söndag 31 augusti 2014

Perfect Chemistry

Författare: Simone Elkeles
Antal sidor: 357 st
Förlag: Walker Books
Serie: Perfect Chemistry 1
Utgiven år: 2008
Originalets titel: Perfect Chemistry
Genre: Kärlek, familjeproblem
Språk: Engelska

Brittany Ellis gör vad som helst för att hålla uppe sin perfekta fasad - hon gömmer sig bakom dyra kläder, mycket smink och perfekta lockar för att ingen ska veta hur hon faktiskt har det hemma. Hon känner press från sina föräldrar, är rädda för att de ska skicka iväg hennes utvecklingsstörda syster Shelley någonstans långt bort och hennes pappa jobbar hela tiden.
    Alex Fuentes liv är raka motsatsen - tror dem. Han är med i ett gäng för att hans familj ska klara sig och är en person många i skolan ser upp till - eller fruktar. Så när han slår vad med sina kompisar om att han kan få Brittany in i sitt liv ser han det inte som något annat än en vadslagning.
    Men när Brittany och Alex paras ihop på kemin lär de känna varandra mer och mer och det visar sig att de inte är så olika i alla fall. Är Alex bara intresserad av Brittany på grund av vadslagningen eller finns det något mer..?
______________________________________________________________________

Det här är egentligen inte alls en bok jag skulle plocka upp i vanliga fall, men jag kunde inte låta bli när jag hört så mycket bra om den. Jag gillar den - även om det kanske inte är något av det bästa jag läst.

Jag gillar både Brittany och Alex trots att de kanske inte är några av de bästa karaktärerna någonsin. Författaren har verkligen beskrivit dem bra, det är lätt att förstå dem och man gillar dem mer och mer ju längre in i boken man kommer. Även de andra karaktärerna är bra beskrivna och känns äkta.

Boken är rätt förutsägbar men det är ändå svårt att sluta läsa. Kapitlen är korta och skiftar mellan Alex och Brittanys berättarröster och det gör att man, trots att man intalar sig själv att man bara ska läsa ett kapitel till, har svårt att lägga boken ifrån sig. Jag har läst böcker med bättre handling men för att vara en sådan här sorts bok är handlingen djup och väldigt genomtänkt.

Det som skiljer den här boken från andra är först och främst slutet. Trots att det är sorgligt gör det att man minns boken mer. Själva händelsen kunde varit lite mer beskriven, men den passade in i boken på något sätt.

De andra böckerna i serien handlar om de andra Fuentes-bröderna, och jag kommer kanske inte direkt beställa hem dem vid nästa bokbeställning men skulle inte säga nej till att läsa dem heller. Det här är en helt okej bok jag rekommenderar till dem som vill läsa en ganska förutsägbar kärleksberättelse som ändå inte är som alla andra!

lördag 9 augusti 2014

Bilder från England

För lite mer än en månad sedan var jag i England, så eftersom jag bara lagt upp bilder på det jag köpte där (och The Making of Harry Potter förstås) tänkte jag lägga upp lite bilder från själva resan också. Jag har valt ut några få bilder från allt vi gjorde! :)

Första natten bodde vi på hotell i Oxford. Där satt vi bland annat på Will och Lyras bänk - vid exakt rätt tidpunkt, mitt på dagen midsummer day. :)

Efter att vi bott i Bath en natt åkte vi till Cheddar Gorge - en jättestor ravin med otroligt häftig miljö!

Sedan kom vi fram till huset i Cornwall, där vi skulle bo i en vecka. (Vi bodde bara i en del av huset, inte hela.)

Vi besökte Crackington Haven där vi bland annat gick till den största havsklippan i England! :)

Vi åkte också till Tintagel, ravinen av slottet där King Arthur sägs ha bott. Det låg väldigt högt upp och utsikten var jättehäftig!

En bild från den väldigt fina fiskebyn Clovelly.

Widemouth Bay, som faktiskt varit ett av årets varmaste bad!

Naturen i Cornwall var verkligen otroligt fin - kuperat, massa åkrar i olika färger och fina träd och hus. Den här bilden är tagen inte långt ifrån där vi bodde.

Stonehenge, där vi stannade påväg till London :)

Det här är som sagt bara väldigt få bilder från resan! Vädret var helt perfekt och ställena vi besökte var verkligen hur häftiga som helst. Något av det bästa jag gjort :)

torsdag 7 augusti 2014

Rekviem

Författare: Lauren Oliver
Antal sidor: 398 st
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Delirium 3
Utgiven år: 2013
Originalets titel: Requiem
Genre: Dystopi

(Spoilervarning om man inte läst de första böckerna!)

Lena och de andra i motståndsrörelsen har räddat Julian och flyr efter det ut i vildmarken. Men plötsligt står hela landet för ett stort uppror - inte ens regimen kan förneka det längre - och Lena är mitt i händelsernas centrum. 
    Samtidigt lever Hana, Lenas före detta bästa vän, ett skyddat liv bakom murarna i Portland. Hon har fullt upp med att planera inför bröllopet med den blivande borgmästaren tills något händer som förändrar allt.
    Lena och Hana lever i helt skilda världar - tills deras vägar korsas igen.
____________________________________________________________________________

När man läser den här boken är det verkligen omöjligt att inte märka hur otroligt duktig Lauren Oliver är på att skriva. Man kan se alla miljöer och karaktärer otroligt tydligt framför sig och det är något med berättelsen som gör att man är fast från första sidan.

Jag har väntat med att läsa den här boken så länge för att jag ville läsa den på engelska - men när jag väl såg den på biblioteket kunde jag inte låta bli att låna den. Det är jag både glad och inte glad över - jag är glad över att ha läst den, men önskar verkligen att jag hade läst den på originalspråk. Språket är vackert, men det är mycket bättre på engelska - tror jag i alla fall. Antingen har översättaren inte gjort ett jättebra jobb eller så var språket helt enkelt inte lika fint i den här boken som i de två första. Det låter inte alls lika poetiskt och vackert, och det finns saker jag irriterar mig på med översättningen. 

Berättelsen är som sagt väldigt spännande, och även om jag inte är jätteförtjust i triangeldramat så tycker jag det funkade rätt bra i den här boken. Jag gillar både Lenas och Hanas kapitel men Lenas var allra mest spännande. Det är nästan omöjligt att lägga ifrån sig boken, särskilt när man fick läsa ur två karaktärers synvinklar, och när man väl läst klart den är det svårt att sluta tänka på den.

Jag gillar fortfarande karaktärerna: Alex är min absoluta favorit och jag skulle gärna läst mycket mer om honom, jag gillade verkligen att man fick läsa mer om Hana och Lena är lika bra som alltid. Som sagt är författaren otroligt bra på att beskriva karaktärer!

Slutet kändes ganska kort, men jag gillade det. Det var ganska öppet och jag brukar ofta irritera mig på det, men i den här boken var det verkligen perfekt. Dessutom slutade det precis som jag ville, haha. :)

Egentligen är översättningen det enda jag har att klaga på med den här boken, men det är väl mitt eget fel för att jag inte läste den på originalspråk... ;) Lauren Oliver är verkligen en av mina favoritförfattare och jag rekommenderar verkligen den här serien!

tisdag 5 augusti 2014

Unspoken

Författare: Sarah Rees Brennan
Antal sidor: 370 st
Förlag: Random House Children's Books
Serie: The Lynburn Legacy 1
Utgiven år: 2012
Originalets titel: Unspoken
Genre: Fantasy, mysterium
Språk: Engelska

Kami Glass älskar någon hon aldrig träffat: en pojke hon pratat med i sitt huvud hela sitt liv. Jared har alltid funnits där och han är den enda som verkligen vet allt om Kami - hans närvaro i hennes huvud gör henne trygg.
    När hon var liten berättade hon för andra om Jared, och det gjorde bland annat att hon förlorade sin bästa vän. Nu är hon den konstiga, ensamma tjejen med en låtsaskompis. Men hon har Angela - vackrast i hela skolan men latare än någon annan Kami känner och hatar allting som har med människor och göra - och så har hon Jared, förstås.
    Kami bor i Sorry-in-the-Vale, en liten stad i England, där familjen Lynburn ägt den gamla herrgården - och större delen av staden - så länge alla kan minnas. De har alltid varit skräckinjagande och väldigt mystiska, men nu har herrgården stått tom länge. Alla blir förvånade när familjen Lynburn plötsligt kommer tillbaka från USA där de bott de senaste åren. Men den som blir allra mest förvånad är Kami - för en Lynburn-sönerna är pojken hon pratat med i sitt huvud hela livet.
    Plötsligt är inte Sorry-in-the-Vale den lugna staden den varit...
_____________________________________________________________________________

Jag kunde inte låta bli att låna hem den här boken eftersom jag hört så mycket bra om den och omslaget var så fint. Det enda jag egentligen visste om den var att den handlade om en flicka som pratar med någon i sitt huvud som visar sig finnas på riktigt. Kanske var det för att jag inte visste så mycket om den som jag älskar den så mycket, för herregud vad överraskad jag blev!

Jag älskar karaktärerna - självsäkra Kami som älskar mysterier, vackra Angela som hatar människor men älskar att sova, Holly som kör motorcykel och växte upp några år innan alla andra och Jared som gör precis allt för att skydda Kami men ogillar att prata om sina egna känslor. Tillsammans bestämmer de sig för att lösa mysteriet med vad som egentligen händer i Sorry-in-the-Vale. Jag älskar att läsa om det och författaren skriver allting så bra och trovärdigt.

Humorn är närvarande i hela boken och karaktärerna är verkligen otroligt roliga. Det är otroligt att inte bry sig om dem och jag längtar verkligen efter att läsa nästa bok!

En annan sak jag älskar med den här boken är hur otroligt spännande det är. Handlingen går precis lagom fort framåt och det är i princip omöjligt att sluta läsa. Mysterier, karaktärer, kärlek och fantasy blandas på ett perfekt sätt. Jag har heller inte läst något som liknar den här boken innan - fantasyberättelsen är väldigt originell och det är en stor anledning till att boken är så spännande.

Men det som är kanske allra bäst med boken är att man verkligen känner att den utspelar sig i England. Författaren har beskrivit de väldigt smala vägarna, häckarna, de små städerna, London och allt annat så bra!

Jag ser verkligen fram emot att läsa fortsättningen på den här boken och rekommenderar den till alla som vill läsa något spännande, roligt och originellt. Egentligen rekommenderar jag den till alla - för så bra är den.

Minnesvärt citat:
“You’re crazy,” said her best friend, Angela, as the bell rang to signal five minutes before the first class on the first day back at school.
“They said that about all the great visionaries.”
“You know who else they said it about?” Angela demanded. “All the actual crazy people.” 

“One of the lambs fixed its attention on Jared. “Baa,” it flirted. 
“Boo,” said Jared.
“Oh my God, Jared. Don’t tough-talk the lambs.”
"It was giving me a funny look.” 

“Why are you putting on lip gloss, my daughter?” Dad asked. “Trip to the library? Trip to the nunnery? I hear the nunneries are nice this time of year.”

“Is this true, Kami? Are you going out on a date?” Dad asked tragically. “Wearing that? Wouldn’t you fancy a shapeless cardigan instead? You rock a shapeless cardigan, honey.” 

Bokens första mening:
Every town in England has a story.

Favoritkaraktär/er:
Kami, Jared och Angela