lördag 19 november 2011

Hungerspelen

Författare: Suzanne Collins
Antal sidor: 304 st
Genre: Science fiction

Katniss bor med sin mamma och sin lillasyster Prim i distrikt 12. De är fattiga, och om inte Katniss hade vågat smita ut i skogen och jaga så skulle de inte ha någon mat alls. Innan var det deras pappa som jagade, men han dog i en gruvolycka när Katniss var elva år. Nu är hon sexton.
    Hungerspelen hålls varje år. Reglerna är inte svåra. Det är 24 deltagare. Bara en kan överleva. Det är den som har vunnit. Den som vunnit får åka hem.
    Alla måste titta på det på Tv. Allt direktsänds.
    Det lottas ut vem som ska vara med. Det finns 12 distrikt om man inte räknar med distrikt tretton som har förstörts. Där bor ingen. Det ska vara två deltagare från varje distrikt (utom tretton då), en kille och en tjej. Man kan vara med från när man är tolv år. Då får man lägga i en lott. När man är tretton två, och så vidare upp till man är arton. När man är nitton kan man inte längre bli utvald.
    Om man är fattig kan man lägga i fler lotter och då istället få mat. Det är väldigt orättvist, de rika har ju inte alls lika stor chans att komma med i spelen eftersom de inte behöver mer mat.
    Detta året är det första året som Prim får vara med. Hon är tolv år och lägger bara i en lott. Men det värsta händer ändå. Prim blir den utvalda flickan från distrikt 12. Men det står inte Katniss ut med. Hon  ställer upp istället för Prim.

"Hungerspelen" är en läskig bok som man definitivt inte kan sluta läsa i. Den är jättespännande och en av de absolut bästa böckerna jag någonsin läst. Jag älskar miljöerna, karaktärerna, ja allt... Allting känns så läskigt verklighetstroget!
    Om man tänker efter så är hela boken så hemsk. Alltså det som händer i boken, med Hungerspelen, fattigdom och allt. Jag tror inte att alla som läser denna boken fattar vad som den egentligen handlar om. Men detta gör inte boken sämre alls, jag gillar tänkvärda böcker som har någon slags "mening" som ändå inte nämns rakt ut i boken. (Skrev jag gillar? det stämmer inte in på den här boken. Den älskar jag!)

Läs den här boken!

"Hungerspelen" är del ett i en serie. De andra böckerna heter "Fatta eld" och "Revolt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺