söndag 25 mars 2012

Flyga drake

Författare: Khaled Hosseini
Antal sidor: 352 st
Genre: Livsöde, vänskap

Amir och Hassan är oskiljaktiga, trots att Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. De två pojkarna växer upp i ett fredligt Afghanistan och gör allt tillsammans - går på bio, lär sig cykla, klättrar i träd...
    Men en dag sviker Amir sin lojala vän Hassan, trots att Hassan alltid ställer upp för Amir och gör allt för honom. Allting förändras, och när Sovjetunionen invaderar Afghanistan år 1979 flyr Amir och hans pappa till USA.
    Amir anpassar sig snabbt i Kalifornien och lever ett tryggt och bra liv. Men när talibanerna griper makten i Afghanistan många år senare förstår Amir att minnena av Hassan och hemlandet finns kvar, och det är nu eller aldrig som han måste göra något.

Jag kan inte skriva en tillräckligt bra recension till den här boken, för den är så fantastisk att man inte kan beskriva den med ord. Den är otroligt sorglig, man vill inte tänka på att det mycket väl kan ha hänt något snarlikt i verkligheten. Men man tänker på det ändå, för författaren är otroligt skicklig på att berätta så man tror att allting man läser är verkligt.
    Jag blir otroligt arg på huvudpersonen, hur kan han göra så mot Hassan? Hassan är världens bästa vän: han ställer alltid upp för Amir, i vått och torrt. Varför kan Amir inte göra det samma för Hassan någon gång? Fast visst, han var tolv år och det var kanske inte så lätt att ingripa. Men han kunde faktiskt pratat med Hassan, berättat varför det blev som det blev.
    Men det är ändå svårt att inte tycka om huvudpersonen, i alla fall i andra halvan av boken. Fast jag blir ändå så fruktansvärt arg på honom.
    Hassan är nog min favoritkaraktär: han är så fruktansvärt snäll! Jag skulle göra väldigt mycket för en sådan kompis. Men han är nog nästan lite för snäll, han borde säga ifrån lite mer.
    Jag vet inte vad jag tycker om Amirs Baba (pappa). I början verkar han jättehemsk, Amir måste kämpa för att få hans kärlek. Men sedan blir det liksom annorlunda, läs så får ni veta hur!
    Åh, detta är en av de sorgligaste böcker jag läst. Jag vill bara gråta när jag tänker på vissa saker. Men den är också så otroligt tänkvärd, man måste tänka igenom varje val man gör för man vet ju inte vad det får för konsekvenser. I vissa fall kan ju konsekvenserna bli hur hemska och sorgliga som helst.
    Jag kan inte beskriva hur sorglig denna bok är. Eller hur bra. Eller hur tänkvärd. Så jag säger bara: Läs den! Ni måste läsa den! Den personen som inte blir berörd av denna boken borde söka hjälp.
    ☻☻☻☻☻ - fem av fem smileysar.

4 kommentarer:

 1. Den verkar väldigt bra! Måste läsa den snart nu när den verkar så bra!

  SvaraRadera
 2. Vi såg filmen i skolan och den var riktigt bra! Nu vill jag läsa boken också!

  SvaraRadera
 3. Åh,visst är den så himla sorglig :( Har du läst hans andra bok,Tusen strålande solar,den är också väldigt sorglig?

  SvaraRadera
 4. Den här boken står i min bokhylla och väntar på att bli läst. Måste verkligen göra det nån gång känner jag! Har sett filmen och den var ju fruktansvärt sorglig, men även väldigt fin.

  SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺