fredag 18 maj 2012

Den andre Will Grayson

Författare: John Green & David Levithan
Antal sidor: 315 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: -
Utgiven år: 2010
Originalets titel: Will Grayson, Will Grayson
Genre: Vänskap, kärlek

Will Grayson's bästa vän Tiny Cooper har skrivit en musikal som han ska sätta upp på skolan. Will känner sig utanför och undrar om Tiny verkligen tycker om honom egentligen, eller bara är med honom för att det alltid har varit så. När Will ska gå på en konsert tillsammans med Tiny och några andra har den som gjort Will's falska pass skrivit fel, så Will kommer inte in. Ändå går de andra in på konserten och lämnar honom ensam utanför.

Will Grayson har träffat en kille på internet, men det blir inte riktigt som det ska när de ska träffas i verkligheten. Will blir helt förkrossad och väldigt förbannad.

Just då, på den kvällen, möts de båda sextonåriga killarna med samma namn. Den ena Will Grayson är ledsen över att hans internetdejt blev så misslyckad, den andre Will Grayson känner sig övergiven och osäker på kärleken. När de träffats blir ingenting som förr.
____________________________________________________________________________

Jag tycker verkligen om den här boken. Den är annorlunda, rolig och tänkvärd. Åt vissa saker skrattade jag medan vissa saker var väldigt "allvarliga". Författarna har gjort ett väldigt bra jobb med att få till en stämning i boken tycker jag!

John Green och David Levithan har skrivit vartannat kapitel. Den ena Will Grayson's kapitel innehåller inga stora bokstäver, inte efter en punkt och i början av namn. Jag tyckte det var jobbigt i början, men kom in i det efter ett tag. (Ibland används det stora bokstäver, men då typ om någon skriker eller något.) Jag gillade att läsa ur bådas synvinkel, jag längtade inte förbi någons kapitel för att få läsa om den andra och det var bra!

Jag älskar karaktärerna i boken. De är så färgstarka, levande och realistiska. Det är väldigt svårt att förklara dem, men jag gillar dem väldigt mycket i alla fall. Både huvudpersonerna och de som inte är med riktigt lika mycket. Alla karaktärer kändes genomtänkta och det fanns inte med någon "onödig" eller vad man ska säga. Till och med de som var väldigt irriterande och jobbiga fyllde en funktion, det var inte så att man önskade att de inte hade varit med över huvud taget när boken var slut. Karaktärerna tar verkligen berättelsen till nya höjder!

Måste få skriva att jag ÄLSKAR slutet! Jag hade ingen aning om hur det skulle sluta i början på det sista kapitlet, men när jag läst ut boken kunde jag inte tänka mig ett bättre sätt att avsluta boken på. Jag har läst om det flera gånger för det är så finurligt och det passar verkligen in med boken! Boken får en 8:a i betyg, för jag gillar den verkligen!

Minnesvärt citat:
Jag hade kunnat skriva ner en massa bra citat, men det skulle avslöja för mycket. Och dessutom hittade jag inte så många kortare citat, utan jag gillade många delar i boken och de kan jag inte skriva ner för det skulle ta väldigt lång tid...

Bokens första mening:
När jag var liten brukade pappa säga: "Will, du kan peta dina vänner från din kompislista, och du kan peta dig själv i näsan. Men peta aldrig dina vänner i näsan."

Saker från boken som inspirerar mig:
• De fantastiska karaktärerna!
• Stämningen i boken.
• Slutet - det är så himla, himla bra!


10 kommentarer:

 1. Svar: Helt underbar bok! (haha kul att du skrivit om den också) :)

  SvaraRadera
 2. Den MÅSTE jag läsa! :D

  SvaraRadera
 3. Har redan börjat på den i skolan ;) Jaha, det var därför! Jag blev så himla förvirrad när de först skrev med stor bokstav, och sen inte...

  SvaraRadera
 4. Svar: Den är så himla bra! Vill läsa Eld nuuu! Har du läst Eld? :)

  SvaraRadera
 5. Svar: Gud nu blir jag ännu mer taggad på att läsa den.. Ska försöka övertala pappa/mamma att köpa den åt mig!

  SvaraRadera
 6. jag har vad mina vänner inte vet och 2 brevid varandra i bokhyllan, det ser rätt coolt ut!

  SvaraRadera
 7. Hej Ella, har en kul liten fråga till dig ;-) Hur hittade du till min blogg från första början? Skulle vara kul att veta eftersom det har lett till att jag fått kontakt med massa andra roliga bloggar + dig förstås :-D Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Svar: Tankeläsaren verkar grymt bra (drf jag lånade den haha), Ska läsa den så snart som snart som möjligt! :)

  SvaraRadera
 9. Åååååh, jag måste göra ett nytt försök på den boken! Jag fattar inte att jag inte orkade komma in i en Levithan-bok ordentligt.

  Första meningen är ännu bättre på originalspråk... XD

  "When I was little, my dad used to tell me, 'Will, you can pick your friends, and you can pick your nose, but you can't pick your friend's nose.'"

  Man undrar ju var de får allt från.

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺