måndag 29 oktober 2012

Filmrecension: Les Choristes

Jag läser franska som tredjespråk i skolan, och i onsdags, när i alla fall de som hade spanska (vet inte hur det var med de som läser tyska) hade språkval hade de ett jättestort prov. Vi som läser franska tittade på film, och jag tänkte berätta lite om den filmen nu.

Originaltitel: Les Choristes
På engelska: The Chorus
På svenska: Gosskören
Utgiven år: 2004
Speltid: 95 min
Gjord av: Christophe Barratier och Philippe Lopes-Curval
Regissör: Christophe Barratier

Musikern och kompositören Clément Mathieu börjar jobba på en ungdomsanstalt för pojkar som tillsynslärare. I princip alla pojkar där är hemska bråkstakar, och det blir inte bättre av att rektorn bara bryr sig om sig själv och straffar dem så fort de gör något (och hittar han inte den som gjort brottet straffar han någon annan).
    Men Mathieu tror inte att det är kört för pojkarna, och börjar träna sång med dem. Det dröjer inte länge förrän de blir en riktig gosskör, men vad tycker rektorn om det?

Jag tyckte inte den här filmen verkade alls bra när jag hörde om den, men den är verkligen jättebra! Den är otroligt sorglig och väldigt fin. Jag tror alla i klassen blev berörda av den, för det var svårt att inte bli det! Man tyckte så otroligt synd om pojkarna och beundrade Mathieu för att han vågade säga emot rektorn och lyckades få pojkarna att lyssna på honom.
    Filmen var spännande, sorglig och väldigt fin (som sagt) och jag tycker skådespelarna var jätteduktiga. Den har fått högt betyg på många ställen och det förstår jag verkligen, rekommenderar den till alla!
4 kommentarer:

  1. Sv: Ja, den är verkligen jättebra :D Men har typ bara 80 sidor kvar :(

    SvaraRadera
  2. Sv: Ja, precis! Samtycker!! ;)

    SvaraRadera
  3. Läser också franska, såklart ;D De sångerna som de sjöng kan jag HELT UTANTILL (Vois sur ton chemin och den andra vars namn jag inte helt kan stava) från tiden i kören i Lux ;D Gud vad roligt att höra dem, speciellt Vois sur ton chemin är en favorit ;D

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺