onsdag 16 oktober 2013

The Lightning Thief

Författare: Rick Riordan
Antal sidor: 375 st
Förlag: Hyperion Books
Serie: Percy Jackson & the Olympians 1
Utgiven år: 2005
Originalets titel: The Lightning Thief
Genre: Fantasy
Språk: Engelska

Percy Jackson har alltid haft problem i skolan - han har dyslexi och har väldigt svårt att koncentrera sig. Det gör att han blivit utkastad från många skolor - och nu håller det på att hända igen. Men när det visar sig att hans mattelärare är ett monster och hans bästa vän inte alls är den Percy trott att han är förstår han att han kanske inte hör hemma på olika tråkiga skolor med hemska lärare och tråkiga klasskompisar.
    För om hans hjärna är inställd på det grekiska alfabetet kanske det inte är så konstigt att han har lässvårigheter. Och om hans pappa faktiskt är en grekisk gud kanske det inte är så konstigt att det hänt honom konstiga saker hela livet.
    Percy är nämligen en demi-god, en halvgud med en mänsklig mamma och en gud till pappa. Och nu visar det sig att Zeus åskvigg blivit stulen - och Percy är anklagad för det. Nu måste han och hans vänner från Camp Half Blood på tio dagar hitta den stulna åskviggen och lämna tillbaka den till sin rättmätige ägare - innan det är för sent.
____________________________________________________________________________

Det här är ännu än av de böcker det känns som om alla läst utom jag. Men jag har inte riktigt varit sugen på Percy Jackson-serien - fråga mig inte varför, men det har bara inte känts som om den skulle passa mig. Men när jag såg den på SF-bokhandeln i Malmö kunde jag inte låta bli att köpa den - och vad tyckte jag då?

Inte riktigt så bra som alla säger, men definitivt bra. Hade nog blivit mer besviken om jag hade haft för höga förväntningar på den, men nu trodde jag ju som sagt inte att jag skulle älska den och då kunde jag ju istället bli positivt överraskad. Och det blev jag, även om serien inte är en ny favorit (än, jag har ju inte läst alla böcker i serien än)!

Jag kan börja med sakerna jag inte blev jätteförtjust i: allting gick alldeles för fort fram. Jag hade velat läsa mycket mer om Camp Half Blood och vad som händer där! Det hade gjort boken mycket mer intressant. Sedan irriterar jag mig också på att Percy inte fick veta något i början. Jag avskyr när det är så! I vissa böcker funkar det, men i den här boken... Nja, inte riktigt. Anledningen till att jag ville läsa vidare var inte att jag ville få reda på vissa saker de inte berättade, för det irriterade mig bara. Vissa beskrivningar tyckte jag också var lite halvbra. Och allvarligt talat, det som hände när Percy kom till Camp Half Blood var nästan lite fånigt. Sedan måste jag säga att en del saker påminde en hel del om Harry Potter... XD

Saker jag gillade då: att det hände saker hela tiden och var aldrig tråkigt. Percy, Grover och Annabeth är bra karaktärer, och trots att Percy och Annabeth verkar rätt mycket äldre än 12 så kan jag köpa det då de faktiskt är halvgudar och inte som alla andra. Den grekiska mytologin är intressant och gör boken originell. Boken var rolig och jag gillade språket (trots att jag inte tycket den var en av de roligaste böckerna jag någonsin läst, vilket många verkar tycke, hehe). Början är väldigt bra och den gör verkligen så man vill läsa vidare!

Som en sammanfattning så gillar jag boken men jag har läst mycket bättre. Den är spännande och rolig men det känns lite som det fattas något. Jag lät kanske väldigt negativ, men jag avskyr inte den här boken alls - på Goodreads gav jag den 3/5 stjärnor, vilket enligt mig betyder bra men inte jättebra. Kommer fortsätta läsa serien, tror att den kan bli bättre när man får veta mer! :)

Minnesvärt citat:
“If my life is going to mean anything, I have to live it myself.” 

“How did you die?"
"We er....drowned in a bathtub."
"All three of you?"
"It was a big bathtub.” 

“The real world is where the monsters are.” 

“Why can't you place a blessing like that on us?" I asked.
"It only works on wild animals."
"So it would only affect Percy," Annabeth reasoned.
"Hey!" I protested.” 

Bokens första mening:
Look, I didn't want to be a half-blood.

Favoritkaraktär/er:
Percy, Annabeth och Grover

Saker från boken som inspirerar mig:
• Att det händer saker hela tiden och aldrig blir tråkigt.
• Att den handlar om grekisk mytologi, brukar verkligen inte läsa om det så ofta!


3 kommentarer:

  1. Jag tyckte faktiskt nästan exakt lika som du när jag läste den typ förra månaden. Bra, men ännu inte någon ny favorit! (Tänker dock absolut fortsätta läsa Percy Jackson, hoppas på att jag ska gilla den mer efter ett par böcker!:)

    SvaraRadera
  2. Hmm, det var ju meningen att du skulle gilla den här, Ella... ;) Men du MÅSTE faktiskt läsa hela serien, för enligt mig så är den ju grym! Och när/om du läser hela serien borde du läsa spin-off serien The Heroes of Olympus också, för den storyn är lite djupare och lite mörkare!

    SvaraRadera
  3. Serien är så där de fyra första böckerna, men sista är grym!

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺