måndag 18 februari 2013

Wallflower

Författare: Stephen Chbosky
Antal sidor: 269 st
Förlag: Gilla böcker (tusen tack för boken!)
Serie: -
Utgiven år: 1999
Originalets titel: The Perks of Being a Wallflower
Genre: Livsöde, vänskap, kärlek, brevroman
____________________________________________

(Jag har recenserat den här boken på engelska här, så det här kommer bli en lite annorlunda recension.)

Alltså herregud vad bra den här boken är.
    Jag kommer ihåg att en av de bästa sakerna med boken var känslan jag fick när jag läste. Jag kan verkligen inte beskriva den (kanske kände jag mig oändlig (infinite)?) men jag kan säga att den var otroligt långt ifrån negativ. Och jag blev så otroligt glad när jag märkte vilket otroligt bra jobb översättaren gjort. Jag fick precis samma känsla som när jag läste boken på originalspråket, och citaten är ju inte riktigt så fina som på engelska men jag skulle definitivt inte kunnat översätta dem bättre själv. Det enda jag inte riktigt gillade var att Dear Friend blev Hej kompis! - det blev liksom lite fånigt, på något sätt.

Men annars. Boken. Åh, vad bra den är. Först när jag började läsa på den igår kväll förstod jag hur mycket jag saknat den. Charlies berättarröst är något alldeles extra och jag älskar att se världen ur hans perspektiv. Jag tycker också så otroligt synd om honom så jag inte vet var jag ska ta vägen. Man kan ju inte direkt säga att han hamnar hos några som har så särskilt bra inflytande på honom, men de älskar honom och han älskar dem och får vara med och "delta". Det är viktigt för honom, och det kanske betyder att det är bra ändå. Åh, jag älskar att den här boken verkligen tål att funderas på.

En annan sak jag älskade var att förstå vartenda litet ord av den. Visst älskar jag det engelska språket men när jag nu läste om den på svenska kände jag att jag verkligen läst den. Jag har läst den på originalspråk och jag har förstått allting som står i den.

Trots att jag läst boken innan överraskade slutet mig. Jag kan liksom inte låta bli att bli alldeles förkrossad över det trots att jag redan visste vad som hade hänt. Det är så otroligt hemskt och jag tycker så synd om Charlie! Författaren har lyckats otroligt bra med att knyta ihop boken. Det som hänt förklarar verkligen Charlies personlighet och hela boken, samtidigt som det får en att vilja kasta boken i väggen och gråta.

Jag skulle kunna läsa om den här boken hur många gånger som helst, just för att den är så otroligt bra. Det är inte många böcker som lyckas beröra mig så mycket som den här. Jag älskar den mer och mer för varje sekund som går. <3


3 kommentarer:

 1. Sv: Tack så jättemycket för din fina kommentar! <3

  SvaraRadera
 2. Jag skulle se den på bio med det blev aldrig av :(

  SvaraRadera
 3. Håller med helt! Här är min recension om du vill läsa:

  http://boksystrar.blogg.se/2013/february/wallflower-av-stephen-chbosky.html

  //Johanna, boksystrar.blogg.se

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺