tisdag 22 juli 2014

The Moon and More

Författare: Sarah Dessen
Antal sidor: 435 st
Förlag: Penguin Books
Serie: -
Utgiven år: 2013
Originalets titel: The Moon and More
Genre: Kärlek, familjeproblem
Språk: engelska

Emaline trodde att den här sommaren skulle bli som alla andra - sand, saltvatten, jobb med uthyrning av husen som varit familjens företag sedan hennes morföräldrar köpte det för många år sedan och självklart hennes pojkvän sedan tre år tillbaka, Luke. Trots att det är sista sommaren innan hon börjar på college känner sig Emaline som vanligt.  
    Men så vänds plötsligt hela Emalines värld uppochner. Hennes riktiga pappa kommer till Colby där Emaline bott hela sitt liv med hennes tioåriga bror Benji, hennes pojkvän är otrogen mot henne och Ivy och Theo från New York hyr ett av husen i Colby för att spela in en dokumentärfilm om en känd konstnär. Theo är inte från Colby - men han är passionerad och positiv och allt Emaline inte är van vid. 
    Plötsligt vet inte Emaline vad hon vill längre. Vill hon stanna i Colby där allt är som vanligt eller lämna allt hon betraktat som hemma bakom sig?
__________________________________________________________________________

För det första - Sarah Dessens böcker är så himla fina, både de svenska och alla de olika engelska och amerikanska omslagen. Den här bokens framsida, rygg, baksida och insida är verkligen hur fina som helst.

Sarah Dessens böcker ä verkligen ganska lika varandra - tjej med något slags problem möter kille och hela hennes liv vänds uppochner verkar vara mallen hon skriver efter. Men det är något med författarens böcker som gör att det inte spelar någon roll, varje bok är ändå unik på sitt sätt.

En av anledningarna är att hon är så otroligt bra på att skapa karaktärer. Jag kan verkligen känna igen mig i Emaline och hon känns så himla verklig som huvudperson. Hennes berättarröst känns så äkta på något sätt och när man läser tvivlar man inte en sekund på att hon faktiskt finns på riktigt. Jag gillar verkligen hennes bror Benji - han känns också så äkta, är väldigt bra beskriven och jag älskar att läsa om hans och Emalines syskonförhållande.

Även Theo är en bra karaktär, men… Jag gillar honom faktiskt inte, vilket är väldigt ovanligt när det gäller Sarah Dessens karaktärer. Han tänker inte på att Emaline precis gjort slut med sin kille och verkade inte överväga att hon kanske inte kände likadant, han är väldigt självisk när det gäller Clyde och verkar inte tänka på att man inte kan behandla människor hur som helst. Jag avskyr honom inte, men gillar honom inte direkt heller. Han är verkligen ingenting om man jämför med Eli, Wes eller Dexter, haha. Om jag ska vara helt ärlig tror jag att jag gillade Luke mer än Theo, även om han var otrogen mot Emaline. (Jag kan inte rå för det när författaren skriver saker som dogs and kids like my boyfriend, hehe...)

En annan anledning till att Sarah Dessens böcker aldrig blir för likadana är att alla innehåller så bra detaljer. Exempel från den här boken är Emalines jobb, Daisy och Morris, det som hänt med Emalines riktiga pappa och att hennes nya pappa inte kan låta bli att renovera huset hela tiden. Det finns hela tiden saker man kan känna igen sig i och det är det som gör att boken känns så äkta.

Jag älskar att karaktärer från Sarah Dessens andra böcker dyker upp ibland - de både nämns vid namn och man kan också lista ut att det antagligen är de. Det är kanske den allra bästa detaljen med Sarah Dessens böcker eftersom jag verkligen älskar hennes karaktärer, haha.

Det här är inte Sarah Dessens bästa bok, men jag gillar den verkligen. Slutet är oförutsägbart och det är svårt att sluta läsa. Jag rekommenderar den till alla som gillar Sarah Dessens böcker eller är sugna på att läsa något väldigt somrigt!

Minnesvärt citat:
“The truth was, there was no way everything could be the Best. Sometimes, when it came to events and people, it had to be okay to just be.”

Bokens första mening:
Here they come.

Favoritkaraktär/er:
Emaline och Benji

1 kommentar:

  1. Jag har faktiskt inte läst något av Sarah Dessen än. Det känns som om alla pratar om henne hela tiden. Borde jag läsa något av henne?

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺