söndag 28 september 2014

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Författare: Benjamin Alire Sáenz
Antal sidor: 359 st
Förlag: Simon & Schuster Books for Young Readers
Serie: -
Utgiven år: 2012
Originalets titel: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Genre: vänskap, livsöde, kärlek
Språk: engelska

Aris liv har alltid varit någon annans idé. Hans familj pratar inte om brodern som sitter i fängelse och hans pappa pratar inte om sina upplevelser i Vietnamkriget. Ari spenderar den mesta av tiden ensam och trivs varken med sig själv eller med andra.
    Men så träffar han Dante vid poolen. Dante är smart, självsäker, klarar inte av att ha hemligheter, pratar hela tiden och ser världen på ett annorlunda sätt. Dante är allt som Ari inte är, och Ari blir förvånad över hur bra de kommer överens. Trots sina olikheter blir de bästa vänner - den där sortens vänskap som ändrar hela ens liv - och tillsammans kan de upptäcka alla universums hemligheter.
_________________________________________________________________________

Jag vet inte ens var jag ska börja. Det här är nog den absolut bästa boken jag läst i år.

För det första - karaktärerna. Jag älskar Ari och Dante. Jag älskar deras personligheter och hur de beskrivs i boken. Helt ärligt är de några av de bästa karaktärerna jag någonsin läst om. Aris berättarröst är så träffande och man kan känna igen sig i många av hans tankar och man känner verkligen för både honom och Dante när man läser. Relationen mellan dem är så fin och så otroligt bra uppbyggd och jag älskar att läsa om dem. Även relationen till deras föräldrar är hur fin som helst och jag älskar att den får ta så mycket plats.

Språket är så otroligt vackert. Det finns så otroligt många citat jag vill skriva ner och komma ihåg för alltid, och vissa meningar är så fina att man inte ens förstår hur någon kan skriva så bra. Språket passar in på Ari och det passar in på berättelsen och tillsammans blir det bara helt perfekt.

Det här är inte en bok som det händer så mycket i på det sättet, utan den drivs mer av karaktärer och språket. Men det händer fortfarande saker hela tiden - bara inte som det gör i en spänningsbok - och jag kunde verkligen inte lägga boken ifrån mig. Jag skriver det i rätt många recensioner men den här gången mena jag det verkligen: jag la inte ifrån mig den många minuter i sträck. Berättelsen är tänkvärd och trovärdig och omöjlig att släppa.

Slutet var verkligen så otroligt fint och passade perfekt in på boken, men jag önskar att boken hade fortsatt minst dubbelt så långt till. Jag älskar att läsa om Ari och Dante och det känns som om jag skulle kunna läsa hur många böcker som helst om dem.

Hela boken är så bra skriven och jag kan inte sluta tänka på den. Språket, handlingen, dialogerna, karaktärerna; allt är helt enkelt hur bra som helst. Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla - för den är en av de absolut bästa böckerna jag läst.

Minnesvärt citat:
“I bet you could sometimes find all the mysteries of the universe in someone's hand.” 

“I got to thinking that poems were like people. Some people you got right off the bat. Some people you just didn't get--and never would get.” 

“To be careful with people and with words was a rare and beautiful thing.”

Bokens första mening:
One summer night I fell asleep, hoping the world would be different when I woke.

Favoritkaraktär/er:
Ari och Dante

lördag 27 september 2014

Pappersstäder

Författare: John Green
Antal sidor: 363 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: -
Utgiven år: 2008
Originalets titel: Paper Towns
Genre: kärlek, vänskap, livsöde

Quentin Jacobsen har beundrat och varit hemligt kär i sin äventyrslystne granne Margo Roth Spiegelman hela sitt liv. De har inte pratat så mycket sedan den där gången när de hittade en död man sittandes under ett träd i parken, men när Margo en kväll klättrar in genom Quentins sovrumsfönster och frågar om han vill följa med på den bästa natten i hans liv säger han ja direkt.
    Quentin tänker att det kanske kommer bli annorlunda nästa morgon - kanske kommer Margo se honom mer - men när Quentin vaknar är Margo borta. Helt spårlöst försvunnen. Eller?
    Margo brukar lämna ledtrådar efter sig, och den här gången verkar de vara ämnade just för Quentin. Så tillsammans med sina kompisar Ben och Radar samt Margos bästa vän Lacey bestämmer han sig för att hitta henne.
_________________________________________________________________________

Jag tror inte John Green skulle kunna skriva en dålig bok ens om han försökte. Även om "Pappersstäder" inte är lika bra som "The Fault in Our Stars" är den ändå en av de bättre böckerna jag läst i år.

Det allra bästa med den här boken är karaktärerna. Quentin är min favorit men jag älskar att läsa om Ben, Radar och Lacey också. När de tillsammans hjälptes åt för att hitta Margo var de allra bästa delarna av boken. Sedan skulle ju boken inte ens existera om det inte var för Margo - henne är man nyfiken på och tycker synd om genom hela boken.

Berättelsen är otroligt bra och genomtänkt. Alla ledtrådar hänger ihop och det är omöjligt att sluta läsa - både på grund av det men även på grund av karaktärerna och språket. Handlingen är spännande från första sidan och allting är så bra skrivet att man bara vill läsa det om och om igen.

John Greens språk passar perfekt in på Quentin och jag skrattade flera gånger. Boken är både rolig, tänkvärd, sorglig, spännande och tillsammans blir det hur bra som helst - som det brukar bli när John Green skriver böcker.

Egentligen finns det inte något att klaga på med den här boken - förutom att jag tycker slutet gick lite snabbt. Jag gillade bil-delen, men det som kom allra sist kändes lite hastigt efter hela den berättelsen på något sätt.

Men annars finns det inget negativt med den här boken. Den är inte John Greens bästa, men fortfarande väldigt bra och jag rekommenderar den verkligen!

Minnesvärt citat:
“I'm not saying that everything is survivable. Just that everything except the last thing is.” 

“If you don't imagine, nothing ever happens at all.”

Bokens första mening:
Med en kasse i varje hand stannade jag till utanför bilen ett ögonblick och såg på henne.

Favoritkaraktär/er:
Quentin, Radar och Ben

torsdag 25 september 2014

Påväg till bokmässan!

Just nu sitter jag på tåget upp till Göteborg för att gå på bokmässan. Jag ska dit med min kusin och vi kommer vara där torsdag, fredag, lördag och kanske även lite av söndagen. Jag har förberett några tidsinställda inlägg som kommer komma upp under helgen. Det ska verkligen bli otroligt kul att gå på seminarier, träffa andra bloggare och köpa böcker förstås! :)

Bild från förra året!

onsdag 24 september 2014

Hallowed

Författare: Cynthia Hand
Antal sidor: 403 st
Förlag: Harper Teen
Serie: Unearthly 2
Utgiven år: 2012
Originalets titel: Hallowed
Genre: fantasy, kärlek
Språk: engelska

(Spoilervarning om man inte läst "Unearthly"!)

Clara vet inte riktigt vad hon ska tänka längre. Valde hon rätt när hon räddade Tucker vid elden, eller skulle hon följt sin vision? Ska hon lita på sina känslor för Tucker eller är hon och Christian verkligen menade för varandra? Ju mer Clara får veta om livet som ängel, ju mer osäker blir hon.
    Samtidigt får Clara en ny vision - någon hon älskar kommer dö om några månader. Hur ska hon kunna få reda på vem det är - och stoppa det? Det enda Clara vet är att elden bara var början.
__________________________________________________________________________

Jag brukar nästan aldrig läsa sådana här böcker, men det är något med Unearthly-serien som gör att jag verkligen gillar den. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad, men kanske är det för att Cynthia Hand skriver så man inte vill sluta läsa. Man får reda på mer och mer saker hela tiden och det gör att det bara blir mer spännande. Världen Cynthia Hand skriver om är genomtänkt och intressant.

Jag gillar verkligen karaktärerna, och kanske särskilt Clara. Hon känns äkta och man kan känna igen sig i henne. Jag gillar Christian också men är inte helt säker på vad jag tycker om Angela och Tucker. Sedan ser jag fram emot att läsa mer om Claras bror och pappa, det känns som att de kommer göra berättelsen ännu mer intressant.

Berättelsen känns fortfarande originell och verkligen inte förutsägbar. Jag la knappt ifrån mig boken en enda gång och det händer många saker hela tiden som gör att man får veta mer om världen, karaktärerna och alla frågor.

Egentligen är den här boken kanske inte så speciell, men det är något med den som gör att jag tycker rätt mycket om den. Jag ser fram emot att läsa den sista delen! :)

tisdag 23 september 2014

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Författare: J.K. Rowling
Antal sidor: 88 st
Förlag: Bloomsbury Publishing
Serie: det här är en bok som förekommer i Harry Potter-serien som J.K. Rowling sedan skrev på riktigt.
Utgiven år: 2001
Originalets titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Genre: fantasy
Språk: engelska

Den här boken, precis som "Quidditch Through the Ages" och "The Tales of Beedle the Bard" är en bok som finns med i Harry Potter-serien som J.K. Rowling sedan skrev för att tjäna pengar till välgörenhet. Pengarna hon tjänade på den här boken gick till Comic Relief.

Det finns verkligen en anledning till att J.K. Rowling enligt mig är en av de absolut bästa författarna någonsin. Den här boken är så otroligt bra skriven och mycket intressantare än alla mina skolböcker sammanlagt. Det känns verkligen som att det är Newt Scamander som skrivit den och man kan se allt hon beskriver tydligt framför sig.

Det som är det kanske allra bästa med boken är Harrys, Rons och Hermiones små anteckningar man kan hitta här och där. Det känns verkligen som att det är de som skrivit i boken och det får verkligen läsaren att längta efter att läsa om Harry Potter-serien ännu en gång.

Den här boken ska komma som film i november 2016 och eftersom J.K. Rowling ska skriva manuset kan det knappt bli något annat än bra. Jag tror de kan göra en riktigt bra film med den här boken som grund, och det ska bli väldigt spännande att se hur de gör!

Jag rekommenderar den här boken till alla som älskar Harry Potter-serien, för den är intressant, rolig och otroligt bra skriven!

onsdag 10 september 2014

The Golden Lily

Författare: Richelle Mead
Antal sidor: 418 st
Förlag: Razorbill
Serie: Bloodlines 2
Utgiven år: 2012
Originalets titel: The Golden Lily
Genre: kärlek, vänskap, fantasy
Språk: engelska

(Spoilervarning om man inte läst "Bloodlines"!)

Sydney Sage är en alkemist. Hon ser till att vanliga människor inte får reda på något om damphier, moroi eller strigoi. Sydney har fått massvis med beröm för att hon gör sitt jobb så proffsigt - och samtidigt håller sig på avstånd från vampyrerna.
    Men Sydney är inte riktigt lika lojal som alkemisterna tror. Hon dras närmare och närmare Jill, Eddie och Adrian och bryr sig mer om dem än hon borde. 
    Och när en stor hemlighet håller på att förstöra hela vampyrvärlden - ska Sydney lita på alkemisterna eller sitt hjärta?
___________________________________________________________________________

Jag tyckte verkligen om "Bloodlines" - karaktärerna var lika bra som i Vampire Academy, författaren beskriver allt så bra och det var omöjligt att sluta läsa. Men det kändes ändå som det var något som fattades - men det gör det inte i "The Golden Lily".

Karaktärerna växer mer och mer för varje sida och jag tycker verkligen om Sydney och Adrian. Sedan är jag också väldigt glad över att Dimitri var med så mycket - det gjorde bara boken bättre, haha. Alla karaktärer är så färgstarka och det är helt omöjligt att inte bry sig om dem.

Jag läste den här boken när jag var i England och trots att vi hade så mycket att göra ville jag inte sluta läsa. Det händer saker hela tiden och det är spännande från första sidan. Slutet var hemskt (på ett nästan bra sätt) och jag ser verkligen fram emot att läsa nästa bok!

Den här boken är också väldigt rolig - särskilt dialogerna mellan Sydney och Adrian. Eller Adrian och vem som helst egentligen. Språket är helt perfekt och man sitter och skrattar högt flera gånger nä man läser.

"Bloodlines" är fortfarande inte lika bra som Vampire Academy, men en otroligt bra serie. Richelle Mead är en av mina absoluta favoritförfattare och jag gillar henne mer och mer för varje bok jag läser av henne. Den här boken är rolig, otroligt spännande och jag kommer beställa hem fortsättningen väldigt snart!

Minnesvärt citat:
“I’d mentioned this odd wardrobe choice to Adrian a couple of weeks ago:
“Isn’t Dimitri hot?”
Adrian’s response hadn’t been entirely unexpected:
“Well, yeah, according to most women, at least.” 

“You're in an awfully good mood," he observed. "Was there a sale at Khakis-R-Us?”

Bokens första mening:
Most people would find being led into an underground bunker on a stormy night scary.

Favoritkaraktär/er:
Dimitri, Rose, Adrian och Sydney