lördag 24 september 2016

More Than This

Författare: Patrick Ness
Antal sidor: 480 st
Förlag: Walker Books
Serie: -
Utgiven år: 2013
Originalets titel: More Than This
Genre: Dystopi
Språk: Engelska

Seth dör.
    Vatten fyller hans lungor, han får ingen luft, han känner hur hans huvud slår i klipporna.
    Sedan vaknar han. Blåslagen, törstig och ensam, men vid liv.
    Hur kan han fortfarande leva? Ju mer Seth ser sig om, ju mer får han en känsla av att han varit där förut. Har han hamnat i något skruvat helvete, fast för alltid helt ensam på en plats han definitivt sett förut? Eller finns det mer till livet än det han lämnat bakom sig?
   

När det står ""Just read it" - John Green" på en bok måste man ju självklart plocka upp den, det är nästan lag. Dessutom hade jag inte läst något av Patrick Ness innan, så jag var verkligen intresserad av att läsa den här boken, trots att jag egentligen inte visste vad den handlade om.

Från första sidan kastas man in i berättelsen om Seth och hans annorlunda liv efter detta. Alla beskrivningar är så verkliga att den känns som om man är där med honom och känner precis det han känner. Det finns många böcker som får läsaren att känna så, men den här boken går verkligen ett steg längre - när man ser upp från boksidorna blir man förvånad över att se sitt eget rum, och när man tänker tillbaka på den är det som att tänka tillbaka på riktiga minnen.

Historien går framåt i precis lagom takt och trots att boken är nästan 500 sidor lång går det fort framåt. Man är lika nyfiken som Seth på vad det är som egentligen händer och sidorna bara flyger förbi. Dessutom blandas den intressanta berättelsen upp med fina tillbakablickar av Seths tidigare liv som blir mörare ju längre in i boken man kommer, och man kan inte lägga boken ifrån sig för man vill verkligen veta hur allt knyts ihop och varför Seth egentligen hamnat där han är.

Dessutom får man lära känna fler karaktärer - Tomasz, som man inte kan låta bli att älska, Regine, som skulle göra allt för honom, och Gudmund, som på något sätt startade hela berättelsen. Ingen av karaktärerna liknar någon annan man läst om och stannar kvar långt efter att man läst klart de sista sidorna.

Sedan, långt efter att boken tagit slut och man ställt tillbaka den på hyllan, kommer man fortfarande ihåg detaljer från den. Man kan se miljöer och viktiga foton framför sig,  kommer ihåg de sista fina meningarna och kommer till och med ihåg små ganska oviktiga meningar som karaktärerna sagt. Det är så man märker att boken verkligen gjort intryck på en.

Jag rekommenderar verkligen, verkligen den här boken. Den är otroligt vackert skriven och trots att det gått över en månad sedan jag läste den kan jag fortfarande inte sluta tänka på den. De allra bästa böckerna lämnar alltid kvar något hos en, och den här boken lämnar en känsla, eller snarare en fråga; finns det mer än det här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺