söndag 4 december 2016

Finnikin of the Rock

Författare: Melina Marchetta
Antal sidor: 399 st
Förlag: Candlewick Press
Serie: Lumatere Chronicles 1
Utgiven år: 2008
Originalets titel: Finnikin of the Rock
Genre: Fantasy, kärlek
Språk: Engelska

Finnikin och sir Topher har inte varit i sitt hemland Lumatere på tio år. Inte sedan de mörka dagarna, när kungafamiljen mördades och hela kungadömet förbannades.
    Men plötsligt träffar de Evanjalin, som säger sig veta att prins Balthazar av Lumatere inte alls dog den kvällen, utan fortfarande är vid liv. Finnikin vågar hoppas igen - kanske kommer han få se sin vän Balthazar igen, kanske kommer han till och med få se sin far och sitt hemland. Men Evanjalin är inte den han tror hon är, och kommer Finnikin fortfarande tro på henne när han får reda på sanningen?


Jag har velat läsa den här boken sedan jag för första gången läste författarens Jellicoe Road, men av någon anledning gjorde jag det inte förrän tidigare i höstas. En fantasyberättelse om ett förbannat kungadöme och mystiska karaktärer som dessutom är skriven av Melina Marchetta, kan det låta mycket bättre än så?

Fantasyberättelsen är verkligen bra skriven. Man dras in i världen och det är aldrig särskilt svårt att hänga med när det gäller namn eller platser. När man läser märker man att flera saker inte är det man tror de är, och man längtar efter att få allt förklarat för sig längre fram. Vissa detaljer, som är svåra att beskriva utan att avslöja för mycket, gör att världen blir unik utan att vara alltför speciell.

Jag gillar verkligen att karaktärerna inte är helt perfekta eller felfria, utan har både positiva och negativa sidor. De känns väldigt äkta och relationerna mellan dem växer fram på ett realistiskt sätt. Alla huvudpersoner är mer än man tror de ska vara och man bryr sig verkligen mer och mer om dem ju längre in i boken man kommer.

Det enda som var lite negativt var att man aldrig riktigt fastnade helt - det var aldrig jättesvårt att lägga boken ifrån sig, men det var heller inte tråkigt att läsa. Det gick kanske lite för långsamt fram för att man verkligen skulle ha svårt att sluta bläddra framåt.

Men annars är det här en väldigt fin fantasyberättelse jag verkligen uppskattade. Rekommenderar den till alla som vill läsa något som får en att tänka till, berättelsen stannar kvar långt efter att man läst klart den sista sidan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺