund, som på något sätt startade hela berättelsen. Ingen av karaktärerna liknar någon annan man läst om och stannar kvar långt efter att man läst klart de sista sidorna.

Sedan, långt efter att boken tagit slut och man ställt tillbaka den på hyllan, kommer man fortfarande ihåg detaljer från den. Man kan se miljöer och viktiga foton framför sig,  kommer ihåg de sista fina meningarna och kommer till och med ihåg små ganska oviktiga meningar som karaktärerna sagt. Det är så man märker att boken verkligen gjort intryck på en.

Jag rekommenderar verkligen, verkligen den här boken. Den är otroligt vackert skriven och trots att det gått över en månad sedan jag läste den kan jag fortfarande inte sluta tänka på den. De allra bästa böckerna lämnar alltid kvar något hos en, och den här boken lämnar en känsla, eller snarare en fråga; finns det mer än det här?

tisdag 20 september 2016

Vill läsa i min bokhylla - höst

 Som många andra bokälskare har jag en bokhylla full av böcker jag ännu inte hunnit läsa. Här kommer några av de böckerna jag ser fram emot att börja läsa mest just nu och som jag dessutom hoppas kommer passa bra under höstsäsongen!

Six of Crows av Leigh Bardugo - det här är en bok många läst och gillat, så ser verkligen fram emot att läsa den. Dessutom verkar handlingen otroligt spännande... Kan tänka mig att det blir en höstfavorit!

Untold av Sarah Rees Brennan har jag velat läsa enda sedan jag läste och älskade den första boken i serien. Tror detta också kan bli en perfekt bok för höstdagar.

Vanishing Girls av Lauren Oliver är en annan bok med en handling som verkar otroligt spännande. Oliver har också skrivit många andra bra böcker så har höga förväntningar på den här.

Finnikin of the Rock är skriven av ingen mindre än Melina Marchetta, som har skrivit en av mina absoluta favoritböcker (Jellicoe Road). Har velat läsa den här boken i flera år, så det är verkligen dags!


lördag 17 september 2016

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Författare: E. Lockhart
Antal sidor: 290 st
Förlag: Lavender Lit
Serie: -
Utgiven år: 2008
Originalets titel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Genre: Livsöde, kärlek

Allting förändras när Frankie Landau-Banks kommer tillbaka efter sommarlovet - hon har inte bara växt en decimeter och lagt på sig tio kilo på rätt ställen, hon blir också tillsammans med populäre Matthew Livingston och får en helt ny social status.
    Men allt är inte riktigt lika bra som Frankie kunnat hoppas - hon märker att Matthew ljuger och döljer saker för henne. Hon börjar förstå att Matthew är med i ett hemligt sällskap, ett sällskap där bara killar är välkomna.
    När Matthew vägrar prata bestämmer sig Frankie för att ta saken i egna händer - hon tänker inte låta sig nedvärderas på grund av sitt kön. Hon tänker istället bevisa att hon kan vara smartare än killarna.


Den här boken överraskade mig verkligen. Man drogs direkt in i Frankies värld, bland läxor, killar, vänner och även större, viktigare problem. Boken är nästan omöjlig att lägga ifrån sig och det känns som om man varit med Frankie på alla hennes idéer och upptåg.

När det pratas om att det behövs mer starka kvinnokaraktärer är det karaktärer som Frankie man menar. Hon är stark, självständig men samtidigt inte överdriven. Hon är dessutom smart och jag tror att nästan alla tjejer kan relatera till henne - om inte annat så till hennes känslor när hon känner sig diskriminerad på grund av sitt kön. Jag älskar sättet den här boken beskriver en fruktansvärt onödig skillnad mellan tjejer och killar och hur Frankie reagerar för att försöka förändra det.

Jag gillade verkligen den delen då jag själv är väldigt intresserad av sådana här frågor, men det behöver man inte vara för att läsa den här boken. Berättelsen är väldigt spännande och den innehåller många intressanta karaktärer man både gillar och avskyr. Jag rekommenderar den till alla som vill läsa en inspirerande och väldigt bra berättelse man inte slutar tänka på i första taget!

tisdag 13 september 2016

Harry Potter and the Cursed Child


Något de flesta säkert inte missat är att det i somras släpptes en ny bok som utspelar sig i Harry Potter-världen. "Harry Potter and the Cursed Child", boken gjord på teaterns manus, tar vid där epilogen i den sista boken slutar - Albus Potter, Harrys son, är påväg till Hogwarts för att gå sitt första år. Det visar sig direkt att han inte direkt följer i sin fars fotspår; han hamnar i Slytherin och blir snabbt vän med Draco Malfoy's son, Scorpius Malfoy. Harry och Albus glider isär mer och mer och Albus trivs inte alls med att vara Den utvaldes son. För att en gång för alla bevisa att han är en egen person drar Albus med Scorpius på ett äventyr som får helt andra konsekvenser än de kunnat ana.

Jag har så mycket tankar om den här boken. Självklart älskade jag att komma tillbaka till Harry Potter-världen, och det måste nog ändå vara det allra bästa. Alla karaktärer och platser man känner igen, all nostalgi. Sedan fanns det saker som var mindre bra också, som jag tänkte komma till lite senare.

Jag hade hört väldigt många missnöjda åsikter om den här boken/teatern. Det gjorde att mina förväntningar inte var så höga, och jag tror det är en stor anledning till varför jag kunde uppskatta den  så mycket som jag gjorde. Mitt största tips till alla som är rädda för att läsa den här boken på grund av allt negativt de hört - läs den utan alltför höga förväntningar, och fokusera på de bästa delarna. 

Nedan följer listor på saker jag gillade mycket och gillade lite mindre med boken. (De innehåller spoilers, så skippa dem om ni inte vill veta för mycket!)

Mindre bra saker
• Voldemorts dotter - hela den delen av berättelsen tyckte jag kändes ganska ologisk. Även om jag tyckte ganska mycket om scenen när de är tillbaka i Godric's Hollow tyckte jag de kunde byggt upp den på något annat sätt och fokuserat mer på andra delar av berättelsen.
• Ron som karaktär förtjänade mer än att bara vara med för att bidra med humor - visst, det är jättebra att ha med en karaktär som är rolig, men Ron kunde definitivt fått ha lite mer djup än så.
• Jag gillade att Scorpius kom till en alternativ framtid där allt var hemskt, men att anledningen skulle vara att Cedric blev så sur av att förlora i The Triwizard Tournament så han blev dödsätare... Det kändes inte heller riktigt rättvist mot hans karaktär. 
• Delar av slutet kändes lite hastigt och passade inte riktigt in på resten av berättelsen.
• Jag hade definitivt hellre läst den som en riktig bok än som ett manus, men när man väl kom in i det var det faktiskt inte så farligt. Det flöt på väldigt snabbt men sjävklart hade man velat ha lite fler beskrivningar.

Väldigt bra saker
• Scorpius Malfoy! Han var definitivt min favoritkaraktär i hela boken. <3
• Scorpius och Albus vänskap - något av det finaste jag läst på länge. Båda karaktärerna och deras relation till varandra är helt klart det bästa med den här boken. Jag vill verkligen läsa mer om dem!
• Att få återse alla karaktärer från Harry Potter-serien - behöver jag säga mer?
• Draco Malfoy växte verkligen som karaktär i den här boken, och det förtjänade han verkligen. Det var väldigt fint att läsa om.
• I en alternativ tid där allt är hemskt står fortfarande Hermione, Ron och Snape på Harrys sida. Snapes karaktär beskrevs väldigt bra i den här boken.
• Den innehåller scener som får en att skratta, som får en att vilja krama om karaktärerna i boken och som får en att behöva lägga den ifrån sig för att samla tankarna ett tag. Alla känslor på samma gång. Det märks att J.K. Rowling har varit inblandad i berättelsen. 

Som en avslutning kan jag säga att de positiva sakerna väger upp de negativa. Den här boken drar med en tillbaka till Harry Potter-världen, och det älskar jag den för. 

lördag 10 september 2016

Ensam på Mars

Författare: Andy Weir
Antal sidor: 448 st
Förlag: Bookmark
Serie: -
Utgiven år: 2011
Originalets titel: The Martian
Genre: Science fiction

När expeditionen Ares 3 tvingas avbrytas för tidigt på grund av en storm tror hela besättningen på Hermes att Mark Watney är död - men han är vid högsta grad vid liv, och numera ensam på Mars. Han har inget sätt att kommunicera med jorden på och sannolikheten att han skulle lyckas överleva är väldigt liten, men Watney tänker inte ge upp. Med alla kunskaper han har gör han sitt bästa för att överleva med målet att en dag kunna ta sig hem.


Många har säkert sett filmen "The Martian" med Matt Damon i huvudrollen, och det här är alltså boken som ligger bakom den. Jag hade egentligen bara tänkt se filmen, men rymdintresset tog överhanden och jag kunde inte låta bli att låna "Ensam på Mars" när jag såg den på biblioteket, vilket jag är väldigt glad över.

Om man kan någonting om fysik, kemi, biologi eller matematik är den här boken väldigt rolig att läsa, för det finns många vetenskapliga delar man faktiskt kan förstå. Men självklart finns det också väldigt många saker man aldrig hade kunnat förstå eller ens reflektera över, men då förklaras det såpass bra i boken att man inte behöver särskilt mycket kunskap för att kunna ha glädje av den. Sedan finns det också saker man knappt förstår alls, men det har inte så jättestor betydelse för berättelsen.

Den vetenskapliga faktan i den här boken stämmer väldigt bra ihop med verkligheten (förutom att ingen människa satt sin fot på Mars, då) och det är en av sakerna som gör den så bra. Det är enkelt att föreställa sig att något sådant här skulle kunna hända inom en inte alltför avlägsen framtid och hela berättelsen är väldigt trovärdig.

Vetenskaplig fakta blandas med humor och intressanta karaktärer i "Ensam på Mars", och det är därför den kan uppskattas av så många, både som bok och film. Samtidigt som man får läsa om hur Mark Watney kämpar för att överleva får man läsa om hur de på jorden jobbar för att hjälpa honom, och det gör berättelsen varierande.

Jag måste också passa på att rekommendera filmen, både till de som läst boken och till de som inte har det. Den är bra i vilket fall!

tisdag 6 september 2016

The Sky is Everywhere




"The Sky is Everywhere", eller "Himlen börjar här" som är den svenska titeln, har varit en av mina favoritböcker i många år nu. Den här sommaren läste jag den för första gången på engelska, och kolla bara vad fin den här versionen är! Att Lennies dikter finns med som foton vid varje kapitel och de blå sidorna gör att det helt klart var värt att köpa ännu en kopia av den här boken.

lördag 3 september 2016

När hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer
Antal sidor: 299 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: -
Utgiven år: 2015
Originalets titel: När hundarna kommer
Genre: Kärlek, livsöde

En sommar träffas sjuttonåriga Ester och Isak och upplever, för första gången, riktig, svindlande kärlek.
    Samma sommar misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö.
    Lika snabbt som Ester och Isak hittade varandra faller deras liv sönder när det visar sig att Isaks bror varit inblandad i misshandeln. Allt börjar gå utför, och kärleken, som tidigare var så vacker, blir plötsligt destruktiv.


Det här är en sådan där typisk bok man plockar upp och sedan inte lägger ifrån sig förrän den är slut. "När hundarna kommer" är en otroligt verklighetstrogen berättelse om hur fel det kan bli på väldigt kort tid.

Jessica Schiefauer vet verkligen hur man får sina läsare att känna något. Som läsare märker man verkligen hur Ester och Isak påverkas av det hemska som händer och deras känslor är så tydliga att man nästan kan ta på dem. Obehagskänslorna kommer krypande ju längre in i boken man kommer, och allting känns väldigt verkligt.

Författaren har också beskrivit karaktärerna väldigt klockrent. Man förstår Ester, hur hon älskar Isak och vill hjälpa honom så mycket hon bara kan, och man förstår Isak, som både vill ha Ester hos sig men också känner sig kvävd. Man kan till och med nästan förstå Anton, Isaks bror, och hur det kom sig att han kunde göra något så hemskt. Att man kan förstå alla karaktärer gör att berättelsen kommer närmre på något sätt, och det blir svårare att glömma den.

Det här är en mörk och viktig bok om kärlek och hur beroende man kan bli av en person, och det är inte en berättelse man glömmer i första taget.

tisdag 30 augusti 2016

The Beginning of Everything & Extraordinary Means


Helt ärligt var omslagen den första anledningen till varför jag ville läsa de här böckerna, men det är absolut inte den enda anledningen till varför jag gillar dem. The Beginning of Everything och Extraordinary Means är båda skrivna av Robyn Schneider och handlar båda om någon vars liv vänds helt uppochner. 

Everyone gets a tragedy, står den på framsidan av The Beginning of Everything. Ezra Faulkners tragedi utspelade sig en kväll när han var 17 - han var populär, hade en lika populär flickvän, var påväg att bli Homecoming King, hade bra betyg och var en av skolans bästa tennisspelare. Men på en och samma kväll hittade han sin flickvän ihop med någon annan och var med om en bilolycka som förstörde hela hans ben.
Ezra trodde hans liv var över, men när han kommer tillbaka till skolan efter sommaren lär han känna den nya tjejen Cassidy Thorpe och börjar förstå att det liv han levt hittills kanske inte varit riktigt lika bra som han trodde.

Life goes on - until it doesn't, står det på framsidan av Extraordinary Means. Lane och Sadie träffades på ett läger när de var små, och när Lane flyttar till ett sanatorium för de med tuberkulos trodde han att hans liv var över - han trodde verkligen inte att han skulle träffa Sadie igen just där. Trots att allt han levt för plötsligt försvunnit kanske han kan hitta nya saker att leva för tillsammans med Sadie och hennes vänner.

Båda de här böckerna är svåra att lägga ifrån sig, för man dras in i berättelsen direkt och man vill veta vad som ska hända med karaktärerna. Båda böckerna är ganska melankoliska, särskilt Extraordinary Means, men de innehåller även ljuspunkter och glädje, vilket gör dem så bra. Man minns dem inte bara för det sorgliga, utan också för det fina budskapet att det alltid finns något att leva för, hur mörkt det än ser ut. Jag rekommenderar verkligen Robyn Schneiders böcker för de som vill läsa en bok som både innehåller glädje och kärlek men också är djupare och har ett fint budskap.

lördag 27 augusti 2016

The Raven King

Författare: Maggie Stiefvater
Antal sidor: 438 st
Förlag: Scholastic Press
Serie: The Raven Cycle #4
Utgiven år: 2016
Originalets titel: The Raven King
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Richard Gansey III vet att han bara har ett år på sig att hitta Glendower, den sovande kungen. Ett år till att avsluta allt han påbörjat.
    Till sin hjälp har har Ronan, som kan drömma fram vad som helst; Adam, som inte längre styr över sitt eget liv; och Blue, som är helt säker på att hon är den som kommer avsluta Ganseys liv.
    Deras enda chans att rädda Gansey är att hitta Glendower, och de är närmre än de någonsin varit. Men både Artemus och Gwenllian vet mer än de säger, och kanske finns det fler som står i deras väg än vad de kan tro. Gränsen mellan drömmar och verklighet är otydligare än den någonsin varit.


Det var länge sedan jag hade så höga förhoppningar på en bok som jag hade på "The Raven King". Maggie Stiefvater's serie är en av de bästa jag läst och definitivt en av de jag varit mest inne i de senaste åren, så självklart beställde jag den så snabbt jag kunde och läste den direkt. Hela världen Stiefvater byggt upp är både magisk och väldigt trovärdig, och det är inte ofta man bryr sig om karaktärer som man bryr sig om Gansey, Ronan, Adam och Blue. Att få komma tillbaka till världen och karaktärerna kändes bättre än jag kunde hoppats.

Som vanligt gjorde inte Maggie Stiefvater mig beskriven. Det här är en av de bästa böckerna jag läst på väldigt länge, och även en av de bästa avslutningarna på en serie jag läst någonsin. Den magiska känslan som funnits i de tidigare böckerna fanns kvar hela vägen till slutet och när jag läst klart den sista sidan kändes allt så tomt - det var en typisk sådan där bok man sitter och håller i efteråt, utan att riktigt fatta att man läst något så bra,

Gansey, Ronan, Adam och Blue är verkligen några av de bästa karaktärerna jag läst om. Man bryr sig så mycket om deras berättelser och vad som ska hända dem, och deras vänskap och kärlek känns så äkta att det känns som man bryr sig mer om deras liv än sitt eget. De utvecklades verkligen på ett fint sätt genom den här boken, och att sluta läsa kändes verkligen som att säga hejdå till vänner man verkligen, verkligen kommer sakna.

Eftersom jag tyckt så mycket om de tidigare böckerna hade jag mycket förväntningar och önskningar för den sista boken, och Maggie Stiefvater gjorde allt bättre än man någonsin kunnat hoppas. Alla relationer utvecklades på ett otroligt fint sätt och slutet gav verkligen berättelsen rättvisa. Dessutom är slutet perfekt uppbyggt, och precis så vackert och känslosamt som den här serien förtjänar.

The Raven Cycle är verkligen en av de bästa serierna som skrivits, den här boken bevisar bara det ännu mer. Jag rekommenderar den till alla som vill läsa en vacker, magisk berättelse med karaktärer man sent glömmer.

tisdag 2 augusti 2016

Ett år senare

Nu har det gått lite mer än ett år sedan jag skrev mitt senaste inlägg här.

På det året har jag gått ut ettan på gymnasiet, lärt mig mer om molmassa och vektorer än jag någonsin kunnat tänka mig, fyllt sexton, träffat massa nya vänner, läst nya böcker samt lyssnat på ny (och gammal) musik men kanske först och främst pluggat. Natur var precis så krävande som man kunnat tänka sig men också väldigt utvecklande - det känns som jag lärt mig mer på ett år än vad jag någonsin lärt mig innan.

Så därför fick bloggen ta stryk. Men trots allt som hänt kommer jag ändå alltid tillbaka till skrivandet - det är något jag verkligen vet att jag vill göra. Det är därför jag har bestämt mig för att börja blogga lite igen. Kanske kommer det inte hinnas med lika mycket som jag hade kunnat önska (de flesta har nog hört ryktena om tvåan på natur) men eftersom det verkligen är något jag älskar att göra ska jag ändå försöka. Så detta är väl ett slags "jag är tillbaka"-inlägg, antar jag. För jag är tillbaka, i alla fall för stunden.