lördag 22 oktober 2016

Skärvor av minnen

Författare: Laurie Halse Anderson
Antal sidor: 367 st
Förlag: Lavender Lit
Serie: -
Utgiven år: 2014
Originalets titel: The Impossible Knife of Memory
Genre: Livsöde, kärlek

Hayley och hennes pappa har under många år flyttar runt i USA, utan att någonsin stanna länge på samma plats. Under hennes pappas flykt från sina minnen av kriget har Hailey följt med, och aldrig kunnat varken rota sig, gå i skolan eller skaffa vänner.
    Men nu är de tillbaka i staden som en gång varit deras hem, och Hayley ska gå klart skolan. Ska hennes hemstad, gamla vänner och Finn som inte vill lämna henne ifred kunna få Hayley att äntligen känna sig som hemma?


Laurie Halse Anderson har verkligen lyckats beskriva relationerna i den här boken. Relationen mellan Hayley och hennes pappa, till exempel, är väldigt realistisk och sorglig. Sedan finns relationen mellan Hayley och Finn, som växer fram snabbt men trovärdigt - alla karaktärernas känslor och reaktioner är väldigt realistiska.

Hayley är en karaktär som verkligen sticker ut, och som man inte kan låta bli att bry sig om. Även om hon kan vara väldigt envis och ganska snarstucken märker man verkligen allt som ligger bakom, och hennes tankar är smarta och roliga att läsa om. Hennes konversationer med Finn är väldigt bra skrivna och det känns nästan som man känner dem i verkligheten. Hayley har alltid lagt mycket tid på sin pappa och deras hem, och i boken får man läsa om hur hon försöker bryta sig loss mer och lägga mer tid på sig själv och sina vänner. Hennes tankar fram och tillbaka är verkligen lätta att relatera till.

Det är inte bara karaktärerna som driver handlingen framåt - man vet inte allt som hänt Hayley och hur det blivit som det blivit, så man läser vidare för att se hur allt hänger ihop. Det finns även en sak i boken som man väntar på fast inte vill ska hända, och man är alltid lite orolig för att något dåligt ska inträffa.

Det kanske inte är den bästa boken om ett livsöde som någonsin skrivits, men ändå stannar berättelsen om Hayley, Finn, hennes pappa och hennes vänner kvar långt efter man läst klart boken. Jag rekommenderar "Skärvor av minnen" till de som vill läsa en sorglig bok som samtidigt innehåller ljuspunkter, och även till alla som vill läsa en fin kärlekshistoria!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺