söndag 6 april 2014

Eleanor & Park

Författare: Rainbow Rowell
Antal sidor: 329 st
Förlag: Berghs förlag
Serie: -
Utgiven år: 2013
Originalets titel: Eleanor & Park
Genre: Kärlek, livsöde

Eleanor har flyttat hem till sin mamma och hennes nya man och är ny i staden. Det är första skoldagen och Eleanor känner från sekunden hon kliver på bussen att hon inte hör hemma där. Hon tvingas sätta sig bredvid Park, den tystlåtne asiatiske killen med svarta kläder, hörlurar och näsan i en serietidning. Efter några veckor börjar de läsa Parks serietidningar tillsammans och delar på hans hörlurar påväg till skolan. Efter att Park från början tyckte Eleanor såg dum ut med sitt stora röda hår och konstiga kläder tycker Park att Eleanor är den vackraste som finns och Eleanor vill anförtro Park alla sina mörkaste hemligheter. Men kommer Eleanor kunna fortsätta gå i samma skola som Park eller kommer hennes mammas nya man slänga ut henne som förra gången, eller kanske gå ännu längre?
___________________________________________________________________________

Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken eftersom jag hört så mycket gott om den, och trots det lyckades den slå dem. Den var inte riktigt som jag tänkt mig utan mycket, mycket bättre.

Eleanors och Parks relation växer fram väldigt realistiskt och det känns som att man känner dem när man läser om dem. Man märker verkligen hur Park går från att tycka Eleanor är konstig till att tycka att hon är det bästa som hänt honom och allting börjar den där dagen när Eleanor tvingas sitta bredvid Park på bussen. Anledningen till att Eleanor och Park tycker så mycket om varandra är att de båda är ganska osäkra människor men att de lyckas se goda egenskaper hos den andra som den inte själv kan se.

Boken utspelar sig 1986-1987. Det märks verkligen att den inte utspelar sig i nutid och det känns nästan som att man befinner sig i 80-talet när man läser, trots att man inte levde då. Det finns inga datorer eller mobiler, tjejerna beskrivs ha typiska åttiotalsfrisyrer och de lyssnar på musik i bandspelare. Men trots att boken utspelar sig för nästan trettio år sedan känns den lika lätt att leva sig in i och lika berörande som om den hade utspelat sig igår.

Språket är väldigt vackert men inte för poetiskt. Det passar in väldigt bra på berättelsen men är såpass vackert att man tänker på det när man läser - man läser om extra fina citat eller bra stycken. Som sagt är Eleanors och Parks berättarröster olika och de är lätta att hålla isär. Man kan verkligen se alla miljöer och karaktärer tydligt framför sig men boken innehåller inte så mycket beskrivningar att det blir jobbigt eller tjatigt att läsa - de finns där, men de märks knappt.

Det här är en väldigt annorlunda kärlekshistoria. Den är otroligt unik och jag har inte läst något som liknar den här boken innan. Det är också en bok om två väldigt annorlunda livsöden som knyts ihop och det är så vackert och verklighetstroget att läsa om. Jag tror att författaren ville skriva en vacker och annorlunda kärlekshistoria om två väldigt annorlunda personer, och att hon också ville säga att man inte ska döma människor. Parks första intryck av Eleanor var inte särskilt positivt och det var inte heller Eleanors första intryck av Park, men deras bild av varandra förändrades så fort de lärde känna varandra.


Den här boken är verkligen otroligt bra - en av de bästa kärlekshistorier jag någonsin läst. Den är också väldigt sorglig och trots att boken innehåller så många lyckliga stunder har den en slags vemodig känsla över sig. Den känslan tillsammans med språket, berättelserna och karaktärerna gör att boken har en speciell stämning man faller in i så fort man tänker på den. Det är väldigt svårt att sluta läsa och jag ville aldrig lägga boken ifrån mig. ”Eleanor & Park” är unik, verklighetstrogen, vacker och jag tycker alla som vill läsa om kärlek borde läsa den!

Bokens första mening:
Han hade slutat försöka få fram henne igen.

Minnesvärt citat:
Egentligen är hela boken ett enda långt fint citat så det är helt omöjligt att välja bara några få att skriva här.

Favoritkaraktär/er:
Eleanor och Park

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺