tisdag 28 oktober 2014

Sisterhood of the World Bloggers Award

Jag har blivit nominerad av Bokpandan och Dolas bokblogg att göra den här taggen, tack så jättemycket! ♡

Som nominerad ska man:

1. Tacka bloggaren som nominerade dig, och länka till deras blogg
2. Ha med Sisterhood of the World Blogger Award-loggan i ditt inlägg
3. Svara på de 10 frågorna som du fått
4. Nominera 10 andra bloggare och fråga dem 10 frågor


Frågorna från Bokpandan:

1. Om du flyttade till New York/London för att dela lägenhet med en karaktär i ett år, vem skulle du välja?
Åh, vad svårt! Det finns så många jag skulle vilja dela lägenhet ihop med... Måste de bo i London eller New York förresten? För isåfall vet jag inte. Men annars skulle jag välja Hermione från Harry Potter, Ari från "Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe", Hazel från "The Fault in Our Stars" eller Rose från Vampire Academy för jag tror vi skulle vara riktigt bra kompisar. 

2. Vilken film önskar du fanns som bok också?
Åh, ingen aning. Många av mina favoritfilmer är på något sätt baserade på böcker och jag vet inte riktigt om någon av de andra skulle passa som bok.

3. Finns det en bok du läst fler gånger än någon annan?
Absolut! Jag har helt och hållet tappat räkningen på hur många gånger jag läst "Tankeläsaren" av Kristin Cashore, ett tag läste jag bara den om och om igen. Samma sak med Harry Potter-böckerna, särskilt trean.

4. Vilken bok önskar du att du har skrivit?
Det finns så många här också... Självklart hade man velat skriva Harry Potter, Hunger Games eller Sagan om Ringen, men även någon av de böckerna som knyts ihop så skickligt på slutet, som "Jellicoe Road". Eller någon som berör så mycket som "The Fault in Our Stars".

5. Om du fick låna en karaktärs superkraft/förmåga/ras/karaktärsdrag/utseende, vem, vad och varför?
Antagligen Hermione - en av världens bästa karaktärer plus att hon kan trolla, vem säger nej till det liksom?

6. Säg att du ska leka kiss, kill, och marry genom att lotta tre karaktärer och tvingas välja vem du ska kyssa, mörda eller gifta dig med utav de tre. Vilka blir det?
Kiss: Po från Tankeläsaren (beslutsångest), marry: Finnick Odair förstås, och kill: kanske Umbridge?

7. Vilket land vill du läsa mer från?
Alla delar av världen - vill läsa mer om vardagslivet i länder som är olika Sverige. (Sedan vill jag också läsa fler böcker som utspelar sig i typ London, Paris eller San Fransisco bara för att jag älskar de städerna.)

8. Vilken bok skulle du rekommendera andra att köpa i julkapp?
Böcker som alla borde läsa, till exempel "Låt vargarna komma", "The Fault in Our Stars", Harry Potter-serien förstås, "Morgon i Jenin", Hunger Games... Det beror nog rätt mycket på personen.

9. Välj en favoritrecension som du eller någon annan skrivit i år!
Boktyckes recensioner - för man vill alltid läsa böckerna hon gillar, jag har hittat otroligt bra böcker jag antagligen aldrig hade läst om det inte var för henne och hon skriver så himla bra!
 
10. Vad är det bästa med att bokblogga?
Att träffa och få prata med andra bokbloggare! Har lärt känna väldigt många personer genom bloggen och är otroligt glad över det :) Har också läst en massa bra böcker som jag inte skulle läst om det inte var för bloggen.

Och sedan frågorna från Vilma:

1. Om du skulle få välja en karaktär du skulle leva resten av livet med och en karaktär som du skulle vara BFF med, vilka skulle det då bli? (Behöver inte vara från samma bok/serie)
Jag skulle vilja leva resten av livet med Finnick, Po, Brigan, Saf, St:Clair, Joe Fontaine, Dimitri, Dorian, Wes, Eli, Four, Augustus Waters... Ja, typ någon av dem. Sedan skulle jag vilja vara BFF med Hermione, Harry, Ron, Rose, Ari och Hazel som jag skrev där uppe :) (Och ja, det här var absolut bara en.)

2. En bok du önskar att du inte hade läst?
Läste en fruktansvärt usel bok på engelska-lektionerna i sexan men förutom den är jag på något sätt glad över att jag läst de böcker jag läst. Även om vissa varit dåliga hade jag ju inte vetat det om jag inte läst dem, haha.

3. Vart vill du helst sitta och läsa nu i höstmörkret?
I soffan eller sängen!

4. En bokpryl du inte skulle kunna leva utan?
Har inte så värst mycket bokprylar, men det skulle vara lite jobbigt att inte ha en bokhylla och tvingas ha alla böcker på golvet.

5. Nästa bok på din att-läsa-lista?
"I'll Give You the Sun" av Jandy Nelson! Har behövt läsa några böcker med skolan nu så har inte kunnat börja på den än men ser verkligen fram emot att läsa den.

6. Finaste omslaget i din bokhylla!
Åh, svårt! "Incarnate", "Jellicoe Road", "Himlen börjar här", "I'll Give You the Sun", "Låt vargarna komma", "Awaken", "The Peculiar, omslagen till Divergent-trilogin och De Utvalda-trilogin... De är fina allihop.

7. Vilken bok kommer du ihåg att du läste när du var liten?
Väldigt många, och det beror på hur liten. Men Pettson och Findus-böckerna bland annat :)

8. Om någon frågade dig om vilken bok som borde filmatiseras här näst, vilken bok skulle du då säga?
Jag vill ju knappt att mina favoritböcker ska bli film när jag har en så bra bild av allt i huvudet, man lyckas ju inte alltid lika bra som med The Fault in Our Stars liksom... Men är glad över att Looking For Alaska ska bli film i alla fall, så kanske någon annan John Green-bok!

9. Vilket/vilka bokcitat kommer du alltid att minnas?
Hur många som helst, och de flesta från Harry Potter-serien. Always till exempel. Hur kan man glömma det?

10. Standardfråga: Vad är det bästa med att bokblogga?
Svarade på det där uppe :)

Mina frågor: 

1. Om du bara hade fått träffa en karaktär från en bok/film/serie i verkligheten, vem hade du valt?
2. I vilken bok/serie/films fiktiva värld hade du velat leva?
3. Vilket är det bästa äventyret du varit på?
4. Vad ser du mest fram emot just nu?
5. Vilken karaktär från en film, tv-serie eller bok vill du ha som bästa vän?
6. Vilken bok skulle du vilja läsa för första gången igen (om du bara fick välja en)?
7. Vilken bok har berört dig allra mest?
8. Hur ser en perfekt dag ut för dig?
9. Vilket är ditt favoritminne från den senaste veckan?
10. Vilken bok har hållit dig uppe längst bara för att du inte kunde sluta läsa?

Jag nominerar:

lördag 11 oktober 2014

Två nya böcker

Som sagt passade jag på att beställa hem två nya böcker direkt efter bokmässan. Nu har de äntligen kommit:


Tror knappt jag någonsin varit så glad över att ett paket kommit, haha. Jag har redan börjat läsa om "Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe" (trots att jag redan läst den innan jag köpte hem den) och den är minst lika bra som första gången jag läste den. (Tyvärr var framsidan lite böjd när jag fick hem den, får lägga den i press när jag läst klart den...)
Och sedan är det ju "I'll Give You the Sun". Tror knappt jag har längtat så mycket efter en bok sedan sista Harry Potter-boken släpptes. Ser verkligen fram emot att läsa den! 

fredag 3 oktober 2014

Bokmässan 2014: lördagen

På lördagen kom vi dit runt halv tio. Jag, Mimmi, Viggo och Alba skulle träffas vid Rabén och Sjögren vid tio och alla kom dit ungefär prick förutom Alba. Vi var precis påväg att skicka upp ballonger med en skylt och efterlysa henne när hon också kom (egentligen bara några minuter sen). Det var så otroligt kul att träffa alla igen och vi har alltid så mycket att prata om!

Vid 11.30 gick jag och min kusin på ett seminarie med Sven Nordqvist och Jujja Wieslander. Det var ett av de tre bästa seminarierna jag var på på hela mässan och det var verkligen kul att höra författare som man älskat sedan man var väldigt liten prata om sitt skrivande/illustrerande. Jag köpte också den nya Mamma Mu-boken hem till familjen och fick den signerad ;)

De allra första skisserna av Findus och Mamma Mu.


Sedan gick vi på ett seminarie med Carol Rifka Brunt, som skrivit "Tell the Wolves I'm Home" (en av mina absoluta favoritböcker). Det var så otroligt kul att höra henne prata och hon sa massvis med intressanta saker om skrivande och sin bok. Till exempel sa hon att hon håller på med ett manus till en film av "Låt vargarna komma" samtidigt som hon skriver en ny bok :D


Sedan träffade jag Mimmi och Alba igen och vi gick på bokälskarträffen tillsammans! (Viggo kom också och var med en liten stund.) Det är verkligen hur kul som helst att träffa andra bokbloggare och bokälskare. 

Lånade bilden av Boktycke :)

Och lånade den här bilden av Linnéa :)

Efter det träffade vi Emelie och Jennelie och gick runt och köpte lite böcker. Vi började med att gå till The English Bookshop där jag köpte tre böcker till:




Köpte "The Indigo Spell" för att slutet på "The Golden Lily" var så bra och jag längtar efter att läsa mer om karaktärerna! (Synd bara att omslagen är så fula...) Sedan köpte jag "The Scorch Trials" även om jag bara tyckte första boken var okej, men jag vill gärna ha läst den innan filmen släpps och passade på nu när jag fick en av böckerna gratis. Ser mest fram emot att läsa "Four", och hela boken är verkligen hur fin som helst!

Bild inifrån mässan.

Sedan gick vi vidare till Gilla böcker. Där var de lika trevliga som vanligt och jag passade på att köpa "Rävsång" av Christin Ljungqvist eftersom hennes senaste bok var så bra.


Sedan gick vi runt ett tag till innan vi kom till B. Wahlströms. Där köpte jag sista boken i Septimus Heap-serien eftersom jag följt den sedan jag var liten. Vi var också tvungna att säga hejdå till Viggo som skulle gå efter det :(


Sedan spenderade vi rätt mycket tid med att bara umgås och prata lite på ett så enskilt ställe vi kunde hitta - det var såå mycket folk! Efter ett tag gick Emelie och Jennelie och efter att jag köpt en bok till min lillasyster gick även jag, Alba och Mimmi. Saknar alla redan, hoppas vi ses nästa år ♡

Så himla kul att träffa alla!

På vissa ställen var det så fullt att man inte kunde gå...

Bokmässan var helt klart en av årets höjdpunkter och jag ser redan fram emot nästa år! :D

Mina inköp från mässan.

Söndagen

På söndagen bestämde jag och min kusin oss för att vi var rätt färdiga med bokmässan så vi gick lite på stan i Göteborg istället. Självklart kunde vi inte låta bli att gå in på Science Fiction-bokhandeln när vi väl var där! Jag hade inte varit i de nya lokalerna i Göteborg än och de var hur stora och fina hur som helst.


Jag kunde ju självklart inte låta bli att köpa något där så jag köpte en bok jag velat ha väldigt länge:


Ser verkligen fram emot att läsa den! :) Sedan lyckades jag också få 20% rabatt på allt på adlibris på mässan så jag passade på att beställa hem några böcker jag verkligen vill läsa därifrån också som borde komma nästa vecka. :)

torsdag 2 oktober 2014

Bokmässan 2014: fredagen

Fredagen var inte riktigt lika fullspäckad som torsdagen. Vi kom till mässan vid halv elva-tiden och då gick jag på ett seminarie med Ursula Poznanski och Maths Claesson som handlade om dystopier eller utopier. Det var verkligen kul att se Ursula Poznanski och seminariet var väldigt intressant! Det handlade mycket om skrivande, idéer och att skapa världar.


Efter det gick vi till Opals monter där Sven Nordqvist hade signering. Jag köpte en Findus-påse och fick den signerad :)


Sedan gick vi på ett seminarie som handlade om lågmälda barnböcker. Det handlade om att skriva "lågmälda" berättelser och var också väldigt bra!

Sedan kom Mimmi (det var såå kul att äntligen träffa henne igen ♡) och vi gick runt och kollade efter böcker vi ville köpa innan de andra skulle komma dagen efter. 

Inlägg om sista dagen kommer imorgon :)

onsdag 1 oktober 2014

Bokmässan 2014: torsdagen

Jag och min kusin kom till bokmässan lite efter att den öppnat. Torsdagen var rätt fullspäckad med seminarier så när vi hämtat ut våra seminariekort gick vi runt och kollade lite innan vi gick på det första som handlade om egenutgivning. De pratade om fördelar och nackdelar med att ge ut böcker på eget förlag, det var riktigt intressant!


Efter det tittade vi lite på ett monterprogram med Barbro Lindgren. Vi hann inte riktigt se hela eftersom vi skulle se ett om att skriva en bok när man är från olika länder med Ulf Stark och Linda Bondestam. Både monterprogrammet och seminariet var bra.


Efter det åt vi lunch och sedan såg vi ett seminarie som handlade om att illustrera lättlästa böcker. Det  var också bra! Men sedan såg vi ett som skulle handla om brasiliansk barnlitteratur men mest inte handlade om så mycket alls, och som direktöversattes från portugisiska vilket blev lite krångligt. Det var tyvärr inte lika bra, haha. 

Den otroligt fina utsikten från övervåningen!

En halvbra bild av trädgårdsavdelningen på övervåningen.


Sedan gick vi ner och kollade runt lite. Vi stannade vid Kabusa böcker och jag kunde verkligen inte låta bli att köpa det här vykortet med en av mina absoluta favoritbilder av Shaun Tan och planschen med en annan av mina favoritbilder. 



Sedan gick vi till The English Bookshop. Där var det köp tre betala för två i hela montern så vi passade på att köpa tre böcker tillsammans. Jag hittade en bok som jag velat ha hur länge som helst - nämligen Wreck This Journal av Keri Smith! Blev så otroligt glad när jag hittade den och kan inte vänta tills jag kan börja använda den :D


Sedan gick vi på två seminarier till, ett med Barbro Lindgren och ett som handlade om konst-ig konst i barnböcker. Båda var väldigt bra men det var särskilt kul att se Barbro Lindgren eftersom jag verkligen älskade hennes böcker när jag var liten (det gör jag fortfarande)!


Nästa inlägg om bokmässan kommer upp imorgon :)