lördag 24 september 2016

More Than This

Författare: Patrick Ness
Antal sidor: 480 st
Förlag: Walker Books
Serie: -
Utgiven år: 2013
Originalets titel: More Than This
Genre: Dystopi
Språk: Engelska

Seth dör.
    Vatten fyller hans lungor, han får ingen luft, han känner hur hans huvud slår i klipporna.
    Sedan vaknar han. Blåslagen, törstig och ensam, men vid liv.
    Hur kan han fortfarande leva? Ju mer Seth ser sig om, ju mer får han en känsla av att han varit där förut. Har han hamnat i något skruvat helvete, fast för alltid helt ensam på en plats han definitivt sett förut? Eller finns det mer till livet än det han lämnat bakom sig?
   

När det står ""Just read it" - John Green" på en bok måste man ju självklart plocka upp den, det är nästan lag. Dessutom hade jag inte läst något av Patrick Ness innan, så jag var verkligen intresserad av att läsa den här boken, trots att jag egentligen inte visste vad den handlade om.

Från första sidan kastas man in i berättelsen om Seth och hans annorlunda liv efter detta. Alla beskrivningar är så verkliga att den känns som om man är där med honom och känner precis det han känner. Det finns många böcker som får läsaren att känna så, men den här boken går verkligen ett steg längre - när man ser upp från boksidorna blir man förvånad över att se sitt eget rum, och när man tänker tillbaka på den är det som att tänka tillbaka på riktiga minnen.

Historien går framåt i precis lagom takt och trots att boken är nästan 500 sidor lång går det fort framåt. Man är lika nyfiken som Seth på vad det är som egentligen händer och sidorna bara flyger förbi. Dessutom blandas den intressanta berättelsen upp med fina tillbakablickar av Seths tidigare liv som blir mörare ju längre in i boken man kommer, och man kan inte lägga boken ifrån sig för man vill verkligen veta hur allt knyts ihop och varför Seth egentligen hamnat där han är.

Dessutom får man lära känna fler karaktärer - Tomasz, som man inte kan låta bli att älska, Regine, som skulle göra allt för honom, och Gudmund, som på något sätt startade hela berättelsen. Ingen av karaktärerna liknar någon annan man läst om och stannar kvar långt efter att man läst klart de sista sidorna.

Sedan, långt efter att boken tagit slut och man ställt tillbaka den på hyllan, kommer man fortfarande ihåg detaljer från den. Man kan se miljöer och viktiga foton framför sig,  kommer ihåg de sista fina meningarna och kommer till och med ihåg små ganska oviktiga meningar som karaktärerna sagt. Det är så man märker att boken verkligen gjort intryck på en.

Jag rekommenderar verkligen, verkligen den här boken. Den är otroligt vackert skriven och trots att det gått över en månad sedan jag läste den kan jag fortfarande inte sluta tänka på den. De allra bästa böckerna lämnar alltid kvar något hos en, och den här boken lämnar en känsla, eller snarare en fråga; finns det mer än det här?

tisdag 20 september 2016

Vill läsa i min bokhylla - höst

 Som många andra bokälskare har jag en bokhylla full av böcker jag ännu inte hunnit läsa. Här kommer några av de böckerna jag ser fram emot att börja läsa mest just nu och som jag dessutom hoppas kommer passa bra under höstsäsongen!

Six of Crows av Leigh Bardugo - det här är en bok många läst och gillat, så ser verkligen fram emot att läsa den. Dessutom verkar handlingen otroligt spännande... Kan tänka mig att det blir en höstfavorit!

Untold av Sarah Rees Brennan har jag velat läsa enda sedan jag läste och älskade den första boken i serien. Tror detta också kan bli en perfekt bok för höstdagar.

Vanishing Girls av Lauren Oliver är en annan bok med en handling som verkar otroligt spännande. Oliver har också skrivit många andra bra böcker så har höga förväntningar på den här.

Finnikin of the Rock är skriven av ingen mindre än Melina Marchetta, som har skrivit en av mina absoluta favoritböcker (Jellicoe Road). Har velat läsa den här boken i flera år, så det är verkligen dags!


lördag 17 september 2016

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Författare: E. Lockhart
Antal sidor: 290 st
Förlag: Lavender Lit
Serie: -
Utgiven år: 2008
Originalets titel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Genre: Livsöde, kärlek

Allting förändras när Frankie Landau-Banks kommer tillbaka efter sommarlovet - hon har inte bara växt en decimeter och lagt på sig tio kilo på rätt ställen, hon blir också tillsammans med populäre Matthew Livingston och får en helt ny social status.
    Men allt är inte riktigt lika bra som Frankie kunnat hoppas - hon märker att Matthew ljuger och döljer saker för henne. Hon börjar förstå att Matthew är med i ett hemligt sällskap, ett sällskap där bara killar är välkomna.
    När Matthew vägrar prata bestämmer sig Frankie för att ta saken i egna händer - hon tänker inte låta sig nedvärderas på grund av sitt kön. Hon tänker istället bevisa att hon kan vara smartare än killarna.


Den här boken överraskade mig verkligen. Man drogs direkt in i Frankies värld, bland läxor, killar, vänner och även större, viktigare problem. Boken är nästan omöjlig att lägga ifrån sig och det känns som om man varit med Frankie på alla hennes idéer och upptåg.

När det pratas om att det behövs mer starka kvinnokaraktärer är det karaktärer som Frankie man menar. Hon är stark, självständig men samtidigt inte överdriven. Hon är dessutom smart och jag tror att nästan alla tjejer kan relatera till henne - om inte annat så till hennes känslor när hon känner sig diskriminerad på grund av sitt kön. Jag älskar sättet den här boken beskriver en fruktansvärt onödig skillnad mellan tjejer och killar och hur Frankie reagerar för att försöka förändra det.

Jag gillade verkligen den delen då jag själv är väldigt intresserad av sådana här frågor, men det behöver man inte vara för att läsa den här boken. Berättelsen är väldigt spännande och den innehåller många intressanta karaktärer man både gillar och avskyr. Jag rekommenderar den till alla som vill läsa en inspirerande och väldigt bra berättelse man inte slutar tänka på i första taget!

tisdag 13 september 2016

Harry Potter and the Cursed Child


Något de flesta säkert inte missat är att det i somras släpptes en ny bok som utspelar sig i Harry Potter-världen. "Harry Potter and the Cursed Child", boken gjord på teaterns manus, tar vid där epilogen i den sista boken slutar - Albus Potter, Harrys son, är påväg till Hogwarts för att gå sitt första år. Det visar sig direkt att han inte direkt följer i sin fars fotspår; han hamnar i Slytherin och blir snabbt vän med Draco Malfoy's son, Scorpius Malfoy. Harry och Albus glider isär mer och mer och Albus trivs inte alls med att vara Den utvaldes son. För att en gång för alla bevisa att han är en egen person drar Albus med Scorpius på ett äventyr som får helt andra konsekvenser än de kunnat ana.

Jag har så mycket tankar om den här boken. Självklart älskade jag att komma tillbaka till Harry Potter-världen, och det måste nog ändå vara det allra bästa. Alla karaktärer och platser man känner igen, all nostalgi. Sedan fanns det saker som var mindre bra också, som jag tänkte komma till lite senare.

Jag hade hört väldigt många missnöjda åsikter om den här boken/teatern. Det gjorde att mina förväntningar inte var så höga, och jag tror det är en stor anledning till varför jag kunde uppskatta den  så mycket som jag gjorde. Mitt största tips till alla som är rädda för att läsa den här boken på grund av allt negativt de hört - läs den utan alltför höga förväntningar, och fokusera på de bästa delarna. 

Nedan följer listor på saker jag gillade mycket och gillade lite mindre med boken. (De innehåller spoilers, så skippa dem om ni inte vill veta för mycket!)

Mindre bra saker
• Voldemorts dotter - hela den delen av berättelsen tyckte jag kändes ganska ologisk. Även om jag tyckte ganska mycket om scenen när de är tillbaka i Godric's Hollow tyckte jag de kunde byggt upp den på något annat sätt och fokuserat mer på andra delar av berättelsen.
• Ron som karaktär förtjänade mer än att bara vara med för att bidra med humor - visst, det är jättebra att ha med en karaktär som är rolig, men Ron kunde definitivt fått ha lite mer djup än så.
• Jag gillade att Scorpius kom till en alternativ framtid där allt var hemskt, men att anledningen skulle vara att Cedric blev så sur av att förlora i The Triwizard Tournament så han blev dödsätare... Det kändes inte heller riktigt rättvist mot hans karaktär. 
• Delar av slutet kändes lite hastigt och passade inte riktigt in på resten av berättelsen.
• Jag hade definitivt hellre läst den som en riktig bok än som ett manus, men när man väl kom in i det var det faktiskt inte så farligt. Det flöt på väldigt snabbt men sjävklart hade man velat ha lite fler beskrivningar.

Väldigt bra saker
• Scorpius Malfoy! Han var definitivt min favoritkaraktär i hela boken. <3
• Scorpius och Albus vänskap - något av det finaste jag läst på länge. Båda karaktärerna och deras relation till varandra är helt klart det bästa med den här boken. Jag vill verkligen läsa mer om dem!
• Att få återse alla karaktärer från Harry Potter-serien - behöver jag säga mer?
• Draco Malfoy växte verkligen som karaktär i den här boken, och det förtjänade han verkligen. Det var väldigt fint att läsa om.
• I en alternativ tid där allt är hemskt står fortfarande Hermione, Ron och Snape på Harrys sida. Snapes karaktär beskrevs väldigt bra i den här boken.
• Den innehåller scener som får en att skratta, som får en att vilja krama om karaktärerna i boken och som får en att behöva lägga den ifrån sig för att samla tankarna ett tag. Alla känslor på samma gång. Det märks att J.K. Rowling har varit inblandad i berättelsen. 

Som en avslutning kan jag säga att de positiva sakerna väger upp de negativa. Den här boken drar med en tillbaka till Harry Potter-världen, och det älskar jag den för. 

lördag 10 september 2016

Ensam på Mars

Författare: Andy Weir
Antal sidor: 448 st
Förlag: Bookmark
Serie: -
Utgiven år: 2011
Originalets titel: The Martian
Genre: Science fiction

När expeditionen Ares 3 tvingas avbrytas för tidigt på grund av en storm tror hela besättningen på Hermes att Mark Watney är död - men han är vid högsta grad vid liv, och numera ensam på Mars. Han har inget sätt att kommunicera med jorden på och sannolikheten att han skulle lyckas överleva är väldigt liten, men Watney tänker inte ge upp. Med alla kunskaper han har gör han sitt bästa för att överleva med målet att en dag kunna ta sig hem.


Många har säkert sett filmen "The Martian" med Matt Damon i huvudrollen, och det här är alltså boken som ligger bakom den. Jag hade egentligen bara tänkt se filmen, men rymdintresset tog överhanden och jag kunde inte låta bli att låna "Ensam på Mars" när jag såg den på biblioteket, vilket jag är väldigt glad över.

Om man kan någonting om fysik, kemi, biologi eller matematik är den här boken väldigt rolig att läsa, för det finns många vetenskapliga delar man faktiskt kan förstå. Men självklart finns det också väldigt många saker man aldrig hade kunnat förstå eller ens reflektera över, men då förklaras det såpass bra i boken att man inte behöver särskilt mycket kunskap för att kunna ha glädje av den. Sedan finns det också saker man knappt förstår alls, men det har inte så jättestor betydelse för berättelsen.

Den vetenskapliga faktan i den här boken stämmer väldigt bra ihop med verkligheten (förutom att ingen människa satt sin fot på Mars, då) och det är en av sakerna som gör den så bra. Det är enkelt att föreställa sig att något sådant här skulle kunna hända inom en inte alltför avlägsen framtid och hela berättelsen är väldigt trovärdig.

Vetenskaplig fakta blandas med humor och intressanta karaktärer i "Ensam på Mars", och det är därför den kan uppskattas av så många, både som bok och film. Samtidigt som man får läsa om hur Mark Watney kämpar för att överleva får man läsa om hur de på jorden jobbar för att hjälpa honom, och det gör berättelsen varierande.

Jag måste också passa på att rekommendera filmen, både till de som läst boken och till de som inte har det. Den är bra i vilket fall!

tisdag 6 september 2016

The Sky is Everywhere




"The Sky is Everywhere", eller "Himlen börjar här" som är den svenska titeln, har varit en av mina favoritböcker i många år nu. Den här sommaren läste jag den för första gången på engelska, och kolla bara vad fin den här versionen är! Att Lennies dikter finns med som foton vid varje kapitel och de blå sidorna gör att det helt klart var värt att köpa ännu en kopia av den här boken.

lördag 3 september 2016

När hundarna kommer

Författare: Jessica Schiefauer
Antal sidor: 299 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: -
Utgiven år: 2015
Originalets titel: När hundarna kommer
Genre: Kärlek, livsöde

En sommar träffas sjuttonåriga Ester och Isak och upplever, för första gången, riktig, svindlande kärlek.
    Samma sommar misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö.
    Lika snabbt som Ester och Isak hittade varandra faller deras liv sönder när det visar sig att Isaks bror varit inblandad i misshandeln. Allt börjar gå utför, och kärleken, som tidigare var så vacker, blir plötsligt destruktiv.


Det här är en sådan där typisk bok man plockar upp och sedan inte lägger ifrån sig förrän den är slut. "När hundarna kommer" är en otroligt verklighetstrogen berättelse om hur fel det kan bli på väldigt kort tid.

Jessica Schiefauer vet verkligen hur man får sina läsare att känna något. Som läsare märker man verkligen hur Ester och Isak påverkas av det hemska som händer och deras känslor är så tydliga att man nästan kan ta på dem. Obehagskänslorna kommer krypande ju längre in i boken man kommer, och allting känns väldigt verkligt.

Författaren har också beskrivit karaktärerna väldigt klockrent. Man förstår Ester, hur hon älskar Isak och vill hjälpa honom så mycket hon bara kan, och man förstår Isak, som både vill ha Ester hos sig men också känner sig kvävd. Man kan till och med nästan förstå Anton, Isaks bror, och hur det kom sig att han kunde göra något så hemskt. Att man kan förstå alla karaktärer gör att berättelsen kommer närmre på något sätt, och det blir svårare att glömma den.

Det här är en mörk och viktig bok om kärlek och hur beroende man kan bli av en person, och det är inte en berättelse man glömmer i första taget.