lördag 10 september 2016

Ensam på Mars

Författare: Andy Weir
Antal sidor: 448 st
Förlag: Bookmark
Serie: -
Utgiven år: 2011
Originalets titel: The Martian
Genre: Science fiction

När expeditionen Ares 3 tvingas avbrytas för tidigt på grund av en storm tror hela besättningen på Hermes att Mark Watney är död - men han är vid högsta grad vid liv, och numera ensam på Mars. Han har inget sätt att kommunicera med jorden på och sannolikheten att han skulle lyckas överleva är väldigt liten, men Watney tänker inte ge upp. Med alla kunskaper han har gör han sitt bästa för att överleva med målet att en dag kunna ta sig hem.


Många har säkert sett filmen "The Martian" med Matt Damon i huvudrollen, och det här är alltså boken som ligger bakom den. Jag hade egentligen bara tänkt se filmen, men rymdintresset tog överhanden och jag kunde inte låta bli att låna "Ensam på Mars" när jag såg den på biblioteket, vilket jag är väldigt glad över.

Om man kan någonting om fysik, kemi, biologi eller matematik är den här boken väldigt rolig att läsa, för det finns många vetenskapliga delar man faktiskt kan förstå. Men självklart finns det också väldigt många saker man aldrig hade kunnat förstå eller ens reflektera över, men då förklaras det såpass bra i boken att man inte behöver särskilt mycket kunskap för att kunna ha glädje av den. Sedan finns det också saker man knappt förstår alls, men det har inte så jättestor betydelse för berättelsen.

Den vetenskapliga faktan i den här boken stämmer väldigt bra ihop med verkligheten (förutom att ingen människa satt sin fot på Mars, då) och det är en av sakerna som gör den så bra. Det är enkelt att föreställa sig att något sådant här skulle kunna hända inom en inte alltför avlägsen framtid och hela berättelsen är väldigt trovärdig.

Vetenskaplig fakta blandas med humor och intressanta karaktärer i "Ensam på Mars", och det är därför den kan uppskattas av så många, både som bok och film. Samtidigt som man får läsa om hur Mark Watney kämpar för att överleva får man läsa om hur de på jorden jobbar för att hjälpa honom, och det gör berättelsen varierande.

Jag måste också passa på att rekommendera filmen, både till de som läst boken och till de som inte har det. Den är bra i vilket fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺