onsdag 10 juni 2015

Du föll och jag för dig

Författare: Lina Stoltz
Antal sidor: 263 st
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för boken!)
Serie: -
Utgiven år: 2015
Originalets titel: Du föll och jag för dig
Genre: Kärlek

Frida och Jakob är väldigt annorlunda - hon är den ordentliga prästdottern, han är hockeykillen med fler problem än han vill erkänna. Ändå dras de till varandra mer än de kunnat ana.
    Men så får Frida höra rykten hon aldrig ville höra - hemska rykten om att Jakob håller på med droger. Döljer han saker för henne? Och hur långt har det gått egentligen?
______________________________________________________________________

Den här boken är inte riktigt som vilken svensk ungdoms- och kärleksbok som helst. Vissa delar kan man känna igen från många andra böcker, men det är ändå något med den som gör den lite annorlunda.

Lina Stoltz behandlar allvarliga ämnen som droger och annat på ett sätt jag inte riktigt hade väntat mig, och det gör också boken originell. Man får läsa ur både Frida och Jakobs perspektiv och se hur de båda två ser på saker, och hur olika deras åsikter är. Det är rätt enkelt att "välja sida" (i alla fall för mig) men det betyder absolut inte att man inte bryr sig om de andra karaktärerna.

Boken är snabbläst och svår att lägga ifrån sig, jag läste nästan hela på en gång (i pauserna på en hockeymatch faktiskt, haha. Undrar lite hur Jakob fortfarande kunde vara med i laget...). Språket flyter på bra och även om vissa saker känns lite "fel" passar det mesta in på karaktärerna.

Slutet är precis lagom öppet - ibland kan öppna slut lämna läsaren irriterad, men i den här boken passar det perfekt in på resten av berättelsen. Något jag verkligen gillade var det hur vissa saker kom tillbaka hela tiden, det gjorde boken lite mer minnesvärd på något sätt.

Det är något som fattas för att göra den här boken riktigt bra - kanske bryr man sig inte riktigt tillräckligt mycket om karaktärerna, kanske kunde det varit lite mer miljöbeskrivningar - men det är fortfarande en bok jag rekommenderar, den passar bra som en lite djupare sommarläsning!


2 kommentarer:

  1. Jag tänkte också på hur osannolikt det var att några utav de där killarna fortfarande var med i laget! Herrlaget, dessutom. Men det var kanske inte så viktigt att haka upp sig på haha :)

    SvaraRadera
  2. Jag har också läst den här boken, tyckte själv att den blev lite "platt", hade gärna sett mer karaktärsbeskrivningar... http://lisanordahl.blogspot.se/2015/04/du-foll-och-jag-for-dig.html

    Nu till en grej jag funderat på: brukar du titta på bokvideos? Jag har funderat på att pröva göra egna, men vet inte riktigt. :)

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺