onsdag 15 februari 2012

Hoppas

Författare: Åsa Anderberg Strollo
Antal sidor: 272 st
Genre: Livsöde, vänskap

- Varför jag inte åker hem? Varför åker inte du hem? 
- För jag har inget. Morsans a-kassa blev försenad och då blev vi vräkta, jag var tio år då och blev placerad. Men du verkar ju ändå ha ett hem?
    Jo. Men handlar det bara om tak över huvudet? Vill man inte ha mer än så för att kalla det ett hem? Jonna försöker förklara - ilskan, skammen och sorgen över att mamma aldrig brytt sig, inte ens när hon nu lovat, hennes resa som blev droppen och sen alla försöken, alla misslyckade telefonsamtal hem till mormor.
- Du stack för att du blev arg? Men du verkar ju inte arg längre?


När Jonnas mamma drar iväg med sin pojkvän till Mallorca över jul istället för att vara hemma med Jonna får Jonna nog. Hon sticker till Stockholm för att skaffa jobb och bostad, klara sig själv liksom. Men det går inte som hon tänkt. Och det är väldigt svårt och jobbigt att vara hemlös.
 
Jonnas nya liv i Stockholm blir både hemskt, mörkt och ett äventyr fullt av ljusglimtar. Jonna, som alltid hoppas för mycket,  träffar Elina och Alex som slutat hoppas för länge sedan. Men var ska man sova? Hur får man tag i mat?
    Man kan kanske inte fly från problemen, men vad finns det för utväg?


"Hoppas" är en bra, sorglig, berörande och fantastisk bok. Många böcker slutar sådär himla bra, allt löser sig och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar osv osv. Men det är ju faktiskt inte så ofta det är så.
    Personerna i boken är färgstarka och levande. Alla har en egen personlighet och man blir nyfiken på att veta mer om dem. Platserna är också verkligen bra beskrivna, man känner nästan lukten av dem när man läser.
 
Jag säger bara: LÄS DEN!

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du tyckte om den! Jag har ännu ett boktips av samma författare, 'Bryta om' heter den :)

    SvaraRadera
  2. Svar: Oj, vad roligt att du har hittat vår bokcirkel! Men det tar nog ett tag innan den drar igång. Vi har en hel del läxor, och så vet vi inte riktigt hur vi ska kunna diskutera böckerna, har du tips får du gärna säga till! Och kul att du vill vara med!

    SvaraRadera

Hej! Kul att du vill lämna en kommentar ☺