måndag 23 juni 2014

Kampen om järntronen

Författare: George R.R. Martin
Antal sidor: 736 st
Förlag: Månpocket
Serie: Game of Thrones 1
Utgiven år: 1996
Originalets titel: Game of Thrones
Genre: Fantasy

Eddard Stark och Robert Baratheon befriade en gång de sju kungarikena från den galna draklorden Aerys. Efter det drog sig Eddard tillbaka till Vinterhed långt uppe i norr medan Robert besteg Järntronen.
    Men nu har mystiska saker börjat hända vid muren och vintern närmar sig efter den långa sommaren. Kungens hand har dött av en mystisk anledning och när Robert kommer till Vinterhed för att fråga Eddard om han vill ta över efter den förre handen har han inget annat val än att säga ja. Familjen Stark blir indragen i maktspelet mellan de sju kungarikena och kungen blir hotad från flera håll av människor som vill ta över hans plats.
    Men Kung Roberts största hot är inte någon av de arméer som samlats för att störta honom utan draklorden Aerys två barn - de ska med hjälp av hövdingen av Dothrakien och hans 40 000 man se till att någon av Drakens blod återigen ska sitta på Järntronen.
_________________________________________________________________________

När jag började läsa kunde jag inte låta bli att älska handlingen - men kunde verkligen inte hålla reda på alla platser och karaktärer. Boken har flera olika berättare och många av deras berättelser utspelar sig på helt olika ställen vilket gjorde det extra svårt. Men när man läst ungefär hundra sidor blev det mycket enklare att läsa (och ja, jag läste om början efteråt för att riktigt förstå hur bra den var).

Jag har verkligen aldrig läst något liknande. Det finns inte mycket häftigare saker att läsa om än bra och genomtänkta fantasyvärldar, och den här fantasyvärlden är verkligen både bra och genomtänkt. Berättelsen passar så bra in på allting - karaktärerna, språket och världen - och det gör att man inte ens nu i efterhand kan ta in hur bra den här boken faktiskt är. Kanske en av de bästa episka fantasyberättelserna som någonsin skrivits. 

Trots att boken är så lång blev det aldrig tråkigt. Det är inte en actionfylld bok, men den är svår att sluta läsa i just för att man vill veta vad som ska hända. En av anledningarna till att det aldrig blir tråkigt är nog att man får läsa ur många karaktärers synvinklar och alla är lika spännande - man vill aldrig hoppa över någon del för att komma till en annan. 

Språket i den här boken är så otroligt kraftfullt på något sätt, så jag kan bara tänka mig hur bra det måste vara på engelska. Författaren har också lagt till saker man inte kan låta bli att älska - som barnen Starks vargar, alla perfekta miljöbeskrivningar och Daenyrys som påminner sig själv om att hon är av Drakens blod. När man tänker tillbaka på den här boken kan man verkligen inte låta bli att älska den - för den är så otroligt bra skriven.


Det finns inte många böcker som har lika bra och genomtänkta karaktärer som den här. Alla är olika och jag gillar särskilt Eddard, Bran, Arya och Daenerys. Familjen Starks berättelse är den som berör allra mest och är mest spännande, och jag ser verkligen fram emot att få läsa mer om dem allihop!

Jag rekommenderar verkligen den här boken - den är spännande, annorlunda och bättre än man kan tänka sig. Läs den!

Minnesvärt citat:
"Har ni glömt vem som är kung här?"
"Nej, ers höghet", svarade Ned. "Har ni?"

Bokens första mening: 
"Vi borde vända tillbaka", sa Gared enträget då det började bli mörkt runt omkring dem i skogen.

Favoritkaraktär/er:
Eddard, Bran, Arya och Daenerys

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺