tisdag 15 november 2011

Den gröna cirkeln

Författare: Stefan Casta
Genre: Science fiction

Fyra ungdomar, David, Dinah, Gabriel och Judit, försvinner från kulturskolan Fågelboet en tisdag i början av november. Ingen vet var de tar vägen. Inte ens de själva.
    Det var under en hemsk ovädersnatt som de försvann. De åkte på en flotte, som egentligen var ett trädäck som slets bort från huset av de starka vattenmassorna. De åkte länge, och när de kom fram kom de inte fram dit de hade tänkt sig.
    Landskapet ser ut att vara öde. Det enda som syns är fåglar som flyger uppe på himlen.
    De fyra ungdomarna går vidare på det öde landskapet för att leta efter mänskligt liv. De första de ser är massvis med jättelika dammar. Vattnet ser giftigt ut. Gabriel sticker iväg till andra sidan av den första dammen, där det växer buskar i ett snår. När han kommer tillbaka säger han att det verkar ligga en gård längre fram. De går mot den.
    
Jag går runt hörnet och kikar in genom ett av fönstren på baksidan. Jo, det stämmer, det här är köket. Jag ser en välbekant Electrolux-spis, en nästan likadan som v hade. Vid sidan av spisen ser jag en sån där gammaldags vedspis som fanns i mormors hus. Och bredvid står ett vitt kylskåp där några papperslappar trängs under magnetiska nyckelpigor. Ovanför de trävita bänkskivorna löper en kant med blåvita kakelplattor som verkar nästan nyuppsatta. Jag inser plötsligt hur mycket sådana saker en gång betytt. Alla gånger man satt samlade vid köksbordet och småpratade. Jag hinner inte tänka tanken färdigt förrän jag känner hur håren reser sig på mina armar. Jag stirrar in genom fönstret. Jag står så en lång tid utan att kunna röra mig. Sen skriker jag så högt jag kan: 
"DINAH!"
När de andra kommer rusande sjunker jag ner på marken med ryggen mot husväggen. Jag börjar gråta.
"Men vad är det, Judit?"
"Det sitter en hel familj där inne. Runt köksbordet."
De stirrar på mig. Dinah vänder sig mot Gabriel.
"Sa du inte att du kollade huset?"
"Inte det fönstret. Jag hann inte..."
"Det spelar ingen roll Gabriel", säger jag. "De är redan döda."

"Den gröna cirkeln" är en jätteläskig bok som jag verkligen rekommenderar. Man fastnar verkligen i den! Det händer nya saker hela tiden, den är aldrig seg att läsa. Den väcker många tankar, och jag kände mig faktiskt lite rädd ett tag efter jag läst ut den. Eftersom att det är en framtidsbok, en bok som utspelar sig eller handlar om framtiden, så tänkte jag verkligen mycket på vad som verkligen kommer att hända i framtiden. Det är läskigt att vi inte vet, och kanske inte kommer att få veta heller... Tänk om det händer något jättespännande i framtiden, typ att Jorden får ett meddelande från en annan planet, när vi inte lever längre?
    I alla fall, jag rekommenderar verkligen "Den gröna cirkeln" för de som vill läsa en läskig bok som man inte vill släppa i från sig.

6 kommentarer:

 1. Ohh!
  Spännande den kan jag
  beställa på adlibris va?

  SvaraRadera
 2. Ja, den finns på adlibris. :)

  SvaraRadera
 3. Håller på att läsa den nu:-) läbbigt!:-) :-) :-!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med den är läskig! :-)

   Radera
 4. Du är så duktig på att rekommendera <3 xD

  SvaraRadera
 5. Åh.. håller verkligen med dig i din recension! Fast jag blev inte så rädd av boken dock, fast det blir jag inte heller av deckare heller. Vet inte riktigt varför.. haha!

  Men något av det bästa med boken var att man fick så många funderingar & tankar kring den. Liksom i början, det var tusentals frågor! Man ville inte sluta läsa för man ville veta hur det skulle gå. Sen att det var lite kärlek & kamratskap i boken gjorde den ännu bättre!

  Tyckte dock bättre om denna, än om den fristående delen! Men fler borde läsa boken, för har inte sett så många recensioner av den här i bokbloggsvärlden. / Hannah :)

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺