tisdag 12 juni 2012

Matchad

Författare: Ally Condie
Antal sidor: 350 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Match-trilogin 1
Utgiven år: 2010, på svenska 2012
Genre: Science fiction, dystopi

Den här boken utspelar sig i en framtid där det finns ett samfund som bestämmer allting: vem man ska älska, vad man ska arbeta med och till och med när man ska dö.
    Cassia är exakt sjutton år och ska matchas. Hon undrar vem det blir hon ska leva resten av livet med. En främling? Någon hon känner? Det blir någon hon känner, nämligen hennes allra bästa vän Xander. Cassia är glad och förvånad, för det är inte så ofta man blir matchad med någon man känner.
    När man blivit matchad får man ett mikrochip där man kan se en bild på sin match och få veta mer om den. Cassia känner ju redan Xander och vet precis hur han ser ut, men hon är nyfiken på vilken information mikrochipet innehåller och tittar ändå.
    Men vad händer om hon blir kär i någon annan, någon som inte är hennes match? När en annan bild än Xander visas på mikrochipet i några sekunder förändras allt för Cassia. Hon som alltid litat helt på Samfundet önskar plötsligt att det ska störta, försvinna, för att hon ska kunna vara med den hon egentligen älskar.
____________________________________________________________________

Den här boken överträffade verkligen mina förväntningar! Jag hade hört att den skulle vara bra men inte så fantastisk som den är. Absolut en ny favorit, och jag längtar verkligen efter att läsa fortsättningarna!

Och nu till lite mer om vad jag tycker om boken, då. Endel tycker den är seg men det tycker verkligen inte jag. Det hände saker hela tiden, även om det inte var så stora saker. Så nej, seg var den inte :) Snarare spännande, för jag ville hela tiden veta mer om personerna och världen och det gjorde den spännande!

Jag gillar verkligen karaktärerna, särskilt Cassia och Ky. Cassia är väl en typisk dystopi-karaktär: hon håller först med om alla regler och sådant men ändrar sig mer och mer, men det är något med henne som gör henne väldigt speciell och jag gillar henne verkligen! Ky är mystisk men man får veta mer och mer om honom, och ju mer man får veta desto mera vill man veta om honom! Det finns många fler bra karaktärer, som Cassias farfar, hennes lillebror Bram och hennes match Xander. Väldigt bra karaktärer alltså!

Hela världen är väldigt lätt att se framför sig. Nu efteråt häpnar jag över hur lätt det var att komma in i Cassias värld, i många science fiction-böcker tar det ett litet tag innan man förstår allt men i den här hängde i alla fall jag med direkt. Jag älskar verkligen hur framtiden är uppbyggd och hur genomtänkt allt känns!

Sedan måste jag få hylla språket. Jag hittade hur många fina citat som helst, kolla lite längre ner så får ni se! Språket är målande och väldigt vackert.

Sammanfattning: En alldeles fantastisk bok med bra handling, bra karaktärer och bra platsbeskrivningar (särskilt då när Cassia är på berget, man kan verkligen känna doften av naturen då). En ny favorit som definitivt kommer läsas om. Jag rekommenderar den starkt!

Minnesvärt citat:
"Och det var så det alltid hade varit med Ky, insåg jag nu när jag tänkte tillbaka. Vi hade alltid sett honom simma alldeles vid ytan. Det var bara den där första dagen som vi hade sett honom dyka djupt."

"När man tillbringar tid tillsammans med en annan människa ger man dem lite av sitt liv och får lite av deras liv i utbyte."

"Ingen ska behöva dö ensam."

""Blir det inte tråkigt?" Tonerna från den ljusa och klara kvinnorösten som sjunger sången omsluter oss. "Vi har ju hört De hundra sångerna så många gånger."
"Ibland är de annorlunda", säger Ky.
"Är de?
"De är annorlunda när man själv är det."

"När regnet föll
från himlen
doftade det av salvia, min favoritdoft,
jag gick upp på höjden för att se det falla
se gåvorna som alltid följer
men regnet gick från blått till svart
och efterlämnade
ingenting"

"Ky kan det här spelet. Han kan alla deras spel. Han vet precis hur de ska spelas och det är därför han förlorar varje gång."

Bokens första mening:
Vilken väg ska jag ta i natten nu när jag har lärt mig flyga?

Saker från boken som inspirerar mig:
• Det vackra språket.
• Sättet framtiden är uppbyggd på och hur lätt det är att förstå och komma in i den.
• Karaktärerna!7 kommentarer:

 1. Jag tänkte köpa den förut... Men bestämde mig för att spara på pengarna nu till lovet :)

  Sv: Det låter bra :D

  SvaraRadera
 2. Jag gillar storyn men har väldigt svårt för sci-fi böcker tyvärr :(

  Sv: Åh det borde du verkligen göra! :) Du kommer inte att ångra dig ;)

  SvaraRadera
 3. Alltså vi fick sommarlov förra fredagen! :0 Fast ni får väl antagligen börja senare...
  Ser fraaaam emot att höra aaaallt om din sjukdom ;)

  SvaraRadera
 4. Jag har den på engelska hemma i bokhyllan och bara längtar tills jag kan läsa den :)
  Tycker den verkar jättebra :)

  SvaraRadera
 5. Den där boken verkar vara något för mig, jag ska se till att läsa den i sommar. ;)

  SvaraRadera
 6. Den låter ju jättebra ^^ Ska ta och läsa den när jag har lite tid över! :)

  //Johanna, boksystrar.blogg.se

  SvaraRadera
 7. Haha, nu har jag läst den, och tyckte inte alls att den var särskilt bra! Recensionen finns på bloggen om du är intresserad av att läsa :)

  //Johanna, boksystrar.blogg.se

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺