söndag 13 november 2011

Eldens hemlighet

Författare: Henning Mankell
Genre: Verklighetsbaserad roman, livsöde

Eldens hemlighet handlar om Sofia som bor i Moçambique, Afrika. Boken är baserad på en verklig händelse, alltså har det som står i boken hänt på riktigt.

Det var natt. Ingen måne, inga stjärnor. 
    Plötsligt exploderade hela Sofias liv. Banditerna brände upp hela hennes by, samt många av invånarna i den. Det var krig, och nu hade banditerna kommit även till Sofias by.
    Sofia, Sofias mamma Lydia, Sofias lillebror Alfredo, Sofias storasyster Maria och några andra ifrån byn överlevde. De gav sig av för att hitta någon annan stans att bo.
    Sofia, Lydia, Alfredo och Maria kom till en by där det bodde andra som flytt ifrån kriget. Där fick de bo, och Sofia och Maria fick till och med börja i en skola.
    Trots att det är väldigt bra i den nya byn, känner sig inte Sofia hemma där. Alla pratar inte samma språk och alla känner inte varandra, som de gjorde i den gamla byn, och så längtade Sofia väldigt mycket efter de som dog när Banditerna brände ner hennes by.
    Det bjöds in till ett möte för alla som kommit till byn nyligen, och där berättades det att man måste gå på stigarna eftersom att det finns minor nergrävda i marken på åkrarna. 
    Sofia och Maria leker en lek. Man ska springa och blunda samtidigt. När Sofia stannar efter att ha sprungit och blundat ser hon att hon inte står på stigen, utan lite utanför den, på ett ben.
-Vad gör du? frågar Maria.
-Inget, svarar Sofia. Hon sätter ner den andra foten för att gå tillbaka till stigen.
    
Och så exploderar hela Sofias liv igen.

                                                             
Eldens hemlighet har vi haft som läsläxa i skolan. Vi har läst lite varje vecka, och sedan har vi svarat på frågor. 
    Alla i min klass har berörts av denna boken. Alla tycker synd om Sofia som miste båda sina ben när hon trampade på en mina när hon bara var tolv år gammal. Vi har till exempel diskuterat om vi skulle vilja leva utan ben, hur vi skulle känna oss om vi flyttade till en ny plats, och mer. 
    Eldens hemlighet är en sorglig och vacker bok. Den får i alla fall mig att tänka på de viktigaste sakerna här i världen.
    Det finns två böcker till om Sofia, Eldens gåta och Eldens vrede. Jag har inte läst dem, men det vill jag absolut göra. 

-A pshi nyenhana a ku shonga.
-Ina.
...Betyder: 
-Vilka vackra fåglar.
-Ja.
på Sofias språk.

I nästa inlägg kommer jag att skriva av en "dikt" som står i början av denna boken, som jag tycker är väldigt fin.

1 kommentar:

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺