tisdag 30 oktober 2012

Vad gör egentligen en bok läskig?I en film kan man skrämmas genom att visa läskiga bilder eller genom att överraska, men det kan man inte göra på samma sätt i en bok. Jag blir inte ens rädd när jag ser filmer, för det saknas nästan alltid trovärdighet i de där bilderna på ett lik eller något åt det hållet. Jag blir lättare rädd av en bok. Och då menar jag inte rädd som "usch, jag läser en bok om krig och jag blir helt rädd för att det finns sådana hemskheter i världen" utan själva genren skräck. Vad är det egentligen?

Först och främst måste man skriva trovärdigt. Man måste få läsaren att lita på det man skriver och inte bara himla med ögonen åt det. Men hur skriver man om något som många inte tror finns så det blir trovärdigt? Det är svårt. Men vissa kan.
    Man måste verkligen gestalta! Det är nog nästan det viktigaste av allt. Man måste skriva om vad som syns, känns, hörs och allting annat man kan komma på. Man måste ge läsaren en känsla av att det finns något i närheten/något hände där för länge sedan/något kommer hända snart och verkligen göra det spännande.
    Men när det väl gäller då? Vad är det som gör att det blir läskigt? Det beror ju på vad man själv tycker. Så tänk såhär - vad är egentligen läskigt? Skulle man bli rädd om detta hände i verkligheten? Vad skulle göra det hela ännu mer läskigt - ett ljud, kanske? Eller något annat?
    Att skriva skräck är egentligen att vara otroligt bra på att skapa känslor - precis som när man skriver somriga böcker, romantiska böcker eller något annat. En skräckkänsla är oftast mörk, kuslig, dyster, spänd eller något åt det hållet.

Enligt mig är skräck något av det svåraste man kan skriva. Jag tycker det verkar svårt att lyckas med en skräckbok. Bara för att någon tycker den är läskig kanske inte någon annan tycker det - det är svårt att skriva så många känner den känslan man vill att läsaren ska känna. Så det gäller att vara duktig på att få läsaren att känna känslor - och jag är otroligt imponerad av de som lyckas! :D

Jag skulle verkligen vilja skriva en skräckbok någon gång, det skulle vara otroligt coolt. Jag älskar att läsa skräck, älskar känslan av att bli rädd av en bok. Filmer skrämmer mig i princip aldrig, men böcker kan jag bli rädd av om författaren lyckats skapa den läskiga känslan bra.
    Men hur lyckas man, när alla inte blir rädda av samma saker? Tja, det går ju knappt. Man måste tänka på att man ska skriva det som man själv vill och egentligen ska man inte tänka det minsta på läsaren när man skriver, utan bara skriva skriva skriva (även om det är bra om den som läser förstår det man berättar, men det kan man tänka på sedan - först och främst ska man tänka på sig själv, låta berättelsen komma fram). När man själv är nöjd med det man skrivit kan man börja tänka på om den som läser förstår vad man menar och om man har fått fram känslorna ordentligt. Och - alla kan inte gilla alla historier. Inte ens Harry Potter (även om jag inte förstår dem som inte gillar den serien).

Om jag skulle skriva skräck skulle det nog vara om sådant som man inte riktigt kan förklara, för jag tycker sådant är spännande. Jag tror inte på spöken eller något sådant men älskar att läsa om det, hehe ;) Jag skulle skriva om något ingen visste vad det var, något som inte går att förklara, och jag skulle blanda in läskiga/kusliga miljöer och annorlunda karaktärer samt en del sorg. Eller så skulle jag vilja komma på något coolt sätt att blanda in skräck i vardagen - typ skräck finns där du minst anar det ;)

Så, ja. Skräck är en känsla, och jag beundrar alla författare eller andra som skriver och lyckas framkalla den känslan otroligt mycket - jag vill kunna skriva som ni! :D

1 kommentar:

  1. Det här var ett riktigt bra inlägg! Kul idé :) Visst borde jag läsa Den gröna cirkeln?

    SvaraRadera