måndag 4 juni 2012

De rätta

Författare: Scott Westerfeld
Antal sidor: 336 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Ful del 3
Utgiven år: 2006
Originalets titel: Specials
Genre: Science fiction, dystopi

(Stor spoilervarning om du inte har läst "Ful" eller "Ful eller snygg?"!)


Tally är nu en speciell supermänniska: hon har hårdare skelett, vassare tänder och naglar, väldigt starka muskler och har ett fantastiskt luktsinne. Hon kan också tänka mycket bättre än vanliga människor, hon är smartare än dem.
    Det enda negativa är att hon inte längre kan älska Zane. När hon ser hans darrande händer och sargade kropp fylls hon av vämjelse. Men om han blir lika speciell som hon kan hon säkert älska honom igen, så hon och Shay iscensätter en rymning som får oväntade konsekvenser de inte ens trodde kunde hända.
_____________________________________________________________________

När jag hade läst ungefär 50 sidor var jag så arg så jag ville kasta boken i väggen och började fundera över författarens mentala hälsa. Det skulle inte vara så! Tally skulle inte vara en hemsk supermänniska! Vad har författaren gjort med denna fantastiska serie? Jag funderade, allvarligt talat, på att inte läsa vidare. Men jag ångrar inte att jag gjorde det.

För boken är bra. Riktigt bra. Den är bara... Elak mot mig som inte var som jag ville att den skulle vara i början. Men boken överraskade verkligen mig i slutet, den tog en vändning jag absolut inte kunde gissa mig till och slutade absolut inte dåligt även om det händer en väldigt, väldigt sorglig sak. Men slutet är väldigt bra, jag hade absolut inte velat ändra på det om jag kunde!

Jag läste ut boken väldigt snabbt, det tog bara några timmar sammanlagt (började i går kväll/eftermiddag och läste ut den efter skolan idag). Det var nog för att den är mer spännande än "Ful" och "Ful eller snygg?". Men jag ger dem ändå samma betyg, för de andra hade andra saker som gör dem fantastiska (inte för att den här boken saknar något speciellt, men ändå).

Sedan måste jag säga att framsidan är helt okej för att vara i den här serien! Den passar perfekt med de ljustatueringar Tally har i boken (tatueringar som rör på sig i samma takt som hjärtat dunkar).

Jag rekommenderar denna serie väldigt starkt till alla som vill läsa något spännande, lite sorgligt och hemskt och tankeväckande!

Minnesvärt citat:
De två sista sidorna, men de kan jag inte skriva ner utan att avslöja hur hela boken slutar...

Bokens första mening:
De sex svävbrädorna gled fram mellan träden lika lätt och blixtsnabbt som korten virvlar omkring i luften när man sprätter iväg en kortlek.

Saker från boken som inspirerar mig:
• Idén med vad som hänt med världen (som jag skrivit förut, hehe ;))!
• Karaktärerna (som jag också skrivit förut).
• Slutet! Det är liksom både sorgligt och bra på samma gång, som ett slut ska vara (lite som "Revolt" i Hungerspelstrilogon, liksom så bra som det kan bli på något sätt).

Betyg 9 av 10

6 kommentarer:

 1. Jag gillar inte omslaget,det får mig att tänka på Kristin Stewart.
  Boken var ganska jobbig,kanske för att det var 2 år mellan den dag jag läste Ful&Ful/Snygg,för Tally kändes plötsligt jätteirriterande.
  Men jag gillade ändå slutet.

  SvaraRadera
 2. Åh, jag fullkomligen älskar Ful-serien! Du gjorde helt rätt som läste böckerna. :)

  SvaraRadera
 3. Woah det gick fort! :0 Snigelposten är väl inte så sölig som jag trodde :') Säg till när du skickar ditt!

  SvaraRadera
 4. SV: Tack! Ja, det var ganska roligt faktiskt. ;)

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra serie. Själv gillade jag tvåan bäst =).

  Ja dumt och sorgligt slut, inte helt nöjd med det...

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺