fredag 29 juni 2012

Agnes Cecilia - en sällsam historia

Författare: Maria Gripe
Antal sidor: 249 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: -
Utgiven år: 1981
Originalets titel: Agnes Cecilia - en sällsam historia
Genre: Mysterium, förr i tiden

Nora har inte känt sig riktigt hemma någonstans sedan hennes föräldrar dog när hon var liten, utan bara ensam och annorlunda trots att Karin och Anders som tar hand om henne verkligen är snälla och gör sitt bästa för att hon ska trivas.
    Men i det nya huset trivs hon faktiskt. De har precis flyttad dit, och det är gammalt och mystiskt med runda rum och förtapetserade skåp där man kan hitta en massa spännande skatter.
    Men huset är också lite spöklikt. Till exempel hör Nora steg. Steg som går på trägolv i rum där det är en heltäckande plastmatta. Steg som verkligen inte är inbillning, för Nora har hört dem många gånger och det kan inte vara något annat än steg. Steg som kommer gåendes och sedan stannar i Noras dörröppning. Men personen som går kan Nora inte se - han eller hon är osynlig.
    De mystiska sakerna fortsätter inträffa och snart förstår Nora att det kanske är någon som söker kontakt med henne. Men vad vill han eller hon just Nora?
_________________________________________________________________

Jag har nog läst den här boken 5-10 gånger och jag tröttnar verkligen aldrig. Den är lika spännande varje gång! Trots att den är från 1981 skulle den lika gärna kunna vara skriven nu om det inte var för alla årtal och tidsskillnader. Den funkar fortfarande lika utmärkt som den måste ha gjort då - den är superbra!

För det första är den otroligt spännande. Alla mystiska saker som händer Nora och kopplingarna mellan personer - alldeles genialt gjort av författaren! Boken är i princip omöjlig att lägga ifrån sig, även om man, som jag, har läst den innan.

En annan sak med den som är bra är att den verkligen inte är förutsägbar. Man kommer inte på vad som ska hända i slutet av boken redan i mitten, för att man får reda på nya saker som för de mystiska sakerna till nya höjder, och det känns att författaren verkligen har tänkt igenom alla händelser och personkopplingar.

Det svåraste med boken var att komma på vilken genre den är skriven i. Den är helt enkel en "sällsam historia" som boken heter. Det är med mysterier men den är absolut inte en deckare. Det är med övernaturliga saker men den är ingen fantasy-bok. Så... Mysterium och förr i tiden fick det bli, det var det som passade mest in på den fast den egentligen är helt egen.

Alltså: En av mina favoritböcker som man kan läsa hur många gånger som helst utan att tröttna! Jag rekommenderar den till de som vill ha något spännande och intressant att sträckläsa.

Minnesvärt citat:
"Tiden rör sig naturligtvis inte bara åt ett håll. Tiden är som ett hav med tusen underströmmar. Den måste kunna röra sig både framåt, bakåt och åt sidorna."

Bokens första mening:
Det hände nästan bara när Nora var ensam hemma, när ingen mer än hon fanns i våningen.

Saker från boken som inspirerar mig:
Att den är så mystisk och spännande!
• Alla personer man får lära känna, och sättet de är kopplade till varandra på.


OBS! Glöm inte vara med i min tävling här! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺