fredag 19 oktober 2012

Allt jag säger är sant

Författare: Lisa Bjärbo
Antal sidor: 324 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: -
Utgiven år: 2012
Originalets titel: Allt jag säger är sant
Genre: Kärlek, vänskap, livsöde

Alicia är väldigt bra. Så bra så att hon absolut inte ska sitta på gymnasiet och mögla. Hon ska ju uträtta stordåd!
    Så hon bestämmer sig för att hoppa av gymnasiet. Men det är inte lätt - mamma blir inte nöjd, pappa blir inte nöjd, hennes bästa vän blir inte nöjd, ingen blir nöjd. Utom Alicia. Och det är väl det som räknas? Hennes val, hennes liv?
    Den enda som förstår henne är Alicias mormor, så Alicia bestämmer sig för att flytta hem till henne ett tag. Bort från alla oförstående mammor och pappor.
    Alicia lyckas rätt bra, verkar det som - hon får jobb på ett café, ett café dit den grekiske guden Isak som är snygg-snygg-snygg brukar gå och fika... Alicia är 100 procent bombsäker på att det ska bli de två, men han är bland annat väldigt många år äldre och upptagen.
    Och så händer det något viktigare (ja, tro det eller ej) än alla förälskelser i världen.
___________________________________________________________________________

(Först och främst: Hej lässug, och välkommen tillbaka! Jag har saknat dig! För ja, det borde väl räknas som lässug om man läser ut en bok på en dag?)

Jag älskar författarens sätt att skriva. Älskar det väldigt, väldigt mycket. Ungdomligt, väldigt nu, med en hel del fula ord, med svengelska uttryck, men ändå så otroligt fint och vackert. Jag skulle kunna babbla om författarens fina språk i så där typ hundra år, men ja... Då tröttnar ni nog. Så jag måste bara säga en sak till om det - även om man avskyr handlingen kan man läsa den här boken bara för språkets skull. Så fantastiskt är det.

Jag älskar verkligen Alicia! Hon är kaxig, rolig, smart, udda och jag älskar att läsa ur hennes perspektiv.  Hon är dessutom handlingskraftig, sig själv och otroligt realistisk. Trots att jag inte har gjort allt hon gör och inte är i samma ålder som hon (och aldrig skulle hoppa av skolan sådär) så känner jag igen mig i så otroligt många av hennes tankar och känslor!

Jag gillade verkligen författarens förra bok, "Det är så logiskt alla fattar utom du", och jag måste nog säga att den här var snäppet bättre. Och det betyder bra! (Åh, blev sugen på att läsa om "Det är så logsikt alla fattar utom du"... Måste bara läsa alla böcker från bokmässan först, och några till hehe.)

Så, ja. Ni måste typ läsa den här boken nu, om ni inte redan har gjort det.

Minnesvärt citat:
Åh, jag hittade så otroligt många! Här kommer ett smakprov:

"Men var ska jag sitta då?" frågade mormor när jag packat upp alla paketen och stod med den gröna cykeln på julaftonskvällen, redo att kasta mig ut för att lära mig cykla. "Var ska du ha mig när du cyklar omkring i världen?"
"Äh", sägs det att jag sa då. "Du kan väl springa bredvid? Någon måste ju se till så att jag inte ramlar."

Bokens första mening:
En gång var jag ett sådant där barn som fick vuxna i lekparken att skaka på huvudet och sucka.

Favoritkaraktär/er:
Alicia, helt klart!

Saker från boken som inspirerar mig:
• Alicia. 
• Språket, det är verkligen otroligt!
• Att den är så otroligt bra och svår att släppa.

3 kommentarer:

  1. Vilken bra recension :) Jag kanske ska läsa den här boken nån gång, även om det inte verkar vara riktigt min boktyp ;)

    SvaraRadera
  2. Åh håller på med den här nu! Språket är verkligen otroligt! Det första Alicia tänker om Isak: "Jag måste gifta mig med honom." Åh gud... ;)

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺