onsdag 30 november 2011

Septimus Heap bok sex: Mörkret

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

Varje lärling till en Övermagiker ska ha sin Mörka vecka. Lärlingarna bestämmer själva vad de vill göra då, men det ska ha med något Mörkt att göra.
    På årets kortaste dag (men längsta natt) fyller Septimus och Jenna fjorton år. Men det stora firandet blir inte av då en Mörk Domän breder ut sig över slottet och försänker alla som kommer i dess väg i djup sömn.
    Samtidigt har Septimus bestämt sig för vad han ska göra på sin Mörka Vecka, men han måste ju faktiskt rädda borgen. Ingen klarar sig särskilt länge i en Mörk Domän. Om han inte vill att alla ska gå under så måste han göra något åt det... Men vad?

Åh, vad jag längtar tills nästa bok kommer ut! :0 Har också läst att det kanske kommer en film... :D :D :D

Men i alla fall, den här boken var onaturligt bra! Rekommenderar den verkligen!

tisdag 29 november 2011

Every teardrop is a waterfall

En bra låt och en bra video med Coldplay...

Septimus Heap bok fem: Sirenen

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

Septimus, prinsessan Jenna och Septimus bästa kompis Beetle är ute på en drakfärd när det blir storm. Draken, som heter Brandsprutan, träffas av blixten så de måste landa på en ö mitt ute i havet.
    Det är något väldigt mystiskt med ön. Där finns en kattformad fyr (den har två "öron" högst upp) som inte lyser, och Septimus träffar en mystisk flicka där.
    Flickan heter Syrah Syara och är en för länge sedan försvunnen lärling till Julius Pike. Julius var Övermagiker för femhundra år sedan, så Septimus undrar varför Syrah fortfarande lever.
    Då berättar Syrah att hon är besatt av en ande, kallad Sirenen. Sirenen lockar till sig människor med hjälp av sin onaturligt vackra sång. Är man besatt kan man leva i flera hundra år utan att märka det.
    Septimus lovar att hjälpa Syrah med en sak, eftersom  Syrah räddade Brandsprutan när han var på väg att dö. Han följer med Syrah in i Sirenens "hus".
    Syrah vill ha hjälp med att försegla en slags port, eftersom att hon vet att några onda kommer att vilja gå igenom den. Men Septimus klarar det inte, han lämnar Syrah där liggandes på golvet, ensam. Men han hade ju faktiskt lovat Syrah. Han bestämmer sig för att försöka igen, och han tänker försöka att inte bli besatt av Sirenen.
    Samtidigt vill spöket Tertius Fume inta borgen, och han tänker ta all hjälp han kan hitta.

Förlåt att jag inte skrev bokrecensionen direkt, jag läste ut boken i söndags... :-) Men jag började läsa den sista delen (Mörkret) direkt, och det är den enda bok av alla sex som jag inte har läst innan så det är extra spännande...

söndag 27 november 2011

Christmas Lights

Coldplays jullåt från förra året: Christmas Lights. 

Glad advent!

Har ändrat designen nu, passar inte med höstlöv längre...

Lite adventsbilder:


 Nu är det ingen snö, men jag vill att det ska vara så här mycket snö på julafton (och innan julafton med)!
 Första ljuset tänt...



fredag 25 november 2011

Septimus Heap bok fyra: Sökandet

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

För länge sedan trodde alla att Merrin Meredith var Septimus Heap, men det var han ju inte. Och Merrin är väldigt arg på Septimus som han tycker stal hans namn, och nu har han tänkt hämnas på honom. Merrin söker jobb på handskriftsarkivet, och får jobbet. Han ber ett ont gammalt spöke, Tertius Fume, om hjälp för att förstöra för Septimus. Merrin ger Tertius sin Sak. En sak är lite som en ond, mörk hjälpreda. Som tack för Saken lovar Tertius Merrin att hjälpa honom att förmörka Septimus öde, alltså göra så att det går dåligt på Septimus på något sätt.
    Så Tertius Fume gör så att Septimus kan komma ut på sökandet. Han ska dra en sten ur en urna och om det står ett S på stenen så ska han ut på sökandet. Om inte så slipper han.
    Men egentligen så ska dragningen ske på Övermagikerns lärlings sista lärlingsdag, men Septimus har inte varit Marcias lärling i hälften av lärlings-tiden än. Och när Marcia märker att alla Övermagiker-spöken inte är där (alla måste nämligen vara det) så kan ju inte Sökandet utföras. Men vad Septimus inte vet är att han faktiskt fått stenen, och accepterat den. Någon gav honom den och sa att det var en säkerhetsbesvärjelse, någon som egentligen var en Sak. 
    Så  när Septimus, prinsessan Jenna och Septimus bästa vän Beetle ger sig iväg för att leta reda på Nicko och Nickos kompis Snorri som fastnat i tiden, vet de inte att de samtidigt har gett sig ut på sökandet. Sökandet som ingen någonsin kommit tillbaka ifrån...

En lika bra bok som de andra Septimus Heap-böckerna :)

torsdag 24 november 2011

I can't live without U2

Jag är bara något galen i U2. Denna låten heter With Or Without You, och är jättebra (som alla andra U2-låtar. :))

onsdag 23 november 2011

Pride!


Den här låten lyssnar jag på just nu, den är så himla bra! Jag tror att den är en av de låtar jag har hört mest i världen. :) U2 har gjort den. Videon är också bra, man kan blunda för frisyrerna bara. ;)

Billy Elliot

Vi var på bio med skolan igår, Billy Elliot hette filmen. Den handlade om elvaåriga Billy. Hans pappa Jackie och bror Tony är med i gruvstrejken, alltså strejkar de för att de tycker att det är för dåliga arbetsförhållanden, och Billys familj är väldigt fattig på grund av det (tror jag, kanske var de fattiga från början också).
    Billy bor i ett litet, litet hus med sin senila mormor, sin pappa och sin bror. Billys mamma är död.
    Billy går och boxas, för att hans pappa vill det, men Billy vill det inte. En dag när Billy är på sin boxningsträning ber tränaren Billy att ge nycklar till dansläraren som håller i baletträningen precis bredvid. När Billy kommer dit får han prova att dansa, och han bestämmer sig för att fortsätta. Han håller det hemligt för sin pappa och bror.

Det händer mycket mer i filmen, men det är svårt att skriva om den, vet inte varför... Men jättebra är den i alla fall, och sorglig också. Rekommenderar den! (Har tyvärr ingen bild, vi var ju på bio ;))

tisdag 22 november 2011

Fortsättningarna på Eldens hemlighet!

Jag har fått fortsättningarna på Eldens Hemlighet!  :D Jag har inte läst dem än, eftersom att jag ska läsa ut Septimus Heap-serien först för att jag har den till bokfynd*.
*Vi har bokfynd på vår skola. Man läser en bok (eller som jag, flera böcker :D), och sedan ska man göra någonting, typ ett pyssel, som passar till den boken. Sedan redovisar man det man har gjort, och berättar om boken. 

Septimus Heap bok tre: Alkemisten

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

Silas Heap tycker väldigt mycket om att spela spelet Myntfot, och nu har han hittat ett perfekt ställe att förvara Myntkolonin (spelpjäserna) på. Mynten vill alltid smita, så Silas tycker att det förseglade rummet på vinden är ett utmärkt ställe att ha dem på. Ingen kan ta sig ut ifrån ett förseglat rum.
    Men Gringe, portvakten som Silas alltid brukar spela Myntfot med, tycker inte att det är en bra idé att öppna ett förseglat rum, eftersom det alltid finns en anledning till att rummet är förseglat. Det kan finnas onda och mörka krafter där inne.
    Men Silas lyssnar inte och öppnar det förseglade rummet. Samtidigt som dörren går upp släpper han ut den hemska drottning Etheldreddas spöke. Etheldredda, som för fem hundra år sedan drack en dryck som gav evigt liv (som inte var färdig, hon blev bara ett kompakt spöke) har tänkt att härska över borgen igen, precis som hon gjorde för fem hundra år sedan. Hon har tänkt att döda Jenna.

Samtidigt dras Septimus in i en tidsspegel och kommer fem hundra år tillbaka i tiden. Där blir han lärling hos alkemisten Marcellus Pye istället för hos Övermagikern Marcia Overstrand.

En jättebra fortsättning på de andra böckerna. Efter den här boken går det inte att sluta läsa, så det var tur för mig att jag bara kunde hämta nästa bok i min bokhylla. :)

måndag 21 november 2011

En till bra låt

Håkan Hellström - Gårdakvarnar och s**t

Inte världens bästa video, men en av världens finaste låtar! <3

söndag 20 november 2011

Idag...

...så har jag varit i stan med min kompis Tora och fotat. Här kommer en av bilderna :-)

 Lite träd och toppen på en lövhög bland annat

Walk On


En helt fantastisk låt med U2!

lördag 19 november 2011

www.septimusheap.com

Jag har hittat en jättebra hemsida! :D För alla som gillar Septimus Heap är det här drömmen: spel, fakta och mer! Är så himla glad! :D :D :D Tryck här för att komma till sidan.



Hungerspelen

Författare: Suzanne Collins
Antal sidor: 304 st
Genre: Science fiction

Katniss bor med sin mamma och sin lillasyster Prim i distrikt 12. De är fattiga, och om inte Katniss hade vågat smita ut i skogen och jaga så skulle de inte ha någon mat alls. Innan var det deras pappa som jagade, men han dog i en gruvolycka när Katniss var elva år. Nu är hon sexton.
    Hungerspelen hålls varje år. Reglerna är inte svåra. Det är 24 deltagare. Bara en kan överleva. Det är den som har vunnit. Den som vunnit får åka hem.
    Alla måste titta på det på Tv. Allt direktsänds.
    Det lottas ut vem som ska vara med. Det finns 12 distrikt om man inte räknar med distrikt tretton som har förstörts. Där bor ingen. Det ska vara två deltagare från varje distrikt (utom tretton då), en kille och en tjej. Man kan vara med från när man är tolv år. Då får man lägga i en lott. När man är tretton två, och så vidare upp till man är arton. När man är nitton kan man inte längre bli utvald.
    Om man är fattig kan man lägga i fler lotter och då istället få mat. Det är väldigt orättvist, de rika har ju inte alls lika stor chans att komma med i spelen eftersom de inte behöver mer mat.
    Detta året är det första året som Prim får vara med. Hon är tolv år och lägger bara i en lott. Men det värsta händer ändå. Prim blir den utvalda flickan från distrikt 12. Men det står inte Katniss ut med. Hon  ställer upp istället för Prim.

"Hungerspelen" är en läskig bok som man definitivt inte kan sluta läsa i. Den är jättespännande och en av de absolut bästa böckerna jag någonsin läst. Jag älskar miljöerna, karaktärerna, ja allt... Allting känns så läskigt verklighetstroget!
    Om man tänker efter så är hela boken så hemsk. Alltså det som händer i boken, med Hungerspelen, fattigdom och allt. Jag tror inte att alla som läser denna boken fattar vad som den egentligen handlar om. Men detta gör inte boken sämre alls, jag gillar tänkvärda böcker som har någon slags "mening" som ändå inte nämns rakt ut i boken. (Skrev jag gillar? det stämmer inte in på den här boken. Den älskar jag!)

Läs den här boken!

"Hungerspelen" är del ett i en serie. De andra böckerna heter "Fatta eld" och "Revolt".

fredag 18 november 2011

Eldflugornas grav


Detta är en anime-film, en av de bästa anime-filmer jag sett. Han som gjort filmen heter Isao Takahata, och filmen är producerad av Studio Ghibli. Den är på japanska eller engelska, med svensk, dansk, norsk eller finsk textning. Filmen rekommenderas från 11 år. 
    Den här filmen heter "Eldflugornas grav". Den handlar om två föräldralösa barn, fjortonåriga  Seita och hans fyraåriga syster Setsuko. Filmen utspelar sig i slutet av andra världskriget, och de två syskonen kämpar för att överleva på den japanska landsbygden. Ingen vill hjälpa dem, inte ens deras släktingar. Deras mamma dör i ett bombanfall, och deras pappa är ute i krig och kommer aldrig tillbaka.
    Men trots att de verkar så ensamma, har de ju varandra. Det enda de två syskonen har är tron på att livet måste fortsätta och varandra.

Jag rekommenderar INTE denna film för de som vill ha något roligt att halvtitta på en fredagskväll. Man är med i filmen ända från början till slut! Dessutom är den så otroligt sorglig så att man inte ens kan förklara det.
    Jag rekommenderar ABSOLUT denna filmen för den som vill se en film som man aldrig glömmer. Jag tycker att alla borde se den. Den är SÅ bra! Men jag tror att denna filmen är den sorgligaste filmen jag sett. Precis efter jag sett den första gången, kändes det som att jag aldrig ville se den igen. Jag var jätteledsen länge efteråt. Men när man väl förstår hur bra filmen egentligen är så vill man absolut se den igen. :')

(Denna filmen såg jag inte ikväll. Då såg jag "Harry Potter och fången från Azkaban. Så otroligt bra, även om boken är så himla mycket bättre. Tycker faktiskt lite synd om de som inte läst böckerna men ser filmerna. Det måste vara så himla mycket de inte fattar! Okej, de som gör filmen kan ju inte göra den precis som boken är, ingen skulle orka titta. Utom jag, då :D)

torsdag 17 november 2011

En bra låt


I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight med U2. Väääldigt bra låt enligt mig! :D :D :D
Vill också säga tack till de som startade sidan www.u2.se, som är en sida för människor med lika bra musiksmak som jag. :) 

Septimus Heap bok två: Skuggan

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

Om jag ska kunna skriva en bra recension om denna boken så måste jag avslöja en sak: Septimus Heap lever. Jag kommer inte att berätta vem han är i första boken Men nu kan jag berätta att han är Övermagikerns lärling. Han ska alltså bli nästa Övermagiker.

Marcia, Övermagikern, är förföljd av en skugga. Alla har väl en skugga, men just Marcias skugga är en mörk skugga. Alltså en skugga gjord av mörk magi. För att få bort en sådan skugga måste man ha ett skuggskydd, och en professor i staden håller på att göra ett sådant till Marcia. Hon får några bitar i taget, för skuggskyddet är ingen enkel sak att göra. Men Marcia börjar bli irriterad. Hon tycker att skuggskyddet borde vara färdigt nu. Hon har dåligt tålamod, och dessutom blir skuggan bara tydligare och tydligare, den börjar se mer och mer ut som en människa.
    En dag kommer Sarah och Silas Heaps äldsta son, Simon Heap, till borgen. Han har varit borta jättelänge. Han rider på en häst. Simon säger att hästen heter Dunder. Han frågar Jenna, som är där tillsammans med Sarah och Septimus och hälsar på Simon, om hon vill följa med på en ridtur. Jenna är tveksam. Vill hon verkligen följa med Simon på en ridtur? Han har förändrat sig så mycket sedan hon träffade honom sist. Men Simon lyfter upp Jenna i sadeln och rider iväg, vare sig hon vill eller inte.
    Septimus blir orolig. Han kände att det var något som inte stod rätt till med sin äldsta bror som han aldrig träffat förut. Det var mörk magi i luften. Septimus anar att Simon tänkt kidnappa Jenna.
    Septimus springer till Marcia, som är hos proffesorn och hämtar en del till skuggskyddet. men hon lyssnar inte.
    När dagen är slut förstår alla att Simon inte tänkt komma tillbaka med Jenna. Hon är kidnappad.

Detta är absolut inte allt som händer i denna bok på 446 sidor. I boken finns också bland annat en drake, en mörk främling, en vit häxa, en vargpojke, ett träd som visar sig vara en farfar, och en drakbåt. :)

En otroligt spännande bok som man bör läsa efter man läst ettan, annars förstår man inte så mycket. Man blir verkligen sugen på att läsa fortsättningen! :D

tisdag 15 november 2011

En film jag väldigt gärna vill se

Jag tycker väldigt mycket om anime, japansk tecknad film, så jag vill väldigt gärna se denna film. Tyvärr går den inte på bio i Växjö, så jag får vänta tills den kommer på DVD. 



Studio Ghibli (skaparna av tex. Spirited Away) har gjort filmen. Den är inspirerad av Mary Nortons fem böcker om Lånarna. Jag har läst en av dem. :)

Ännu en dikt

Jag hittade just en dikt i början på "Den gröna cirkeln" som jag tycker är jättebra. Den är skriven av Gunnar Ekelöf. Här kommer den:

Det finns ett runt ting
som är världen
Men det finns ingen cirkel


Det enda
som kunnat komma oss att tro på början och på slutet
är den elliptiska avvikelsen


Men hur många helveten och explosioner du än må tänka ut:
Det finns ingen början och inget slut!
Och du - med ditt hånfall och ditt böneleende:
Det finns inte något jag!

Den gröna cirkeln

Författare: Stefan Casta
Genre: Science fiction

Fyra ungdomar, David, Dinah, Gabriel och Judit, försvinner från kulturskolan Fågelboet en tisdag i början av november. Ingen vet var de tar vägen. Inte ens de själva.
    Det var under en hemsk ovädersnatt som de försvann. De åkte på en flotte, som egentligen var ett trädäck som slets bort från huset av de starka vattenmassorna. De åkte länge, och när de kom fram kom de inte fram dit de hade tänkt sig.
    Landskapet ser ut att vara öde. Det enda som syns är fåglar som flyger uppe på himlen.
    De fyra ungdomarna går vidare på det öde landskapet för att leta efter mänskligt liv. De första de ser är massvis med jättelika dammar. Vattnet ser giftigt ut. Gabriel sticker iväg till andra sidan av den första dammen, där det växer buskar i ett snår. När han kommer tillbaka säger han att det verkar ligga en gård längre fram. De går mot den.
    
Jag går runt hörnet och kikar in genom ett av fönstren på baksidan. Jo, det stämmer, det här är köket. Jag ser en välbekant Electrolux-spis, en nästan likadan som v hade. Vid sidan av spisen ser jag en sån där gammaldags vedspis som fanns i mormors hus. Och bredvid står ett vitt kylskåp där några papperslappar trängs under magnetiska nyckelpigor. Ovanför de trävita bänkskivorna löper en kant med blåvita kakelplattor som verkar nästan nyuppsatta. Jag inser plötsligt hur mycket sådana saker en gång betytt. Alla gånger man satt samlade vid köksbordet och småpratade. Jag hinner inte tänka tanken färdigt förrän jag känner hur håren reser sig på mina armar. Jag stirrar in genom fönstret. Jag står så en lång tid utan att kunna röra mig. Sen skriker jag så högt jag kan: 
"DINAH!"
När de andra kommer rusande sjunker jag ner på marken med ryggen mot husväggen. Jag börjar gråta.
"Men vad är det, Judit?"
"Det sitter en hel familj där inne. Runt köksbordet."
De stirrar på mig. Dinah vänder sig mot Gabriel.
"Sa du inte att du kollade huset?"
"Inte det fönstret. Jag hann inte..."
"Det spelar ingen roll Gabriel", säger jag. "De är redan döda."

"Den gröna cirkeln" är en jätteläskig bok som jag verkligen rekommenderar. Man fastnar verkligen i den! Det händer nya saker hela tiden, den är aldrig seg att läsa. Den väcker många tankar, och jag kände mig faktiskt lite rädd ett tag efter jag läst ut den. Eftersom att det är en framtidsbok, en bok som utspelar sig eller handlar om framtiden, så tänkte jag verkligen mycket på vad som verkligen kommer att hända i framtiden. Det är läskigt att vi inte vet, och kanske inte kommer att få veta heller... Tänk om det händer något jättespännande i framtiden, typ att Jorden får ett meddelande från en annan planet, när vi inte lever längre?
    I alla fall, jag rekommenderar verkligen "Den gröna cirkeln" för de som vill läsa en läskig bok som man inte vill släppa i från sig.

Otroligt fin bok

Den här boken heter "Hundar" och är skriven och illustrerad av Rien Poortvliet.                                      
    I den här boken finns det inte så mycket text. Jag tycker att det är jättekul med böcker med mest bilder i som ändå är för äldre barn och vuxna. Fast egentligen  tycker jag att man kan läsa denna i vilken ålder som helst, fast när man är liten kanske man mest vill titta på bilderna.                                                                 
    Boken "Hundar" handlar först och främst om Rien Poortvliets egna hundar: Sep, Max, Timotheus och Manasse. Sep är en Vorsteh, Max är en Tax, Timotheus är en Jack Russel Terrier och Manasse är också en Jack Russel Terrier. Rien Poortvliet beskriver hundarnas egenskaper genom både bilder och ord.
    
Boken "Hundar" innehåller också bilder på andra hundar samt ibland pyttelite, kanske en till två meningar om varje, fakta om dem. Rien Poortvliet skrev och illustrerade boken först och främst för att han visste att alla hans hundar skulle gå bort någon dag, och först antagligen Sep och Max som var äldst. Vilka raser skulle han skaffa sedan? Han ritade av hundar för att få inspiration. 
    "Hundar" är ju också en bok om något som hänt på riktigt, man får läsa Riens egna tankar med supersnygga bilder till. 

Rien Poortvliet är mest känd för att ha illustrerat böckerna "Tomtar" och "Tomtarnas hemligheter". Jag har bara läst "Tomtarnas hemligheter", så det är verkligen tur att det är ettan som finns på Adlibris! Den var tillfälligt slut så vi "bevakar" den. Det kommer att komma ut boktips om de två böckerna med, så fort vi har fått hem ettan! Tvåan är en av mina favoritböcker, inte Harry Potter-klass kanske men så himla fina bilder, jag gillar verkligen den boken så det ska bli jättekul att få läsa och titta i ettan. :D

Här kommer lite mer bilder ur boken "Hundar":

                  Här är en snygg Briard, Isacs ras. Fast den här Briarden på bilden har kuperade öron.
 Beaglear.
 Några olika raser.

 Old English Sheepdog
 En Vorsteh vid namn Ezechiel.
 En blandning mellan en Schäfer och en Sankt Bernhard.
  Två av Riens egna hundar.

måndag 14 november 2011

Paradise


Här kommer en väldigt bra låt från Coldplays nyaste skiva. Skivan heter Mylo Xyloto och låten heter Paradise. :) Otroligt gullig video! <3

Jag vill också säga taaack till min kompis Tora som gjort ett inlägg om min blogg på hennes blogg. :D Tack så jättemycket! <3 Toras blogg hittar ni här:  toriie.blogspot.com

Rum 213

Författare: Ingelin Angerborn
Genre: Skräck, vänskap

"Jag hade aldrig varit på kollo förut. Jag visste knappt vad ett kollo var, förrän jag råkade hitta en lapp på bussen hem från skolan."

Elvira vet inte vad hon ska göra på sommarlovet när hon får reda på att bästisen Sibel ska åka till Turkiet och vara borta hela sommaren. En grå och regnig dag hittar hon en lapp på bussgolvet. På lappen står det om ett kollo. Det låter verkligen jätteroligt. men sista anmälningsdagen var för en vecka sedan. Elvira tar hem lappen hem ändå.
    Mamma, som har dåligt samvete över att Elvira ska vara själv så mycket i sommar, ringer till kollot ändå och frågar om Elvira kan komma. Och på något konstigt sätt kan hon det, trots att det är många fler som står i kö för att få komma före henne.
    Elvira och mamma är sena som vanligt. Mamma måste gå på toa, så de stannar vid en mack. Framför deras bil står en röd Volvo. Elvira och Sibel tävlar om vem som ser roligast eller konstigast nummerplåtar, så av gammal vana kollar Elvira på Volvons nummerplåt. Där står: RUM 213. Den var kanske inte så rolig, men den betyder i alla fall något så Elvira tänker skriva upp den i sin anteckningsbok.
    När Elvira och mamma kommer fram är de ungefär tio minuter sena. De går in i det största huset på gården och där träffar de en av ledarna. Hon berättar att Elvira ska bo i rum nummer 213.
    Elvira tycker att det är väldigt konstigt att hon ska bo i rum nummer 213. Det var ju precis det som det stod på nummerplåten!
    De andra som ska bo i rum 213 heter Bea och Meja. De är jättesnälla, och de blir snart bra kompisar alla tre. När de håller på att bädda sina sängar slår plötsligt fönstret igen. Det är ju inte så konstigt kanske, men fönstret stängdes. Det slog igen helt. Dessutom var det vindstilla ute när det hände.
    Det är inte det enda konstiga som händer i rum 213. Saker försvinner, och Bea säger att hon faksiskt sett ett spöke; en vitklädd flicka med rött hår. Saken blir inte bättre av att Henny, en av lägerdeltagarna, berättar att hennes mamma varit på kollo här på Björkudden, som kollot heter. Hon har också sett ett spöke här, med vita kläder...

Rum 213 är en jättebra, spännande och lite läskig bok. Den har lite av allt; skräck, spänning, vänskap, kärlek, och mer. Den är ganska lättläst, och den är väldigt svår att sluta läsa i, man fastnar verkligen!

Jag rekommenderar också två andra jättespännande böcker av Ingelin Angerborn: Sorgfjäril och För alltid... (Japp, de tre punkterna är med i boktiteln. ;))

söndag 13 november 2011

Dikt

Den här dikten har jag skrivit av från boken Eldens hemlighet.

"Det afrikanska hjärtat
är som solen
stort, rött
ett blodfärgat sidentyg.


Den afrikanska gryningen dansar.
Ur den stigande solen
växer de första ljuden,
först viskande, mumlande,
och sen till sist, allt starkare.


Men ännu är det natt..."


Visserligen vinter, men...

Eldens hemlighet

Författare: Henning Mankell
Genre: Verklighetsbaserad roman, livsöde

Eldens hemlighet handlar om Sofia som bor i Moçambique, Afrika. Boken är baserad på en verklig händelse, alltså har det som står i boken hänt på riktigt.

Det var natt. Ingen måne, inga stjärnor. 
    Plötsligt exploderade hela Sofias liv. Banditerna brände upp hela hennes by, samt många av invånarna i den. Det var krig, och nu hade banditerna kommit även till Sofias by.
    Sofia, Sofias mamma Lydia, Sofias lillebror Alfredo, Sofias storasyster Maria och några andra ifrån byn överlevde. De gav sig av för att hitta någon annan stans att bo.
    Sofia, Lydia, Alfredo och Maria kom till en by där det bodde andra som flytt ifrån kriget. Där fick de bo, och Sofia och Maria fick till och med börja i en skola.
    Trots att det är väldigt bra i den nya byn, känner sig inte Sofia hemma där. Alla pratar inte samma språk och alla känner inte varandra, som de gjorde i den gamla byn, och så längtade Sofia väldigt mycket efter de som dog när Banditerna brände ner hennes by.
    Det bjöds in till ett möte för alla som kommit till byn nyligen, och där berättades det att man måste gå på stigarna eftersom att det finns minor nergrävda i marken på åkrarna. 
    Sofia och Maria leker en lek. Man ska springa och blunda samtidigt. När Sofia stannar efter att ha sprungit och blundat ser hon att hon inte står på stigen, utan lite utanför den, på ett ben.
-Vad gör du? frågar Maria.
-Inget, svarar Sofia. Hon sätter ner den andra foten för att gå tillbaka till stigen.
    
Och så exploderar hela Sofias liv igen.

                                                             
Eldens hemlighet har vi haft som läsläxa i skolan. Vi har läst lite varje vecka, och sedan har vi svarat på frågor. 
    Alla i min klass har berörts av denna boken. Alla tycker synd om Sofia som miste båda sina ben när hon trampade på en mina när hon bara var tolv år gammal. Vi har till exempel diskuterat om vi skulle vilja leva utan ben, hur vi skulle känna oss om vi flyttade till en ny plats, och mer. 
    Eldens hemlighet är en sorglig och vacker bok. Den får i alla fall mig att tänka på de viktigaste sakerna här i världen.
    Det finns två böcker till om Sofia, Eldens gåta och Eldens vrede. Jag har inte läst dem, men det vill jag absolut göra. 

-A pshi nyenhana a ku shonga.
-Ina.
...Betyder: 
-Vilka vackra fåglar.
-Ja.
på Sofias språk.

I nästa inlägg kommer jag att skriva av en "dikt" som står i början av denna boken, som jag tycker är väldigt fin.

Septimus Heap bok ett: Magi

Här kommer mitt första boktips! :)

Författare: Angie Sage
Genre: Fantasy

I Septimus Heap-serien finns det just nu sex böcker. Den första heter Magi. Den handlar om familjen Heap, och de bor i Kringelkroken som hör till borgen. I borgen bor drottningen.
    Silas, pappan i familjen Heap, är på väg hem till Sarah, mamman, och alla sju pojkarna i familjen. Den sjunde, Septimus, är precis född.
    Silas, som är en magiker, kan känna när det finns någon i närheten. Och det gör han. Han känner att något levande finns någonstans nära honom. Under en buske ser han att det ligger ett bylte. Han lyfter upp byltet och ser att det är ett litet barn. Silas, som är väldigt godhjärtad, tänker att trots att det är så trångt hemma hos familjen Heap måste de helt enkelt ha plats åt en till. Man kan ju inte bara lämna ett litet barn ute när det är snö och kallt!
    Vid Norreport, porten in till borgen, får Silas reda på att de har fått en ny Övermagiker, Marcia Overstrand. En Övermagiker är de andra magikernas, undermagikernas, överhuvud. Han undrar varför Marcia plötsligt har blivit Övermagiker.
    På väg hem mot sitt rum i Kringelkroken möter Silas faktiskt Marcia, men hon säger ingenting om varför hon blivit Övermagiker. Hon säger bara att Silas inte ska säga till någon att han hittat barnet, utan att han ska säga att det är hans eget barn. Sedan försvinner Marcia.
    Grubblandes på det Marcia sa går Silas mot sitt "rum". Kringelkroken består av en massa hus som sitter ihop. I dörren in till Heaps "rum"möts han av en barnmorska, som bär på ett bylte. Hon ropar: DÖD! Silas hör hur Sarah Heap skriker någonstans där inne.
    Silas går, tung om hjärtat, in till Sarah och ger henne byltet. Han har förstått att Septimus är död.
    Bebisen Silas hittade döps till Jenna och hon finner sig snabbt till rätta hos familjen Heap. Det är bara en sak hon bekymrar sig över: Hon ser inte ut som de andra i familjen Heap. Alla de andra har blont, lockigt hår, men Jennas är svart. Alla de andra har gröna ögon som alla magiker har, men Jenna har blåa. Hon undrar varför.
    Plötsligt en dag får Jenna svaret på varför hon inte ser ut som de andra i hennes familj. Hon är "adopterad". Det finns några som är ute efter henne. Hon måste fly.

Boken låter ju lite lik Harry Potter, och visst, det är den väl. Men den har ändå en egen historia och är spännande från början till slut. Det finns massvis av hemligheter i boken, och det gör att den blir ännu mer spännande. Till exempel, varför heter serien Septimus Heap om han är död..?

Hej!

Kul att du hittat till min blogg! Jag heter Ella och är 12 år.
    Jag älskar att läsa och skriva! De bästa böckerna är självklart Harry Potter. :D
    Min favoritmusik är U2, men jag gillar också Håkan Hellström, Beatles, Coldplay och mer. Jag spelar flöjt och sjunger, och jag har spelat piano.
    Jag älskar djur, och har två urgulliga hundar hemma som heter Isac och Lussan. Isac är en Briard och Lussan är en Bearded Collie. 
    På min blogg kommer man att kunna läsa boktips, musiktips och lite annat. Eftersom att jag älskar att fotografera kommer jag också att lägga upp lite bilder. :) Enjoy!
                                                                     

Här är jag, Isac (till höger) och Lussan (till vänster, toktjej <3).

Isac och Lussan!