lördag 14 september 2013

Kretsen

Författare: Maggie Stiefvater
Antal sidor: 318 st
Förlag: B. Wahlströms (tack för boken!)
Serie: The Raven Cycle 1
Utgiven år: 2012
Originalets titel: The Raven Boys
Genre: Fantasy, livsöde

Blue har alltid fått höra att om hon kysser sin sanna kärlek kommer hon att dö. Alla hennes synska släktingar säger samma sak, och hon tror dem.
    Blue har aldrig kunnat se andar, som hennes synska släktingar kan, men däremot har hon alltid kunnat göra det lättare för andra att se dem. Hon kan leda energi och göra det enklare för andra att få kontakt, men inte få någon kontakt själv.
    Men när hon och hennes moster undersökte vilka som skulle dö under det kommande året så ser hon en ande - en pojke i hennes egen ålder. Det finns två anledningar till att Blue kan se honom - antingen är han Blues sanna kärlek, eller är hon själv hans mördare.
    Samtidigt håller pojken, Gansey, och tre vänner till honom på att leta efter en mytomspunnen kungagrav. Deras vägar möts och Blue bestämmer sig för att hjälpa dem - vilket visar sig vara mycket farligare än de någonsin kunnat gissa.
__________________________________________________________________________

Jag gillar verkligen Maggie Stiefvaters sätt att skriva. Alla hennes böcker är väldigt vackra och den här är inget undantag. Språket är fint, poetiskt och stämningsfullt och antagligen det allra bästa med författarens böcker.
 
Men jag fastnade inte i den här boken så fort som jag brukar göra i hennes böcker - jag tyckte början var rörig, jag fattade inte riktigt det där med leylinjer och allt. Dessutom blandade jag ihop karaktärerna och mitt första intryck av boken var helt enkelt rörig. Det gjorde att det blev trögt att läsa och jag hade inga problem med att lägga ifrån mig boken.

Men sedan, när jag kommit ungefär halvvägs, började saker och ting reda ut sig lite i mitt huvud. Jag förstod vad  Gansey och hans vänner letade efter, och hade inga problem med att hålla isär dem. Boken började bli spännande och svår att släppa. Boken kändes otroligt mystisk och annorlunda och väldigt mycket bättre än första halvan!

Jag gillar karaktärerna - Gansey är smart, intressant och antagligen min absoluta favoritkaraktär, Ronan vill jag veta mycket mer om (och jag hatar honom inte), jag tycker synd om Adam och Noah och Blue är en rätt bra karaktär. Jag gillar inte Grace från The Wolfes of Mercy Falls men älskar Puck från The Scorpio Races, och Blue ligger nog någonstans mittemellan de två. Jag ogillar henne inte men tycker hon är lite ointressant.

Kommer jag läsa fortsättningen? JA! Jag älskade ju som sagt andra halvan av boken och vill få reda på mycket mer - särskilt om karaktärerna. Maggie Stiefvater gjorde mig inte besviken, även om första halvan av boken inte var jättebra!

Minnesvärt citat:
Hela boken. Den är så otroligt fint skriven.

Bokens första mening:
Blue Sargent hade glömt hur många gånger hon fått höra att hon skulle döda sin sanna kärlek.

Favoritkaraktär/er:
Gansey

Saker från boken som inspirerar mig:
• Karaktärerna!
• Språket, helt klart.
• Att den är så annorlunda och mystisk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺