lördag 28 juli 2012

Sagan om ringen

Författare: J.R.R. Tolkien
Antal sidor: 482 st
Förlag: Norsteds
Serie: Sagan om ringen 1
Utgiven år: 1954, på svenska första gången 1959
Originalets titel: The Fellowship of the Ring
Genre: Fantasy, äventyr

Boken börjar i det lilla landet Fylke, där det bor ett väldigt småväxt folk vid namn hober.
    Det är hoben Bilbos 111:e födelsedag, och han har en stor fest. Men mitt under festen försvinner han - går upp i rök.
    Men han gick inte upp i rök, han satte bara en magisk ring på sitt finger, en ring som gör att man blir osynlig.
    Han har bestämt sig för att gå ut på äventyr igen, som han gjorde när han var yngre. Han är rastlös, och känner att han inte vill avsluta sitt liv i Fylke, där han bor.
    Så han lämnar sitt hus, sina ägodelar (inklusive ringen) till sin brorson Frodo och ger sig av.
    Men trollkarlen Gandalf berättar för Frodo att den magiska ringen inte är något att leka med. Den onda trollkarlen Sauron är ute efter den, och får han den kan han göra vad som helst. Så ringen måste förstöras, men det är inte lätt - den kan bara förstöras genom att kastas i Domedagsklyftan, i Saurons land Mordor.
    Så ett utvalt sällskap med Frodo i spetsen ger sig av för att förstöra ringen.
________________________________________________________________________

Den här boken har jag läst nu i en månad, en fjärdedel varje vecka. (Okej, jag fuskade en gång och läste lite för mycket... Men det var ju så spännande! ;)) Det var andra gången jag läste boken, och det verkar som att den är som Harry Potter - bättre för varje gång man läser den!

Boken är verkligen spännande, och det var svårt att sluta läsa när man läst så långt man skulle varje vecka. Visst, den är lite seg ibland - men jag gillar de sega delarna med! De hör ihop med boken på något sätt.

Jag älskar karaktärerna i boken, för de har verkligen egna personligheter! Och platserna i boken är verkligen fantastiskt beskrivna - jag kan se dem framför mig hur enkelt som helst. Och det är faktiskt inte svårt alls att tänka sig att boken faktiskt är sann, att det fanns hober, alver, dvärgar och sådant någon gång för länge sedan! Så ett stort plus för författarens sätt att skriva - verklighetstroget och beskrivande.

Jag älskar stämningen i boken. Den är... Magisk. Och verkligen fantasy, om man kan säga så. Jag älskar fantasy, men endel fantasyböcker tycker jag blir lite för mycket, men den här är i klass med Harry Potter och De Utvalda - alldeles perfekt! Precis sådan fantasy som jag gillar, äventyrlig och... Jag kan inte beskriva den, men precis sådan som jag tycker den ska vara i alla fall.

Åh, jag kan inte förklara hur mycket jag älskar den här boken - karaktärerna, stämningen, världen, allt. Jag älskade den första gången jag läste den, och nu älskar jag den ännu mer! Jag tänker fortsätta läsa serien, och jag gillade verkligen att läsa en fjärdedel varje vecka så jag tänker fortsätta med tvåan nu när  Augusti snart börjar och sedan läsa trean i September.

Sammanfattning: En av mina absoluta favoritböcker, läs den om du gillar fantasy och äventyr!

Minnesvärt citat:
Jag tycker själva språket är otroligt vackert, men jag tänkte inte på något speciellt citat när jag läste.

Bokens första mening:
När Hans nåd Bilbo Bagger till Baggershus tillkännagav, att han inom kort ämnade fira sin elftiförsta födelsedag med en fest av alldeles särskild storslagenhet, väckte detta mycket prat och stor uppståndelse i Hobsala by.

Favoritkaraktär/er:
Frodo, Sam, Aragorn och Gandalf

Saker från boken som inspirerar mig:
Stämningen!
• Karaktärerna.
• Handlingen, haha ;)
• Sättet Tolkien skriver på.
Tja, det mesta...

3 kommentarer:

 1. Hihi, det gör inget! :D

  Vänta nu, bor du i Småland? ;0 Jag trodde att du bodde typ i Dalarna eller något sånt? :0

  Jag åker förresten till Huvudstaden på Måndag så kommer inte kunna svara på brevet på ungefär en vecka men lovar att skicka vykort! :D

  SvaraRadera
 2. Undrar hur jag fick det till Dalarna... :/

  SvaraRadera
 3. Svar: Det var inte så lite, mer än mig ju ;)

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺