onsdag 6 juni 2012

De försvunna

Författare: Celia Rees
Antal sidor: 191 st
Förlag: B. Wahlströms
Serie: -
Utgiven år: 1997
Originalets titel: The Vanished
Genre: Skräck

Många barn har försvunnit i staden, och nu är ännu ett anmält saknat. Det går rykten om att alla försvinnanden har något samband med gångarna och grottorna under staden...
   
Fraser, Cassie och Jake börjar skriva om övernaturliga händelser i skoltidningen på skoj för att locka läsare, och det funkar. De ber också läsare att skicka in egna historier om övernaturliga händelser de varit med om.
    Många historier de får in är riktigt värdelösa, men endel är faktiskt riktigt läskiga. Som den om barn som bor under jorden i staden, som har klor, röda ögon och vassa tänder. Precis sådant som läsarna vill höra!
    Men när ännu ett barn försvinner i staden börjar Jake, Fraser och Cassie göra efterforskningar på allvar. Och de märker att allt för många saker hänger ihop - berättelser de fått in, de försvunna barnen och gångarna under staden... Kanske är det inte bara ramsor och spökhistorier ändå?
    När Jakes lillasyster Amy försvinner måste de göra något snabbt om inte Amy också ska bli en av de försvunna.
_______________________________________________________________________

Detta är en väldigt spännande och rätt läskig bok som jag verkligen rekommenderar! Hela idén med gångar under jorden som på något sätt hör ihop med alla barn som försvunnit i staden gillar jag väldigt, väldigt mycket! Den är rätt så läskig på sina ställen, inte jätteläskig men ändå läskig. Jag gillar verkligen de ställena, jag brukar inte läsa skräckböcker så ofta men tänker absolut göra det mer!

Trots att slutet inte skulle låta så realistiskt om jag berättade om det för någon så kändes det realistiskt när jag läste det. Författaren har verkligen lyckats med det! Jag älskade det allra, allra sista i boken, det var ett perfekt slut på historien.

Karaktärerna är helt okej, särskilt Fraser, han är mystisk och jag gillar att man inte får veta så mycket om honom förrän i mitten av boken. Jag gillar Jake också, jag är däremot inte så förtjust i Cassie av någon anledning. Fråga mig inte varför, för det kan jag inte själv svara på, hon var okej men de andra två var mer intressanta.

Översättningen var sådär. Bland annat står det ibland Frasier och ibland Fraser, och om ni läser bokens första mening lite längre ner så är det inte jag som skrivit fel, utan det står så i boken.

Alltså: En snabbläst, spännande, läskig och väldigt intressant bok jag verkligen rekommenderar! Jag kan inte förklara hur mycket jag verkligen gillar slutet, hela idén med försvunna barn och sättet allt hänger ihop på, det är verkligen bra som sagt!

Minnesvärt citat:
"Det här är absolut ingen plats för de levande, tänkte Billy och log för sig själv."

Bokens första mening:
Jake Saunders sköt upp glasögon som glidit ner på nästippen och betraktade fotografierna som han precis hade satt upp på whiteboardtavlan.

Saker från boken som inspirerar mig:
Den läskiga känslan.
• Idén med en underjordisk värld, försvunna barn och berättelser som hänger ihop (och det har jag ju aldrig sagt innan, hehe...)!

2 kommentarer:

  1. Svar: Vad roligt med bokprojektet! Det skulle jag också vilja göra någon gång! Och såklart ska vi till Gamla stan! Det verkar jättemysigt!

    SvaraRadera
  2. Den verkar jättebra! Jag tror inte jag hsr läst någon riktig skräckbok någon gång... Eller jo kanske... eller kanske inte... ;)

    P.S. Det där omslaget skrämmer mig verkligen!

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺