tisdag 24 juli 2012

Skuggan över stenbänken

Författare: Maria Gripe
Antal sidor: 319 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Skuggserien 1
Utgiven år: Första gången 1982
Originalets titel: Skuggan över stenbänken
Genre: Mysterium, förr i tiden

Året är 1911.
    14-åriga Berta bor med sin mamma, pappa, storebror Roland, lillasyster Nadja samt en hushållerska och en husa i en liten stad.
    En dag anställer de en ny husa, eller jungfru, Carolin. Carolin är inte som någon annan - hon vänder upp och ner på allt, men på ett bra sätt och alla börjar tycka om henne på sitt sätt.
    Men det är något väldigt mystiskt med Carolin. Varför är hon så intresserad av familjens gamla fotoalbum? Och vart försvinner hon på nätterna?
_______________________________________________________________________

Ännu en väldigt bra bok av Maria Gripe! Inte den bästa av henne enligt mig, men verkligen bra.

Något av det jag gillar allra mest är karaktärerna - man funderar över dem och kan inte riktigt komma fram till vad man tycker om dem, och det älskar jag! Jag gillar karaktärer som man är lite osäker på, som verkligen är udda och sådana man kommer ihåg. Och sådana finns det många av i den här boken.

Boken är otroligt spännande, och aldrig seg. Jag tycker det är otroligt häftigt hur författaren lyckats skriva om en familj som levde i början av nittonhundratalet men som fortfarande funkar att läsa alldeles utmärkt, och den känns inte ens gammal - det vill jag också kunna!

Om jag ska klaga på något så är det att jag listade ut hemligheten som är med i boken efter ungefär halva... Det var lite tråkigt, men det gick bra att fortsätta läsa ändå, det blev inte långtråkigt!

Det finns inte så mycket mer att säga om den här boken. Den är spännande, har intressanta karaktärer - den är väldigt bra helt enkelt! Den är väldigt snabbläst och perfekt att läsa nu efter den sega boken jag precis läste. Men jag måste klaga lite på omslaget - fy vad fult och tråkigt! Det kunde ju i alla fall varit lite färgglatt?! Men detta är i alla fall inte det "riktiga" omslaget, det finns andra snyggare.

Minnesvärt citat:
Jag hittade inget...

Bokens första mening:
Det var år 1911.

Favoritkaraktär/er:
Carolin

Saker från boken som inspirerar mig:
• Att den utspelar sig för så länge sedan men inte känns "gammal" att läsa.
• Karaktärerna, de är verkligen intressanta!

1 kommentar:

  1. Om man kan skriva en bok som funkar oavsett vilket århundrade det är, då tycker jag man har lyckats!

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺