lördag 19 maj 2012

Mycket mer än så

Författare: Sarah Dessen
Antal sidor: 413 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: -
Utgiven år: 2009
Originalets titel: Along for the ride
Genre: Kärlek, vänskap

Auden är en sådan som pluggar inför alla prov och alltid har brytt sig mer om skolan än att skaffa kompisar eller festa. När hon var liten pluggade hon och var duktig för att få uppmärksamhet från sina föräldrar, men när hon märkte att det enda hon kunde göra för att sno uppmärksamheten från sin storebror var att vara vild och misslyckas ordentligt med skolarbetet ville hon inte misslyckas, hon hade helt enkelt lyckats för mycket för att stå ut med att inte göra det. Hon hann aldrig riktigt med att vara barn, gjorde inte det som de flesta barn gör - som att leka och busa, utan var alldeles för upptagen med att vara duktig.

När Auden's föräldrar började bråka om kvällarna när de trodde Auden sov gjorde Auden det till en vana att inte somna om kvällarna för att de inte skulle bråka. Men när bråken ledde till en skilsmässa kunde Auden inte längre sova om nätterna. Hon gjorde det till en vana att vara uppe och nu är hon en riktig nattmänniska.
 
Auden's storebror Hollis är ute och reser runt i världen, och Auden bestämmer sig för att hon inte kan stanna hemma med sin mamma och bara förbereda sig inför college hela sommaren. Det är dags att det händer något i hennes liv. Hon åker till sin pappa och hans nya familj i en liten stad vid kusten.

Där får Auden jobb i hennes pappas nya frus klädaffär och där träffar hon tjejer i sin egen ålder. Hon får lära sig hur det är att inte bara sitta inne och plugga hela tiden. Och så möter hon Eli, som inte heller kan sova om nätterna, och tillsammans ger de sig ut på ett sökande - hon för att göra det hon aldrig gjorde som barn och han för att komma över skuldkänslorna han har sedan hans bästa vän dog.
__________________________________________________________________________

Jag hade rätt höga förväntningar när jag började läsa den här boken, eftersom jag hört så mycket positivt om Sarah Dessen's böcker, och "Mycket mer än så" överträffade verkligen mina förväntningar!

Känslan jag har enda sedan jag läste första kapitlet är att boken är väldigt, väldigt somrig. Sommarkänslan höll i sig genom hela boken och nu längtar jag väldigt, väldigt (kan fortsätta i tre år till men då kommer ingen vilja läsa klart den här recensionen) mycket till sommarlovet ;-) Nej men det känns som en typisk ligga-och-läsa-i-solen-bok. Jag ser fram emot att läsa mer av författaren, kanske i sommar?

Jag älskar karaktärerna väldigt mycket! det finns ingen som jag ogillar, utan det finns något jag gillar hos alla. Jag gillar särskilt Auden, Eli, Audens bror, Audens vänner, Audens pappas nya fru och fler. Alla karaktärer känns levande och jag skulle vilja träffa allihop.

Boken är väldigt snabbläst, språket är enkelt, fint och flyter på, och den är lätt att fastna i. Den är spännande från första sidan och när jag var tvungen att sluta läsa i går kväll hade jag verkligen ingen lust med det. När jag läst ut boken ville jag helst läsa den en gång till. Ibland ville jag bara krama om den. Jag hoppades att den aldrig skulle ta slut samtidigt som jag ville veta hur den slutade. Om inte det säger något om boken så vet jag inte vad jag ska skriva... ;D

En del detaljer i boken är så himla bra att jag inte ens kan förklara dem. Jag vill inte skriva ner dem eftersom de avslöjar för mycket OCH de är alldeles för många för att skrivas ner, men det är liksom enkla saker i början som blir viktiga i slutet bland annat.

Jag gillade verkligen att saker inte gick för fort fram i boken, utan vänskap och kärlek kom naturligt snabbt/långsamt. Det var inte bara jag-såg-en-kille-och-jag-känner-inte-honom-men-jag-vill-ändå-gifta-mig-med-honom-stil på boken, för då blir det lätt svårt att få boken trovärdig, utan alla relationer växte fram i naturlig fart eller vad man ska säga. Det var verkligen fint att läsa om hur alla relationer byggdes upp, fantastiskt bra Sarah Dessen!

Får du chansen att läsa den här boken: ta den. Av mig får den en åtta av tio i betyg, för den verkar ytlig men är "Mycket mer än så"! (Förresten, jag älskar titeln, för den passar verkligen in på boken. Och framsidan gillar jag också väldigt mycket!)

Minnesvärt citat:
"...men som Eli hade sagt: ett slut är alltid ett slut. Oavsett hur många sidor av meningar och stycken som ledde fram till det så skulle det alltid vara sista ordet."

Bokens första mening:
Alla mejlen började likadant.

Saker från boken som inspirerar mig:
• Sommarkänslan. Blir avundsjuk på folk som kan skriva så somrigt!
• Karaktärerna, de är fantastiska (jag överdriver inte).
• Handlingen som är så mycket mer än den verkar vara. Den har verkligen ett djup, och det ska en bra bok ha tycker jag!

5 kommentarer:

 1. Bara omslaget får en ju att tänka på sommar :)

  SvaraRadera
 2. Ella- du är mycket mer än så! Så= någonting...:D

  SvaraRadera
 3. Wii, den väntar i min bokhylla tillsammans med "Mitt perfekta liv" av samma författare :)

  SvaraRadera
 4. Svar: Åh tack! Ja det är nog en blogg för dig ;)

  Ja ibland känns det som om jag behöver sätta en parentes i en parentes men så vet jag ju inte om man får det så då gör jag det aldrig. Men ska nog börja (I alla fall på bloggen) ;)

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺