måndag 2 juli 2012

Bilbo - en hobbits äventyr

Författare: J.R.R. Tolkien
Antal sidor: 229 st
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Tja... Som en början på Sagan om ringen-serien, fast den inte är med i trilogin.
Utgiven år: Första gången 1937
Originalets titel: The Hobbit or There and Back Again
Genre: Fantasy, äventyr

Boken börjar med att trollkarlen Gandalf bestämmer sig för att Bilbo, en hobbit, ska följa med tretton dvärgar för att hjälpa dem att ta tillbaka en dvärgskatt som för länge sedan stals av en drake vid namn Smaug. Gandalf hade nämligen lovat dvärgarna att välja den fjortonde mannen till deras äventyr, och han valde Bilbo, vilket är lite konstigt. Bilbo är nämligen en hobbit: ungefär tre fot hög och älskar mat och att ta det lugnt.
    Så, väldigt motvilligt, följer Bilbo med dvärgarna på deras resa. Något han kommer ångra många gånger...
____________________________________________________________________

Jag vet att många tycker de här böckerna är sega och alldeles för beskrivande, men jag älskar dem.

Jag älskar själva handlingen - den är spännande och jag blir riktigt avundsjuk på Bilbo som får uppleva sådana äventyr, det vill jag med göra! Jag, till skillnad från många andra, tycker Tolkien beskriver bra - ibland lite mycket kanske men det blir aldrig svårt att se världen boken utspelar sig i framför sig.

Jag gillar alla karaktärer också, eller i alla fall sättet de är beskrivna på. Till och med en drake eller en spindel får en egen personlighet i den här boken. Jag gillar alla olika folk också - alver, dvärgar, hobbitar (eller hober som de med kallas), trollkarlar...

Det jag älskar allra mest med boken är världen den utspelar sig i. Den känns realistisk trots att den är övernaturlig, och just när man läser tvivlade i alla fall jag inte på att den har funnits någon gång, eller kanske till och med finns. Åh, jag skulle så gärna vilja få vara på ett sådant ställe någon gång!

Något jag verkligen rekommenderar är att börja på första boken i "Sagan om ringen"-trilogin direkt efter man läst den här, det gjorde jag och hjälp vad bra det känns att verkligen komma ihåg allt från "Bilbo"! Jag vet inte varför, men jag älskar att sträckläsa serier :) Så nu har jag alltså börjat på "Sagan om ringen", jag är med i en grej här, men jag kanske råkar läsa ut boken lite för snabbt, det gör jag alltid... ;-) Dessutom fastnar jag verkligen i den!

Så: En bok jag verkligen rekommenderar till alla fantasy-älskare! Jag älskar den som sagt, till och med de lite sega delarna.

Minnesvärt citat:
"Det finns inget som går upp mot att leta om man vill hitta något."

Bokens första mening:
I en håla under jorden bodde en hobbit.

Saker från boken som inspirerar mig:
• Världen den utspelar sig i och allt som bor där!

5 kommentarer:

 1. Hejsan! läste Bilbo för ett tag sen, och jag är på din sida! den är bra fast den kan vara seg ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att någon mer verkligen gillar den! :-) Jag håller med om att den är lite seg ibland... ;)

   Radera
 2. Åå jag är så nyfiken på den men ska läsa trilogin först tänkte jag :)

  SvaraRadera
 3. Sv; Har kommit ungefär halvvägs och den är mysig, men tycker inte att den är så jättebra än, men den har fått så bra kritik så jag vet nästan att den kommer bli bättre! :)

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺