onsdag 1 augusti 2012

Bryta om

Författare: Åsa Anderberg Strollo
Antal sidor: 314 st
Förlag: Alfabeta
Serie: -
Utgiven år: 2007
Originalets titel: Bryta om
Genre: Livsöde

Jag heter Minna Krall och jag bor med min pappa Håkan, hans fru Anna och mina småsyskon August och Ella i en stor sekelskiftsvilla i Bromma. Pappa jobbar på universitetet, men han har varit ledig och varit med oss hela sommaren. Jag har jobbat i en kiosk i Danmark, där Anna har sin familj. Jag är... en vanlig tjej. Helt normal...


Så börjar Minna sin presentation av sig själv när hon börjar gymnasiet på Skärholmen.
    Men ingenting mer än hennes namn är sant. Hon har bott ensam i en lägenhet hela sommaren när hennes mamma låg på psyket, och hennes pappa har inte brytt sig. Det är bara Eddie som vet hur Minna har haft det, och nu vill han att hon ska hänga med honom till Sydamerika och skita i skolan. Men hennes mamma har kommit ut från psyket, trots att hon inte är frisk. Och vem ska ta hand om mamma om inte Minna gör det..?
________________________________________________________________________

Den här boken är väldigt sorglig och otroligt berörande! Den är den bästa av Åsa Anderberg Strollos böcker enligt mig.

Språket är ungdomligt samtidigt som det är väldigt fint. Det är lättläst och går snabbt att läsa, trots att handlingen inte är så lätt direkt... Så språket är som sagt väldigt fint, jag hittade inget speciellt citat men orden är fina (eller okej, inte alla) samtidigt som de är ungdomliga.

Handlingen är så himla sorglig! Minna fattar inte hur dåligt hon egentligen har det, och att det inte är hon som har gjort något fel, och det får mig att vilja gråta. Tänk att det finns sådana här hemskheter! Den här boken får en verkligen att vilja göra något, att vilja hjälpa till.

Karaktärerna, då! Minna tycker jag väldigt synd om, och jag kan förstå att hon gör de saker som hon gör. Eddie, Minnas kompis och typ pojkvän, vet jag inte vad jag tycker om. Ibland är han verkligen en självisk idiot, men ibland tycker jag verkligen synd om honom... Så jag vet inte riktigt vad jag tycker om honom. Minnas pappa är verkligen elak! Först skiter han i Minna och sedan vill han plötsligt umgås med henne. Jag tror att det mest är hans nya frus fel, men han kunde väl säga ifrån lite..? Han blir bättre och bättre ju mer man läser, men ändå... Så jag gillar karaktärerna, de har verkligen egna personligheter och är bra beskrivna!

Jag tycker verkligen om den här boken och rekommenderar den starkt. Den får en att tänka och att vilja hjälpa till, och det är omöjligt att inte beröras av den (hoppas jag i alla fall)!

Minnesvärt citat:
Jag hittade inget speciellt.

Bokens första mening:
Hon slänger den använda tussen med nagellacksremover direkt på golvet i tunnelbanevagnen.

Favoritkaraktär/er:
Minna

Saker från boken som inspirerar mig:
• Att den verkligen berör och handlar om något så viktigt!

1 kommentar:

 1. 1. Jag blev också ledsen och håller med dig om att det var han som skulle hålla ihop allt.

  2. Ja, det är sannerligen för få kvinnor i boken! Och de kvinnor som finns är inte tillräckligt starka enligt mig.

  3. Jag är också sugen på att läsa tvåan nu men vet inte om jag kommer orka^^

  1. Jag håller med dig om tempot, det går verkligen upp och ner.

  2. Även här håller jag med dig om att det faktiskt hjälper boken att språket är gammaldags.

  Kul att du gillade vårt projekt, jag har också tyckt att det varit mycket roligt:D

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺