fredag 2 maj 2014

En liten parlör för älskande


Författare: David Levithan
Antal sidor: 213 st
Förlag: X Publishing
Serie: -
Utgiven år: 2011
Originalets titel: The Lover's Dictionary
Genre: Kärlek

Det här är en väldigt annorlunda skriven bok om ett kärlekspar och dess upp- och nergångar. Berättelsen kommer inte i tidsordning utan David Levithan har valt ut några ord som passar till kärleken, skrivit dem i bokstavsordning och skrivit något om just det här kärleksparet till varje ord.

Idén om att skriva en bok på det här sättet är väldigt bra. Varje ord och berättelsen till ordet passar perfekt och det är verkligen tur att de inte försökt hitta en översättning på varje ord som börjar på rätt bokstav utan behållit ordet på originalspråk. Jag har aldrig läst något liknande och det gör att den här boken blir väldigt unik.

Hela boken är väldigt tänkvärd. Den berör verkligen och allting känns så sant på något sätt. Att boken inte är skriven i tidsordning gör att man inte kan se själva helheten förrän man läst ut boken och det är då man förstår hur bra den är. När man väl läst den är det nästan omöjligt att sluta tänka på den, för det är något med alla orden och sättet den är skriven på som stannar kvar på något sätt.

Jag visste redan hur bra David Levithan är på att skriva, men språket i den här boken är finare än i någon annan av hans böcker - och det är säkert ännu finare på engelska. Som sagt är ordet på engelska bäst och ofta lättare att förstå än det svenska ordet, så jag skulle verkligen vilja läsa den här boken på engelska någon gång för att riktigt veta hur fin den är!

Trots att den här boken är ganska kort och snabbläst innehåller den mycket mer än många andra kärlekshistorier. Jag rekommenderar den verkligen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺