söndag 29 april 2012

Frost

Författare: Maggie Stiefvater
Antal sidor: 285 st
Förlag: Ponto pocket
Serie: Mercy Falls vargar del 1
Utgiven år: 2009
Originalets titel: Shiver
Genre: Fantasy, kärlek

Grace har alltid betraktat och beundrat vargarna i skogen utanför hennes hus. Särskilt en varg - hennes varg - som räddade livet på henne när hon var liten.
    Sam är den vargen. Han förvandlas till varg när kylan kommer, men några månader varje sommar får han vara människa. Fast Sams tid som människa blir kortare och kortare, och tillslut måste Sam vara varg för alltid.
    När Sam och Grace träffar varandra förstår de snart att de inte kan leva utan varandra, men det är Sams sista år som människa innan han blir varg för alltid. Vintern är nära och Sam kämpar för att kunna stanna hos Grace.

Jag har bara hört bra saker om den här boken, och det förstår jag. Den är fantastisk!
    Språket är så vackert. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men har man läst boken förstår man vad jag menar.
    Kärleken mellan Grace och Sam känns så äkta. Den är romantisk men samtidigt realistisk. Deras öde är så vackert och sorgligt - Sam förvandlas snart till varg för alltid, världens bästa idé! Jag var fast från första sidan och känner ett stoort begär efter de andra delarna.
    Jag gillade både Grace och Sam jättemycket. Grace hade kunnat vara gnällig, krävande och feg, men hon var tvärtom: stark, modig och snäll. Sam var så snäll, och så var han känslig och det gjorde att han liksom blev en egen person och inte bara en kille som i vilken kärleksbok om helst.
    Både titeln och framsidan är jättebra/jättesnygga! Titeln passar perfekt in på handlingen. Det röda lövet med formen av ett hjärta på framsidan är verkligen supersnyggt.
    Jag gillar att det står hur många grader kallt det är i början av varje nytt kapitel, och att man får läsa ur både Sams och Graces perspektiv.
    Många jämför den här boken med Twilight, och det kan jag förstå, men den var ändå inte så lik tycker inte jag. Det finns många andra böcker som ännu mer lika Twilight. I den här boken är inte det övernaturliga så övernaturligt på något sätt, utan mer realistiskt på något sätt (fråga mig inte hur). Och övernaturlig kärlek: det var ju liksom inte Twilight som var först med det. 
    Alla borde läsa boken, den berörde verkligen, den var fantastisk och är väldigt lätt att fastna i!

Bokens första mening:
Jag minns att jag låg i snön, en liten röd fläck av kallnande värme, omgiven av vargar.

Minnesvärt citat:
Inget speciellt, hela boken är så fin.

Saker från boken som inspirerar mig:
• Det vackra språket!
• Kärleken mellan Grace och Sam, att den var så lycklig men ändå så olycklig.

Betyg 9 av 10
4 kommentarer:

 1. Visst är den bra!!! Läste ut andra delen ur serien igår! Jag är säker på att jag kommer börja gråta när sista delen är utläst. Jag bara älskar den så det är inte klokt! :D

  SvaraRadera
 2. Älskar Frost! Dock blev jag besviken när jag läste den andra boken i serien. Vet faktiskt inte varför,det var så länge sen att jag glömt bort, hehe. Kanske ska läsa om den nu och se om jag har ändrat min åsikt? :)

  SvaraRadera
 3. Sv: Tack, vad glad jag blir! :)

  Frost är riktigt bra, kul att du tyckte om den :)

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺